Guláš festival Přívrat v mokré variantě                                
Kulinářské dovednosti předvádělo 1. září na návsi v přívratu opět celkem dvanáct zkušených týmů. Konal se zde již osmý ročník této slavnosti labužníků. K hodnocení odbornou porotou i veřejností byly tři kategorie - nejlepší pivo, nejlepší domácí buchta a samozřejmě nejlepší tradiční hovězí guláš. I přes ranní nepřízeň počasí se akce vydařila. Mezi soutěžícími tradičně nechyběl ani "krajský" tým Krajánci, vedený hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, byli zde také soutěžící z České Třebové.
Dopoledne bylo deštivé a  to znamenalo pro soutěžící družstva  problémy navíc, také pro pořadatele. Návštěvníci však přišli a přijeli navzdory počasí a využili zastřešený areál na návsi, připravený již od čtvrtka. Zatímco se vše připravovalo, krájelo maso a cibule a přidávaly se další tajné ingredience byl pro návštěvníky k dispozici   osvědčený guláš z loňských či předloňských receptů, který bylo možné nakoupit u stánků pod různými jmény: Veselý guláš, Amatérský guláš (připravovali Třebováci) a nechyběl ani Zvěřinový  nebo Ďábelský. A dostatečný výběr zlatavého moku, mezi stánky se dobře vyjímal právě ten, který patřil českotřebovskému pivovaru Faltus.   Na pódiu a také na prostranství před pódiem se odehrával zajímavý program.  Byla to lidová zábava, která se ale líbila, pro každého něco.  Co vic - na Gulášfest se těšili jak návštěvníci z okolí, tak samotní obyvatelé Přívratu, kteří drží dobře pohromadě a úspěchy své obce si velmi považují.
Po třinácté hodině přestalo pršet a pomalu se rozjasňovalo, mokré lavice osychaly, odpoledne bylo již velmi vydařené. Po 15 hodině začala ochutnávka soutěžních gulášů i jejich hodnocení. A to se ještě čekaly další laskominy, např. mna rožni se točila uzená kýta a další speciality. Teprve Na pokladnách hlásili o půl třetí odpoledne 1300 návštěvníků, degustační kartičky už dávno došly a to do večera přišly nejméně další dvě až tři stovky dalších návštěvníků. Parkovací možnosti obce byly opravdu vyčerpány. Prostě Přívrat táhne a prožít sobotní odpoledne i podvečer na Guláš festivalu v Přívratu stojí za to.   Foto Jakub Fater