DĚVČATA Z DLOUHÉ TŘEBOVÉ PŘIJELA

NA ANDRLŮV CHLUM NA KONÍCH

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí uspořádal v neděli 16. září 23. ročník podzimní akce „K rozhledně Andrlův chlum“. Babí léto se ukázalo ve skvělé kondici. Prosluněná modrá obloha, teplota se blížila k pětadvacítce a nádherné výhledy. Kdo vystoupal po 183 schodech na rozhlednu „Stříbrnou krasavici“, rozhodně nelitoval. Viděl i Krkonoše.
Pořadatelé vítají každoročně i milovníky přírody z České Třebové. Pro pěšáky je připravena trasa dlouhá 8km, oni se však většinou vracejí domů hřebenovkou. Cyklisté si mohli vybrat širokou škálu okruhů od 8km přes 45-60-80-120-140 až po 175km. Zakončení bylo pro všechny účastníky stejné – na Andrlově chlumu. Nejdelší trasa je určena pro opravdu otrlé sportovce, však se ji zúčastnil pouze  jediný borec Zdeněk Hübner. Sic Oušťák, většinu času však tráví v České Třebové, coby oblíbený učitel místní „Červenky“. Kantorská vášeň ho neopustila ani v neděli. Všechna zajímavá místa odborně nafotil a snímky rozeslal kamarádům.
ítanou atrakcí byl příjezd čtyř půvabných slečen na koních. Sportovkyně přicválaly z Dlouhé Třebové. Lenka Kašparová na Mybestrikovi, Martina Černá na Galusrhiannonovi, Agáta Holánková sedlala Damiana a Magdalénu Holánkovou přivezl Trofarteiren.
Příjemná podívaná pro turisty, pejskové a děti byli z ušlechtilých koníků doslova u vytržení…
Pořadatelé připravují tuto akci každoročně na jaře i na podzim, kdy je příroda úplně jiná. Za 23 let přivítali 16 700 spokojených účastníků, všichni se ve zdraví vrátili domů. Letošní rok je pro ústecké turisty velice sváteční, připomínají si 100 let trvání odboru. Ve čtvrtek 27. září otevřelo Městské muzeum v Ústí nad Orlicí (ve svém zámečku – Hernychově vile) zajímavou výstavu „Oustecké osmičky“. Svátek turistů je zde rovněž připomenut. Výstava potrvá až do prosince letošního roku.
Milan Richter
 
Koňařky doplňují kalorie
Dlouhotřebovské jezdkyně před chatou      Foto. M. Richter