Literáti na trati již po páté

V těchto dnech vyšla v nakladatelství Epika kniha Literáti na trati, aneb Próza mezi staničníky. Jedná se o sbírku povídek, fejetonů, cestopisů i pohádek, které mají jedno společné a tou je železnice. Ve většině těchto dílek je svět kolejí, lokomotiv a železnice zahrnuto, či jejich autoři mají, či měli něco společného se železnicí. Buď pracovně, nebo alespoň jako její zákazníci. Kniha Literáti na trati je již 5 svazkem antologie píšících železničářů u jejichž zrodu stojí železničář, spisovatel a básník František Tylšar.

V tomto, již 5 díle se sešly povídky od 61 autorů a došlo k rozdělení antologice do dvou částí, pro velký autorský zájem. Druhá část, která vychází souběžně s první nese název: Literáti na trati, aneb Poezie mezi staničníky. V této části jak nese podtitul jsou shromážděna díla z oblasti poezie.

V letošním díle se v obou částech sešlo celkem 98 autorů. Osobně se na Literátech na trati podílím od jejich samého začátku, kdy v roce 2014 vyšla první kniha. Stal jsem se pravidelným přispívatelem a vynechal jsem pouze rok 2017. V letošním díle Literátů na trati z Českotřebováků nejsem sám. V knize prózy nalezneme 2 povídky také od Ladislava Jasanského, někdejšího výpravčího žst. Česká Třebová. Jeho povídky navazují na dílko jeho vzpomínek na práci u železnice, které vydal vlastním nákladem a rozdává jej mezi své kamarády a známé. Pan Ladislav Jasanský je povahou veselý a družný člověk, který nezkazil žádnou legraci a sám uměl vymyslet ledajaké žertíky, kterými častoval své kolegy.  

Pavel Stejskal


Křest knihy Literáti na trati V proběhne dne 1. října 2018 v prezidentském salonku na nádraží Praha hlavní nádraží. Začátek je v 10 hodin.