Českotřebovský deník 271/2019 (1/10) 

Stolní kalendář na rok 2020 "Toulky historií České Třebové a okolím" vydává opět nakladatelství OFTIS Ústí nad Orlicí. Kalendáře jsou za 80 Kč v prodeji v Knihkupectví Kosmas, v prodejně paní Machové na Litomyšlské ulici a v infocentru. Fotografie v kalendáři  jsou opět vybrány z bohatého historického archivu Martina Šebely.


Zájezd na  muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  

 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová

Rekonstrukce silnice Skuhrov - Lanškroun zahájena

Dlouho připravovaná modernizace silnice 2. třídy II/315 ze Skuhrova až po kruhový objezd v Lanškrouně za téměř 183 milionů korun zahajuje. Jedná se o 9 km dlouhý úsek, který projde celkovou obnovou včetně podložních vrstev a všech objektů na trase. Nyní velmi poničená silnice vedoucí přes Třebovské stěny si finanční prostředky bezesporu zaslouží. Celý úsek nebude uzavřen najednou. První etapa byla zahájena u obce Ostrov, kudy je také vedená objízdná trasa. Opravenou silnici, která patří mezi ty vytíženější, přivítají určitě občané nejen z Lanškrouna, ale také Českotřebováci a Oušťáci.

Z Ústí na Letohrad a Lichkov pojede od nového grafikonu Leoexpress

Na hlavním železničním koridoru, ale hlavně na trati 024 z Ústí nad Orlicí do Lichkova, mohli ve čtvrtek lidé vidět obnovenou motorovou jednotku německé výroby, která bude od poloviny prosince nasazena v rámci železniční dopravní obslužnosti společností Leo Express v našem kraji.  Dosud na trati 024, 025 jezdí Regionova (upravené staré motorové jednotky 810 z konce sedmdesátých let). Nyní budou brázdit koleje plně klimatizované jednotky s Wi-Fi připojením, novým informačním systémem, vakuovými toaletami a komfortními sedačkami s ručními podpěrkami. Soukromý dopravce bude jezdit na desetiletý závazek, zajistil si zaměstnance, bude však třeba zatím mít zvláštní jízdenky, to může být při jízdách problém. 
 
Rodina na stezce

Neděle 13. 10. 2019
Vycházka se soutěží pro rodinné i jiné týmy se koná na smyslově naučné stezce „Údolím Skuhrovského potoka“.
Start od 13,00 do 15,00 v Rybníku u kurtů na prvním stanovišti naučné stezky.
Cíl 15,00 - 17,00 v prostoru restaurace Nad Hrází.   Startovné 50Kč 

Orlickoústecká zdravka bude slavit 40 let od založení

Ve dnech 1. a 2. listopadu 2019 propuknou oslavy 40. výročí založení střední zdravotnické školy v Ústí nad Orlicí. Škola byla zřízena k 1. září 1979 se čtyřmi třídami, které byly do Ústí nad Orlicí přemístěny včetně vybavení v Litomyšle, kde byla tehdy zdravka zrušena.  Bylo nesystémové, aby v jednom okrese Svitavy byly tehdy dvě zdravotnické školy u poměrně malých nemocnic.  V Litomyšli ovšem toto přemístění školy do Ústí  tamní  zdravotníci i veřejnost dost těžko nesly.
V Ústí nad Orlicí tehdy školy získala pro sebe přízemí budovy ústeckého gymnázia a svou současnou budovu získala až po zrušení OV KSČ v roce 1990 - 91. Během lety byla potom tato budova rozšířena a pro vyučování zdravotnickým předmětům lépe přizpůsobena. (Dříve za I. republiky byla v této budově  zemědělská zahradnická škola). Opodstatněnost zřízení zdravotnické školy v Ústí nad Orlicí dal i další rozvoj, protože pro druhou největší nemocnici v dnešním Pardubickém kraji je třeba zajistit střední zdravotnické pracovníky. Systém vzdělávání středního zdravotnického personálu prošel během let několika změnami. Podstatným faktem je, že plnohodnotné vzdělání všeobecné sestry lze dnes získat pouze na Vyšší zdravotnické škole, po po maturitě a čtyřletém studiu byl absolvent ve funkci "zdravotnického asistenta" a nyní "praktické sestry", která nemá všechny kompetence pro samostatnou činnost a nebyla tedy zdravotnickými zařízením tolik žádána. Proto bylo snahou vedení školy  vytvořit v Ústí n.O. podmínky pro Vyšší odborné studium, což se ve spolupráci s Pardubickým krajem podařilo. Dnes tedy  studují  na škole ve čtyřletém středním studiu oboru praktická sestra a pracovník v sociálních službách a také ve vyšším odborném studiu, škola má proto dlouhý název:  "Vyšší zdravotnická škola a střední škola zdravotnická a sociální" Rozhodně obohatila možnosti studia v našem regionu a připravuje  pro zdravotnická a sociální zařízení v regionu velmi potřebné profese.
Tematické expozice a program pro veřejnost v budově školy  na Smetanově ulici 838 bude v den oslav 1. listopadu 2019 od 13:00 do 17:00 a 2. listopadu 2019 od 09:00 do 15:00, oslava pro pozvané hosty bude 1. listopadu v 10 hodin dopoledne v sále orlickoústecké ZUŠ.

