NA BĚŽECKÉ ČTYŘIADVACETIHODINOVCE VYBOJOVALA STŘÍBRO TŘEBOVAČKA LUCIE RUDOLECKÁ


Aktivitami překypující orlicko-ústecké občanské sdružení „ROZHOUPEJ MĚSTO“ uspořádalo o víkendu 28. a 29.žáří další ročník vysoce náročné sportovní akce „24 hodin na nohách“. Po Hylvátech, Černovíru a Kerharticích čekala letos účastníky zcela nová trasa v Říčkách nedaleko Ústí nad Orlicí. Děti závodily na okruhu 1,4 km, dospělí od 15 let se utkali na trase dlouhé 3200 metrů.
Dětskou kategorii vyhrál Šimon Machačka (9 let), který na trase dospělých ušlapal úctyhodných 96 km. Celý den kroužil se svým otcem Pavlem, oba sportovci přijeli z Hradce Králové. Právě v mládežnické kategorii do 15 let se událo nejvíce dojemných scén. Na start se v 10 hodin postavilo mnoho místních závodníků, mnohdy předškoláků či čerstvých prvňáčků. Zarputilost s jakou běželi či šlapali, byla ohromující. Nešlo přece o nic méně, než o říčkovskou čest. Až na slzičky došlo někdy kolem sedmnácté hodiny, když jedna z místních maminek si došla pro svého potomka přímo do depa „Pojď Honzíku, musíme jít, víš přece, že dnes jedeme k babičce“. Co naplat Honzík musel závod přerušit a dokončit ho až ráno. Maminka ale pokračovala: „To je zajímavé na výletě, když máš ujít 5 kilometrů, to je nářku jak tě bolí nohy, tady máš od rána přes třicet kilometrů a nebolí tě nic“.
Absolutní vítězkou mezi muži i ženami byla Monika Jirásková z Ústí nad Orlicí. Již podruhé se stala celkovou vítězkou, tentokrát výkonem 124,8 km. V kategorii žen byla nejlepší pokaždé. Českou Třebovou výborně reprezentovala vnučka známého sportovce Stanislava Umy Lucie Rudolecká. Skončila na druhém místě výkonem 99,2 km. Ono běhat s baterkou v noci po lese není nijak příjemné. Rudolecká stáj se však představila v tom nejlepším světle. V noci doprovázel závodnici bratr Tomáš, s ranním kuropěním převzal trenérský post tatínek Radek i maminka Radka, přidala několik okruhů a hlavně slova povzbuzení. Při vyhlášení výsledků měl nakonec velkou radost celý tým. „Nebýt dědečka, tak bych takovou bláznovinu nikdy nedělala“, svěřila se stříbrná závodnice. „Určitě by z toho měl radost“, dodala uslzená Lucie. Na třetím místě skončila Petra Kadáňková 80 km.
Mužskou kategorii vyhrál Josef Mlynář z Ústí nad Orlicí výkonem 115,2 km před jedním z pořadatelů Michalem Lehkým 102,4 km z Říček. Třetí skončil Pavel Machačka 76,8 km z Hradce Králové.
Na start se postavilo více jak čtyřicet otrlých borců. Ředitel akce Dalibor Adam měl opět vše pod kontrolou, pořadatelský tým šlapal jako hodinky. Poprvé letos zařadil pro sledování jednotlivých okruhů velice moderní elektronické čipování.
M. Richter
Foto: Absolutní vítězka Monika Jirásková  Stříbrná Lucie Rudolecká    Foto: M. Richter