Machři roku - zpráva z celostátní soutěže středoškoláků

Celostátní setkání učňovské mládeže a 11. ročník soutěže MACHŘI ROKU proběhlo 13. 9. 2018 v Praze na Letné. Do boje o „machra roku“ se mohli přihlásit žáci z oborů Elektrikář, Truhlář a Strojní mechanik. Tuto příležitost jsme si jako škola nenechali ujít a přihlásili do soutěže naše žáky ze tří řemeslných oborů.
Zámečníci třídy 3Z Martin Kolomazník a Jiří Svoboda vyráběli hliníkový rámeček, do kterého měli vyřezat a vsadit různé kovové tvary. Klukům se výrobek povedl, bohužel se nestačili probojovat na vedoucí příčky.
Truhláře reprezentovali kluci třetího ročníku Ondrej Chadima a Jan Jirmásek. Jejich úkolem bylo vyrobit podle výkresu krabičku s rohovými spoji na ozuby. Přes velikou snahu se ale klukům nepodařilo umístit na vedoucích pozicích.
Elektrikáři měli za úkol zhotovit dle dokumentace průmyslový rozvaděč, který simuloval ovládání a řízení stroje. Úloha se sestávala ze dvou dílčích činností. První tvořila návrh výkresová a technická dokumentace a druhá byla vlastní realizace a zapojení rozvaděče. Naši žáci se k tomuto komplexnímu a náročnému úkolu postavili profesionálně, obě části výborně zvládli a pracovali jako skvělý tým. A proto Vítězslav Beran a Michal Kaplan, žáci třetího ročníku oboru elektro, obsadili ve velké konkurenci na této celostátní soutěží první příčku.  Oba si náležitě vychutnali bednu vítězů a každý získal šek v hodnotě 7500 Kč a trofej Machrů roku.
Všem soutěžícím děkujeme za účast na soutěži a vítězům gratulujeme. Nebylo jednoduché obstát v obrovské konkurenci škol z celé republiky. Vítězství našich žáků je zásluhou nejen jejich šikovnosti, talentu a odhodlání, ale i výbornou přípravou učitelů odborného výcviku.

Jaroslav Silberník vedoucí učitel odborného výcviku Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová