Den nemocnice

19. září 2018 od 9 do 15 hodin v areálu Orlickoústecké nemocnice.

Prohlídka babyboxu, porodních sálů, ARO nebo vyšetření cholesterolu a měření tlaku, to vše se dá nalézt v pestrém programu Dne nemocnice, který pro děti i dospělé připravuje na 19. září Orlickoústecká nemocnice. V čase od 9 do 15 hodin si mohou tamější návštěvníci nechat zjistit svůj aktuální zdravotní stav, podívat se do běžně nepřístupných míst a děti se mohou těšit na průvodce v podobě pohádkových postav. Akce se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra.

Návštěvníci nemocnice se budou moci v časech prohlídek podívat na rehabilitační, anesteziologicko-resuscitační, radiodiagnostické a interní oddělení. Prohlédnout si budou moci také porodní sály, babybox a pietní místnost. „U příchodu do nemocnice budeme mít pro návštěvníky připravený pořadatelský stan, u kterého jim zdravotnický personál poskytne všechny informace o programu a budou koordinovat prohlídky vybraných oddělení. Tento model se nám již v minulosti osvědčil. Děti se navíc mohou těšit na průvodce v podobě pohádkových postav,“ doplnila Miluše Kopecká, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Orlickoústecké nemocnice. Na dětském oddělení bude pro děti ze škol i školek připraven speciální program. Kromě představení CIRKUS, které uvede Hudební divadlo dětem Hradec Králové, se mohou těšit na školu žonglování, výtvarnou dílnu, malování obrázků a mnoho dalšího.

Letos si posvítíme na cholesterol i kolorektální karcinom

Jedním ze záměrů akce je informovat veřejnost o prevenci onemocnění, a proto se budou moci zájemci na místě podrobit bezplatně některým vyšetřením. Na místě se bude provádět měření krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a BMI (Body Mass Index). Dále bude možné si nechat zjistit krevní skupinu a otestovat se na virus HIV. K dispozici bude i test na vyšetření kolorektálního karcinomu. Vyšetření cholesterolu bude jako jediné nutné absolvovat nalačno. Odběry na zjištění hladiny cholesterolu se budou provádět mezi 7. – 11. hodinou v odběrovém centru na poliklinice Galen (Smetanova 1390). Výsledky vyšetření si pak mohou návštěvníci převzít v ten samý den mezi 13. – 15. hodinou na stánku oddělení klinické biochemie v areálu nemocnice.

Akci, při které může veřejnost nahlédnout do různých zákoutí nemocnice, udělili svoji záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „Velice vítám možnost ukázat lidem naše zdravotnická zařízení. Určitě může být pro každého jen přínosné poznat nemocnici, její přístrojové vybavení a personál také v jiné situaci, než když ji už akutně potřebuje. Naším cílem je nahradit přirozený strach důvěrou. Jde však také o včasnou prevenci.  Veřejnost bych rád právě proto pozval na možnost absolvovat vybraná preventivní vyšetření,“ říká Ladislav Valtr, krajský radní odpovědný za zdravotnictví.

Odpoledne vystoupí skupina Black Band Kromě prohlídek a vyšetření pro návštěvníky připravujeme i bohatý doprovodný program, který zahrnuje ukázku tejpování, nácvik kardiopulmonální resuscitace, nácvik správné hygieny rukou, laktační poradenství, prezentaci přírodních produktů Nobilis Tilia a informace k léčbě inkontinence. Ve stánku lékárny budou návštěvníci moci ochutnat čaje a nutridrinky a prohlédnout si kompenzační i inkontinenční pomůcky. Dozvědí se také informace o přípravě léčiv. Děti se mohou zúčastnit soutěže na poznávání léčivých bylin. Svoji činnost představí Dobrovolnická služba Nemocnice Pardubického kraje a Vyšší odborná škola a střední zdravotnická a sociální škola Ústí nad Orlicí. Na stánku si bude možné zakoupit výrobky vytvořené v chráněné dílně CEDR, a podpořit tak její provoz, v 16 hodin se zájemci mohou zúčastnit například i ekumenické bohoslužby.

Pro zpříjemnění času v areálu nemocnice budou akci hudebně doprovázet hosté, kteří přijali naše pozvání. Ve 13 hodin vystoupí žáci ZUŠ Česká Třebová, od 13.30 hodin začne koncert skupiny Black Band. Přichystáno bude i malé občerstvení. „Těšíme se na všechny návštěvníky a věříme, že nám počasí vydrží. Pro opačný případ máme připravenou záložní variantu a část programu přesuneme do vnitřních prostor nemocnice,“ dodala Miluše Kopecká.