Česká Třebová přivítala prezidenta T. G. Masaryka           

V rámci programové akce ke 100 letům od vznik samostatného Československa měli v pátek odpoledne Českotřebováci po mnoha a mnoha letech opět přivítat v našem městě prvního československého prezidenta osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka. Přijel samozřejmě na koni a pozdravován davy lidí na naše českotřebovské Staré náměstí. Jistě si myslel, že náměstí bude ještě stále mít jeho jméno, ale bohužel, s Masarykovým náměstím jsme se museli rozloučit už dávno. "Alespoň že to není náměstí Sbratření", řekl po přivítání T.G. Masaryk.

Počasí příliš nepřálo, od rána střídavě pršelo a mrholilo. Také termín oslavy byl zvolen dost narychlo (byl necelé 3 týdny před oslavou změněn), a proto nebyla ani dostatečná propagace. Jediný nepříliš výrazný plakát A2 umístěný někde dole na okraji plakátnice opravdu nezaujal. Mnoho lidí o akci nevědělo, nemohla to zachránit ani pravidelná relace mediálního partnera - rádia Blaník,určená spíš mimotřebovským. Zatímco na plakátech byla pozvánka na desátou dopolední, tak v rádiu na půl třetí.

Akce se konala  v prvorepublikových kulisách, vše bylo ve stylu retro a bylo to připravené pečlivě. Na náměstí tak byla "obecná škola" (s učitelem  - hercem Ivanem Vyskočilem), trafika, kavárna, spořitelna, a továrna a prodejna "Laurinka". Je však už jiné století a tak přece jenom detaily museli návštěvníci prominout. V kavárně  bylo možné zakoupit filtrovanou kávu, shlédnout 3D efekty, nakoupit si v několika stáncích, kde však příliš velká nabídka nebyla.  Program zahájila skupina Šlapeto ve 14 hodin a na krytém pódiu, postaveném na netradičním místě poblíž vytvořeného prvorepublikového "náměstí" se pak kapely střídaly až do večera.

Důsledkem toho byla menší účast českotřebovské veřejnosti, i když program akce, připomínající pod náízvem "Zažijte to znovu" 100 let  od vzniku samostatného  československého státu byl dobře zvolený a měl dobrou úroveň. Po 17 hodině deštík přestal a na náměstí se za zvuku prezidentských fanfár (zvuková režie byla dokonalá) objevil na krásném vraníkovi nikdo jiný než prezident T.G. Masaryk, fotografován veřejností ze všech stran. Vystoupil na tribunu, pozdravil přítomné občany a  potom se se všemi  vyfotografoval (opět na koni). Možná, že mohl být oficiálně přivítán, tak jak se uvádělo, ale nebylo kým....

Program pak pokračoval dalšími koncerty,  večer již bylo příjemně bez deště a s příjemnou hudbou. Ondřej Ruml zpíval se svou kapelou  písně z éry Osvobozeného divadla....

Škoda toho, že město přistoupilo k oslavě 100 let republiky tak nějak vlažně, jako k akci navíc, byť stála takovou fůru peněz. Pořadatelé ani tak nějak s aktivitozu  města ani nepočítali. Pro přesnost:  Jedná se o "roadshow", které se koná v  řadě měst České republiky. Není to levná záležitost. I když většinu peněz zafinancoval Pardubický kraj s dalšími sponzory (Česká spořitelna, Škoda auto atd..), tak přesto město na akci poslalo ze svého rozpočtu 380 tisíc korun! Bez spoluúčasti města by se konat nemohla. A byl to dost velký příspěvek. Když se o něm hlasovalo, tak bylo o projektu známo minimum informací, a pokud byly, tak samé superlativy. Skutečnost jsme viděli  v pátek odpoledne... Organizace byla v rukou vzdálených pořadatelů. Náměstí pro akci bylo vyklizeno již ve čtvrtek večer přijel autojeřáb a kamiony přivezly jednotlivé části prvorepublikového městečka... Po produkci se pak všechno rychle odvezlo tentokrát do Jihlavy, kde se v sobotu konala další repríza této vzpomínkové oslavy. V našem Pardubickém kraji se taková oslava konala v České Třebové (14/9), ve Vysokém Mýtě (9/9) a v Pardubicích.

Fotografie z dění na náměstí odpoledne a večer: