Křest lokomotivy z CZ LOKO na Innotransu v Berlíně

V pátek 21. září 2018 se v Berlíně zavřely brány veletrhu kolejové techniky Innotrans. Tento veletrh, který se koná vždy jednou za 2 roky, patří k největším v oblasti kolejové dopravy, kde se setkávají výrobci lokomotiv, vozů, tramvají, speciálních kolejových vozidel, firmy, které vyrábějí součásti a vybavení, nebo také informační systémy z celého světa. Také jednotlivé železniční správy, provozovatelé dopravních systémů a dopravci se zde představují svoje služby.
Na letošním Innotransu zde určitě nezapadla ani českotřebovská firma CZ LOKO, která v necelých třech desetiletích prošla přechodem z státních železničních dílen v popředního dodavatele motorových lokomotiv v České republice. Se svými výrobky pronikla firma i na zahraniční trhy v Evropě. S jedním ze svých výrobků se představila i v Berlíně na letošním Innotransu. Byla zde vystavena lokomotiva pro italského zákazníka FS Mercitalia Shunting & Terminal, typu Effishunter 1000, označená 744.005. Jedná se o 1000. lokomotivu vyrobenou v CZ Loko a dne 18.9. se na prostranství vedle vystavené lokomotivy uskutečnil křest jubilující lokomotivy. Moderátorkou a kmotrou lokomotivy se stala Alena Šeredová někdejší vícemis České republiky a modelka a modní návrhářka.
Spolu s předními zástupci CZ Loko se křtu zůčastnili i zástupci odběratele lokomotivy z firmy FS Mercitalia Shunting & Terminal. AlenaŠeredová prokázala při moderování nejen znalost angličtiny, ale i italštiny při představování zástupců FS Mercitalia. Po představení všech pozvaných na tribunu pak došlo k samotnému křtu lokomotivy. Křest lokomotivy bude patrně představen v jednom z nejbližších televizních magazínů o železnici Pozor vlak, neboť zástupci pořadu Lucie Slípkova a Jiří Dlabaja zde rovněž nechyběli.
Omlouvám se předem za případné nepřesnosti, protože moje znalosti angličtiny jsou více jak chabé a křtu lokomotivy jsem se zúčastnil pouze jako běžný návštěvník veletrhu Innotrans. Jako celoživotní fanda železnice a českotřebovák se rád pochlubím s několika snímky z akce, kdy jméno našeho města i jedné z předních českotřebovských firem zaznělo na mezinárodním veletrhu kolejové dopravy.
Pavel Stejskal