Pardubice se v říjnu stanou hlavním městem folkloru       

Po čtrnácti letech město perníku znovu hostí mezinárodní festival Děti světa tančí pro mír (Children of the world dance for peace). Ty nejlepší dětské taneční páry z celé Evropy a Střední a Jižní Ameriky přijíždí do Pardubic, kde pomohou vytvořit takové Podzimní městské slavnosti, jaké patrně Východočeši nepamatují. Folklorní podtón bude mít díky přehlídce i letošní Velká pardubická.

Do ulic a na pódia Pardubic, ale také Hradce Králové, Litomyšle, Svitav či Slatiňan vtrhnou tanečníci z Argentiny, Kolumbie, Kostariky, Panamy, Paraguaye, Peru, Francie, Polska, Slovenska a Srbska, Českou republiku pak budou zastupovat pardubické dětské folklorní soubory Perníček a Radost.

V úterý 9. října festival začne návštěvou vybraných základních škol v Pardubicích, od čtvrtka se pak rozeběhne maraton vystoupení. První vystoupení budou ve čtvrtek a pátek patřit mateřským a základním školám z Pardubic a okolí, 11. října v 18 hodin bude moci zavítat do KD Hronovická na zahajovací koncert také širší veřejnost.

Všichni účastníci budou také 16. 10. přijati na pardubické radnici, kde se setkají s představiteli města Pardubice. „Celý festival má hlavní myšlenku ‚děti dětem‘. Naším cílem je na koncertech ukázat nejen taneční páry z různých koutů světa, ale předvést školákům, co nás spojuje a čím se vzájemně lišíme. Chceme jim ukázat, co všechno se dá z národních tanců vyčíst, ať již jde o etnografický původ obyvatelstva, geografické podmínky života v oblasti, historii národa či další etnické vlivy na kulturu. Lidový tanec je kniha, kterou pomůžeme našim divákům číst,“ říká vedoucí dětského folklorního souboru Perníček MgA. Lenka Šťastná.

Jihoamerické rytmy roztančí Městské slavnosti, Dny medu a konečně v neděli 14. října i Velkou pardubickou.  „Budeme mít pódium postavené mezi tribunami A a B a v pauzách kromě deseti minut před závodem a deseti minut po závodě tu dětští tanečníci mohou neustále tančit,“ říká jedna z hlavních organizátorek akce Blanka Slouková a dodává: „Lidé se mají skutečně na co těšit. Jihoamerický folklor je úplně jiný než náš. Diváky zaujme nejen temperamentním tanečním projevem, pestrými kroji či srdečným prožitkem, ale i tanečním ztvárněním obřadů a zvyků, které jsou pro nás mnohdy velkým překvapením.“

Následující týden čekají zahraniční hosty vystoupení v Hradci Králové, Litomyšli, Svitavách či Slatiňanech. Podívají se také do Prahy. V Pardubicích se zúčastní lampionového průvodu, zavítají do perníkové chaloupky, uvažuje se i o návštěvě hokejového či basketbalového utkání.

V sobotu 20. října od 18 hodin se ve Východočeském divadle Pardubice uskuteční pro širokou veřejnost závěrečný benefiční večer s mottem „Děti pomáhají dětem“. Během akce proběhne dražba typických předmětů zúčastněných zemí, výtěžek půjde na pomoc některým postiženým dětem z Pardubic.

Festival Děti světa tančí pro mír organizátoři pojali i jako jakousi reklamu na východní Čechy, kam většina účastníků zavítá vůbec poprvé. „Je to obrovská příležitost prezentovat Pardubice a Pardubický kraj všem zúčastněným státům. Jedná se o příležitost, jak dát světu vědět o krásách a zajímavostech regionu,“ říká prezident festivalu Pavel Uhlíř. „Této příležitosti jsme si vědomi a nechceme nic podcenit, protože je to velká šance, jak zvýšit zájem zahraničních turistů o náš kraj,“ dodává.

Festival Děti světa tančí pro mír je unikátní možností seznámit se s živelným jihoamerickým folklorem, ale také s úctou, které tyto země chovají ke svým národním tradicím. „Pro nás je přístup jihoamerických zemí, ale i zemí jižní Evropy k jejich vlastnímu folklornímu dědictví velkým vzorem. Odkazy minulosti, lidové zvyky, písně a tance, se vyučují na všech stupních škol včetně vysokých. V dětech tak budují silnou národní hrdost, úctu k předkům a vlastní zemi,“ uzavírá jedna z hlavních organizátorek přehlídky Blanka Slouková.