Městská knihovna Česká Třebová v říjnu                           

Matyldino pohádkohraní
2. října od 16 hod., dětské oddělení
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
31. října od 10 hod., dětské oddělení
Knižní klubíčko je tu pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo si chcete popovídat s jinými rodiči a nechat děti, ať si hrají s ostatními.   V městské knihovně se na vás budeme těšit každou poslední středu v měsíci od 10 hodin. Pro rodiče káva      a čaj. K dispozici  také přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
Akce na oddělení Teenspace:

Zapař si s knihovnicí
4., 11., 18. a 25. října (čtvrtek) 14:00–18:00 hod., Teenspace
Přijď si zapařit s knihovnicí hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na Vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
22. a 29. října (pondělí) 12:30–18:00 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
Veselé odpoledne na Teensu
1. října (pondělí) 13:00–18:00 hod., Teenspace
Začíná Týden knihoven, tak co si udělat fajn odpoledne na Teensu? Čeká na Tebe spousta překvapení  a taky knihovnice Adéla. :)
 
Turnaj ve stolním tenise
15. října (pondělí) 14:00–18:00 hod., Teenspace
Že se v knihovně nedá hrát pinec? Ale dá! Tak přijď a zkus porazit knihovnici. Bude se soutěžit o hezké ceny. Těší se na Tebe knihovnice Adéla.
 
DVA LITERÁRNÍ VEČERY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ
I. AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ:
PAMÁTKA ZESNULÝCH

Večer bude mít tři části:
1.                 Pocta MUDr. Rudolfu Pečínkovi
Blanka Kostřicová přečte kapitolu Večerka ze své knihy Ledovcová turistika, jejíž hlavní postava, doktor Bedřich Večerka, je nápadně podobná věhlasnému českotřebovskému lékaři, od jehož narození letos v červnu uplynulo 65 let.
2.                 Pocta Janě a Vladimírovi Kostřicovým
Dalšími dvěma jubilanty letošního roku (85. výročí narození) jsou rodiče českotřebovské autorky. Na večeru zazní rozhlasový medailon prof.PhDr. Vladimíra Kostřici, DrSc., který napsala jeho dcera před pěti lety, k 80. výročí narození, pro stanici Brno. Dále budou čteny tři vzpomínkové texty (od tří různých autorů – Zdeňka Moravcová, Jan Mareš, Stanislava Pejchalová) na Janu Kostřicovou.
3.                 Vzpomínka na kamarády 
V úryvku z knihy Dole a nahoře lze jako předlohu postavy Oldy identifikovat Stanislava Roba (+1981), syna jaderného fyzika prof. RNDr. Ladislava Roba, DrSc. Povídka Kamarád pak je věnována památce Petra Orlicha, od jehož tragického úmrtí letos v listopadu uplynou dva roky.
Autorské čtení se koná v pondělí 15. října v 19:00 v městské knihovně (1. patro). Spoluúčinkují Ludmila Rašnerová a Bedřich Ducháček.
 
II. CYKLUS BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ
AUTORSKÉ ČTENÍ – VLADIMÍR MIKEŠ: ČTVEROČAS

Působivá, mnohovrstevnatá, symbolická i realistická próza o věčném a všezahrnujícím lidském hledání – smyslu života, otce i Otce, vlastního místa na světě… Vyprávěcí pásma jsou propojena osudy několika generací; autor se vrací do dob před první světovou válkou (jež líčí se značnou znalostí reálií i s historickou erudicí) a posouvá se (nelineárně) až do současnosti.
Překladatel, prozaik, básník, autor rozhlasových her, literární a divadelní kritik Vladimír Mikeš se narodil roku 1927 v Chocni, kde prožil dětství a mládí a nyní zde opět žije. Po absolvování reálného gymnázia ve Vysokém Mýtě studoval na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy bohemistiku, romanistiku a srovnávací literární vědu. Byl žákem a později i spolupracovníkem Václava Černého. V letech 1955-92 byl ve svobodném povolání; střídal též různé dělnické profese. Od roku 1992 přednášel na pražské DAMU, kde se též habilitoval a byl jmenován profesorem. V letech 1997-2000 byl děkanem této fakulty. V roce 2012 obdržel Státní cenu za překladatelské dílo.
Autorsky debutoval v roce 1968 novelou Zmizení, avšak sazba jeho další knihy byla v roce 1969 z politických důvodů rozmetána. Většina jeho prací tak dodnes zůstává v rukopisech. V loňském roce vyšlo souborné vydání jeho prací básnických, letos román Čtveročas, napsaný již počátkem 80. let, avšak nyní značně přepracovaný a rozšířený.
Blanka Kostřicová přečte na úvod svou recenzi Čtveročasu (psanou pro literární obtýdeník Tvar) a autora uvede. Autorské čtení se koná v pondělí 29. října v 18:00 v městské knihovně (1. patro). 
 
Zataženo, občas trakaře 2.0

3. října od 18 hod. Teenspace
Přednáška formou praktických ukázek seznámí zájemce s možnostmi, jak hledat a využívat online meteorologická data a služby v každodenním životě. Lektor: Mgr. Michal Denár. Vstup zdarma.
 
Markéta Kutilová: Sýrie – od revoluce po světovou syrskou válku
31. října od 18 hodin, 1. patro knihovny

Zveme na setkání s novinářkou a spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel Markétou Kutilovou. Její články a reportáže ze zemí třetího světa publikovala mnohá česká média. Působila jako projektová koordinátorka na zahraničních misích Člověka v tísni (Írán, Srí Lanka, Haiti), v Demokratické republice Kongo zakládala projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem. V posledních letech se snaží dokumentovat válku proti Islámskému státu. Pravidelně jezdí do Sýrie a Iráku. Zachycuje příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Podílela se na tvorbě mnoha televizních reportáží, které byly odvysílané v pořadu Reportéři ČT.  Vstupné: 50 Kč.
 
Robokroužek otevírá nový ročník

Pro děti: Baví tě stavět z lega? Zajímáš se o to, jak svět a věci fungují? Chceš se naučit základy programování a logického uvažování?  Pokud ano, pak je tento kroužek určený právě tobě.
Pro rodiče: Kurz se snaží vést děti k samostatnému uvažování a kreativnímu řešení problémů. Pracují ovšem i v týmu, kde se musí umět prosadit i dospět ke kompromisu. Děti se také naučí chápat souvislosti, kriticky myslet a soustředit se na příčiny problémů. Jen tak jsou pak schopny nacházet cesty k jejich řešení. Ty často vyžadují vystoupit z pomyslných kruhů a oprostit se od zjednodušujícího a zkreslujícího jednooborového vnímání typu: "Když jediný nástroj, co máš, je kladivo, pak každý problém vypadá jako hřebík."
Nově je kurz koncipovaný jako dvouletý s plánovanou účastí na velké robotické soutěži. Kroužek je určen pro holky i kluky od 6. do 9. třídy, případně může být doplněno dalšími zájemci při nenaplnění kapacity.
Na nové i stávající studenty se těší Marek Ⓥolf. Přihlášky zasílejte e-mailem na knihovna@ceska-trebova.cz.
 
Mimořádné uzavírky knihovny v říjnu

Ve středu 3. října bude knihovna uzavřena do 13 hod. z důvodu představení ilustrátora Adolfa Dudka pro ZŠ.
V pondělí 29. října bude dospělé oddělení knihovny otevřeno do 17 hod. z důvodu konání autorského čtení Blanky Kostřicové.
Ve středu 31. října bude dospělé oddělení knihovny otevřeno do 17 hod. z důvodu konání besedy s Markétou Kutilovou.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.