Městské muzeum  Vás zve na akce pořádané v říjnu 2018

Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin, v neděli 28. října 2018 otevřeno
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce                                                                                            
Je určen zájemcům o poznání rodinných kořenů, a to zejména začátečníkům. Probíhá vždy    1. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 2. října 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Lánová vizitace II.  Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).  Lektor: Mgr. Jana Voleská.
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 9. října 2018, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin
V říjnu na téma Zelinář. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Bližší informace podá lektorka semináře Mgr. Radka Urbánková (urbankova@mmct.cz).
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určen nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář probíhá vždy 3. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 16. října 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Pryč od starých slohů II. Secesní sochařství a architektura.  Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne  a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci.  Příští setkání se uskuteční v úterý 30. října 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Známé postavičky ze starého Trávníka. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: Martin Šebela.
 
Výstava
Výstava Převratná léta 1914 – 1918 na Českotřebovsku mapuje události 1. světové války      a vzniku republiky. Je pořádána ve spolupráci se Státním okresním archivem Ústí nad Orlicí a Muzeem československé branné moci 1918-1945.
Výstava potrvá do neděle 11. listopadu 2018. Pro školy je možné objednat doprovodný program.  Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne 10. listopadu 2018  od 15 do 16:30 hodin. Sobota v muzeu bude tematicky zaměřena na naši státní symboliku, chybět nebude prohlídka výstavy a výtvarná dílna.
 
 Mimořádný cyklus přednášek
Městské muzeum zve širokou veřejnost na cyklus přednášek při příležitosti 740. výročí první zmínky o České Třebové a 100. výročí vzniku Československa. Šestá přednáška z tohoto cyklu se bude týkat období první republiky s přihlédnutím k situaci na Českotřebovsku. Říjnovou přednášku s názvem Masarykův štít – Benešův meč: historie československé armády v letech 1918-1939 prosloví Mgr. Jan Hrubecký z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě, a to ve čtvrtek  11. října 2018 od 17 hodin.
Přednáška proběhne v přednáškovém sále muzea, vstupné 20 Kč.
 
Zpřístupněné památky
CHALOUPKA MAXE ŠVABINSKÉHO V KOZLOVĚ
září – říjen: otevřeno pouze o víkendech a svátcích 12 – 16 hodin
V letošním roce je expozice doplněna o výstavu Jak bývalo v Kozlově.
 
Výstava v chalupě U Kostelíčka
Vernisáž výstavy Náš kostelíček proběhne v pátek 12. října 2018 od 16 hodin v chalupě     U Kostelíčka. Promluví Mgr. Jana Voleská, hudbou doprovodí Radka Mikulecká (harmonika) a Šárka Mikulecká (housle). Návštěvníci se mohou těšit na českotřebovskou rotundu zachycenou profesionálními i amatérskými umělci za použití různých výtvarných technik. Vystavená díla pocházejí z muzejní sbírky i od soukromých majitelů.
Výstava potrvá do neděle 14. října 2018.   Otevřeno: 9-12 a 13-17 hodin (v sobotu i v neděli), vstupné dobrovolné.
 
Program oslav 28. října
24. října 2018, 17:00
Významná výročí naší státnosti
Prezentace projektu zpracovaného studenty českotřebovského gymnázia Významná výročí naší státnosti proběhne ve středu 24. října 2018 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea, vstup na akci je volný.  
 
27. října 2018, 15:00
Komentovaná prohlídka pomníků a památných míst 1. světové války
Vycházka s výkladem PhDr. Ludmily Kesselgruberové, PhD. o českotřebovských pomnících a památných místech vztahujících se k 1. světové válce se uskuteční v sobotu 27. října 2018 od 15 hodin. Sraz před budovou gymnázia, předpokládaná doba trvání je cca 2 hodiny. Vstup na akci je volný.
 
28. října 2018
8:00 hodin
Slavností bohoslužba
Ve farním kostele sv. Jakuba Většího proběhne v neděli 28. října 2018 slavnostní bohoslužba, začátek v 8 hodin.
10:00 hodin
Pietní akt u pomníku TGM
Pietní akt u pomníku TGM v parku Čsl. legií za účasti představitelů Pardubického kraje, Města Česká Třebová, Armády České republiky a dalších hostí se uskuteční v neděli 28. října 2018 od 10 hodin. Hraje dechová hudba Řetůvanka.
 
11:00 hodin
Zasazení lípy Republiky
Nová lípa Republiky bude zasazena představiteli Města Česká Třebová v neděli 28. října 2018 v 11 hodin v parku na Tyršově náměstí (u gymnázia).
 
19:00 hodin
Koncert ke stému výročí vzniku republiky
Slavností koncert ke stému výročí vzniku republiky se uskuteční v neděli 28. října 2018 od 19 hodin v Malé scéně. V první části zazní skladby v podání italského mužského pěveckého sboru Coro il Rifugio (sbormistr Fabio Triulzi), ve druhé části pak skladby v podání českotřebovského smíšeného sboru Bendl (sbormistři Josef Menšík a David Lukáš). Klavírní doprovod Blanka Poukarová.
Před začátkem koncertu proběhne vyhodnocení fotosoutěže Symboly a připomínky české státnosti a budou odměněni vítězové obou kategorií. Soutěžní fotografie budou vystaveny ve foyer. Soutěž uspořádalo Městské muzeum Česká Třebová, ZUŠ Česká Třebová a další partnerské organizace.  Vstup na akci je volný.
 
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku.  https://www.facebook.com/mmctcz