Mortimer poškodil střechu sportovní haly Gymnázia v Poličce

Popadané stromy, omezená vlaková doprava, výpadky elektrického vedení, ale také poškozené střechy. Větrná bouře Mortimer působila škody i na majetku Pardubického kraje. Takovým případem je střecha sportovní haly na Gymnáziu v Poličce. V úterý ráno se situací přímo na místě seznámil hejtman Martin Netolický, který přislíbil co nejrychlejší řešení nastalé situace. Hala bude nejprve zabezpečena, následně kraj uspíší plánovanou rekonstrukci, ke které mělo dojít v průběhu příštího roku.
„V pondělních odpoledních hodinách, v době probíhající tělesné výchovy, poškodil silný vítr střechu sportovní haly gymnázia. Důležité je především to, že se nikomu nic nestalo. Nyní musíme nejprve zabezpečit střechu jako takovou a utěsnit ji před zítřejším avizovaným deštěm a ochlazením tak, aby nedošlo k poškození haly jako takové. Zároveň kontaktujeme pojišťovacího makléře,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také avizoval, že se bude snažit urychlit plánovanou rekonstrukci střechy. „V rámci zářijového jednání krajské rady jsme vybrali dodavatele na rekonstrukci střech v areálu gymnázia. Součástí projektu je také nahrazení stávající střechy haly plechovou krytinou z hliníkových šablon a falcovanou hliníkovou krytinou.
Přestože bylo zahájení rekonstrukce plánováno na jaro příštího roku, budeme chtít uspíšit obnovu střechy alespoň na sportovní hale, protože chceme, aby byla co nejdříve k dispozici. Nyní bude po dohodě z technických důvodů prozatím uzavřena,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Ředitel školy Josef Dvořák uvedl, že po zajištění zbytku střechy bude zpřístupněn gymnastický sál a také posilovna. „Na běžný provoz školy havárie nemá vliv. Studenti budou prozatím využívat venkovních sportovišť a mohou také navštěvovat například zimní stadion,“ sdělil ředitel
Plánovaná krajská investice počítá s rekonstrukcí střešních plášťů na jednotlivých objektech v rámci celého areálu Gymnázia Polička. Součástí rekonstrukce je i provedení kompletní zateplení střechy a výměna střešních oken ve východním křídle hlavní budovy, kde je podkroví využíváno jako kabinety učitelů.
 

Ptačí festival proběhne v sobotu 5.10. na Opatovských rybnících

Sraz je v 9:00 na hrázi rybníku Hvězda u Třebovic v Čechách. Vedle samotného pozorování ptactva proběhne i kroužkování a zajímavá soutěž pro děti. Organizátorem akce je ZO ČSOP Rybák Svitavy.

