CO PŘINESOU TŘEBOVSKÉ VOLBY?                           
 
Na rozdíl od jiných měst se může Česká Třebová pochlubit tím, že v letošních volbách se navýšil počet kandidujících stran a sdružení i kandidátů, a to ze 149 v roce 2014 na letošních 203 kandidátů, což je téměř o 40% více. To svědčí o tom, že naši občané se chtějí začít více angažovat nebo si třeba přejí změnu. A nebo to má docela jiný důvod, který mě nenapadá... O hlasy Třebováků se tedy uchází osm uskupení.
Tak nejdříve něco z historie třebovských voleb, ale jen o stranách a sdruženích, jež letos kandidují.. Všech voleb se zúčastnila jediná strana – KSČM, která získala od roku 1990 do roku 2014 postupně 4, 3, 2, 3, 2, 1 a 1 mandát do zastupitelstva.
Jen o jednu účast méně má historicky ODS, která od roku 1994 postupně získala 10 (včetně starosty Lubomíra Hýbla), 7, 5, 4, 3 a 2 mandáty. U obou těchto stran z opačného pólu politického spektra je ale vidět výrazný sestup jejich preferencí.
A třetí sedminásobnou účast má také ČSSD, která získala postupně 4, 5, 4, 4, 7 a 6 mandátů. U této strany je naopak vidět její vzestup v posledních dvou volebních obdobích.
Od roku 1998 se na třebovské politické scéně objevily velice silní Nestraníci – původně Sdružení nezávislých kandidátů (občas s podporou TOP09), kteří získali hned v prvních „svých“ volbách 9 mandátů včetně starosty Jiřího Páska) a poté postupně 6, 11, 11 a 9 mandátů (včetně starosty Jaroslava Zedníka, který svůj post poté vždy obhájil a na radnici působí jako starosta od roku 2002 dodnes).
Potřetí jde do místních voleb Koalice pro Českou Třebovou, která získala v roce 2010 ve „svých“ prvních volbách 3 a o čtyři roky později již 7 mandátů. V minulých volbách poprvé kandidovalo sdružení Třebováci pro zdraví a sport a získalo 2 mandáty. Česká pirátská strana a 27 statečných kandidují poprvé.
A ještě několik zajímavostí: Ve všech dosavadních sedmi zastupitelstvech zasedaly dvě ženy – Hana Frühaufová a Jaromíra Žáčková, které kandidují letos opět, již poosmé.
V prvních volbách v roce 1990 volilo 75,5% Třebováků, v roce 1994 to bylo 63,4% a poté již účast klesla pod 50% (např. v roce 1998 to bylo 44,1% a v roce 2014 dokonce 41%). V letošních volbách má nejvyšší věkový průměr již tradičně KSČM, a to 68,1 roku (a také nejstaršího kandidáta Jiřího Paulíka, kterému je 85 let) a potom je veliká propast, protože druhou nejstarší kandidátku má ODS s 54,9 roky. Nejmladší kandidátku naopak nabízí Piráti s 35,5 roky.
Piráti společně s ODS mají ve svém středu ale pouhých 15% žen, což je daleko nejméně, nejvíce žen  mají kandidátky Třebováků pro zdraví a sport a ČSSD, obě s 48% žen. Daleko nejvíce lidí s vysokoškolským titulem najdeme na kandidátce Koalice pro Českou Třebovou, na které je 67% vysokoškoláků, naopak nejméně jich je mezi kandidáty KSČM, pouhých 7%, a mezi Třebováky pro zdraví a sport (22%).
I když to není pravidlem, bývá zvykem, že na funkci starosty (případně starostky) města kandiduje vždy lídr z kandidátky. A protože lídrem kandidátky není ani současný starosta Jaroslav Zedník (je na 2. místě Nestraníků) ani Dobromil Keprt (ten je na téže kandidátce  až 19-tý) ani Jaromíra Žáčková (na kandidátce ČSSD je 4.), lze předpokládat možné změny i ve vedení města. A o to jsou letošní třebovské volby významnější.
Řekněme si tedy lídry jednotlivých uskupení. 27 statečných vede prof. Ing. Václav Cempírek (člen ZM, byl člen Poslanecké sněmovny a neúspěšně kandidoval do senátu, člen TOP09), v čele kandidátky Koalice pro Českou Třebovou stojí jediná žena Mgr. Magdaléna Peterková (členka ZM, učitelka VOŠ a SŠT, nestr.), lídrem KSČM je Miloslav Bednář (školař, člen KSČM), Nestraníky vede Bohumír Nejedlý (podnikatel, nestr.), nejmladším lídrem je Josef Kopecký za ODS (ředitel KC, člen ODS), v čele Sportovců pro zdraví a sport stojí Lubomír Vašina (člen ZM, volejbalový trenér, člen Pro zdraví), Českou pirátskou stranu vede do voleb Jiří Ducháček (člen pirátů, IT manager) a v čele kandidátky ČSSD je Ing. Dalibor Zelený (člen ZM, dopravní konzultant, neúspěšný kandidát do senátu, člen ČSSD).
A objevují se první pozvánky – ODS nabízí Country odpoledne, 27 statečných setkání s kandidáty, Koalice pro Českou Třebovou Hudební večer a jistě se přidají i další. Navíc na konec září připravila anonymní skupina Třebovská skládka akci Hledá se starosta 2018 s besedou s líádry natáčenou a poté umístěnou na internetu.
Takže šťastnou ruku při volbě zastupitelstva ( a tím i vedení města). A pozor, je důležité a možné vybírat z každé kandidátky třeba i jen jednoho, kdo je vám sympatický nebo o kom si myslíte, že může pro město a lidi v něm něco pořádného udělat, kdo nebude pouze politikařit, a další a další z jiných kandidátek podle stejného klíče!
                                                                                                                                  Karel Kubišta