Akce "24 hodin na nohou" byla letos na nové trase v Říčkách

O uplynulém víkendu se konal další ročník tradiční akce nazvané "24 HODIN NA NOHÁCH". Po Hylvátech a Černovíru čekala účastníky letos zcela nová trasa a to v Říčkách za Ústím nad Orlicí . Pro více jak 4 desítky účastníků připraveny dvě trasy. 3,2 kilometru měla trasa pro dospělé v kategoriích jednotlivců, dvoučlenných a tříčlenných družstev. V kategorii družstev pak mohl být na trase vždy jen jeden z týmu. Další kategorie byla pro děti do 15 let v délce 1,4 kilometru. Cílem akce byl za 24 hodin ujít co nejvíce kilometrů. Nejlepším jednotlivcem se stala Monika Jirásková, která ušla celkem 124,8 km. Ve dvojicích bylo nejlepší duo „Tvoje máma“ - David Fišer, Jan Slabý oba České Libchavy s celkem 192 kilometry. Ve tříčlenných družstvech byl nejlepší T.J. Sokol Ústí nad Orlicí - Vladimír Lehký, Květa Brožková a Josef Ludvíček, kteří dohromady ušli 198,4 km. V dětské kategorii ušel nejvíce Šimon Machačka z Hradce Králové a to úctyhodných 96 kilometrů.


21. Ústecký autosalon
V pořadí 21. ročník Ústeckého autosalonu letos s podtitulem FRANCIE a ekomobilita se v sobotu 28. září uskutečnil v areálu dílen Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí. Od rána proudily do areálu školy davy návštěvníků, pro které byl, stejně jako každý rok, připraven bohatý program. Tradičně nechyběly ukázky nových motocyklů a automobilů nejen se spalovacími motory, ale čím dál více se představují vozidla na čistě elektrický pohon a hybridy. Jako každý rok, také letos byla k vidění vojenská technika, vybavení policie, hasičů, zemědělská a zahradní technika, modely všech druhů a mnoho dalšího. Škola otevřela zájemcům také dílny, ve kterých prezentovala svou výuku a činnost.  Svinné

POZVÁNKA NA BESEDU DO SVINNÉ

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek  

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy

Obavy z kamionů na krajských silnicích vyřeší plošný zákaz v novém zákoně

Plošný zákaz jízdy kamionů po silnicích nižších tříd si vyžádá změnu zákona, kterou ministerstvo připravuje a hodlá ve sněmovně předložit jako poslaneckou iniciativu. Je to dobrá zpráva pro řadu obcí, kudy projíždí nebo se chystají projíždět kamiony, neboť  zde mohou získat výhody: kratší trasu a cestu  mimo mýtný systém. Zákaz by také vyřešil starosti s požadovaným připojením České Třebové a Ústí n.O. na dálnici před Litomyšlí, zrušil by námitky Němčic.
 
RC ROSA: Tribal bellydance (ATS) s Evou Hüblovou středa 18:00 až 19:30
Rezervace předem:  tel. č.: 608 970 351  e-mail: evinaposta@gmail.com
Improvizační tanec ve stylu ATS (American Tribal Style)
Lekce pro pokročilé, začátečnice po domluvě.   Cena: 70 Kč     
 
Srdcem Sopotnice se stane farská zahrada

Rozvoj bohatého komunitního život v obci Sopotnice mohl posoudit na své pracovní návštěvě na Orlickoústecku 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Na bývalé farské zahradě teď i za pomoci krajských dotací roste rekonstruovaná stodola, která poskytne místním obyvatelům potřebný prostor pro společné setkávání.
Na opravu střechy stodoly získali v Sopotnici od kraje 200 tisíc korun a se 100tisícovým  příspěvkem z Programu na obnovu venkova opravují také místní komunikace a veřejné osvětlení.  „Teď jsme se pustili ještě do opravy hřbitovní zdi, která se nám rozpadala, a tvoří takové zakončení společenského areálu obce. A vylepšit chceme i pódium, které tu máme,“ konstatuje starosta Jan Antušek a pokračuje: „Až bude hotová stodola, čeká nás přestavba bývalé fary. Domluvili jsme se s představiteli církve, že na místě vyroste nová budova rozdělená na dvě části, jedna pro faru a druhá pro naši školní družinu. Pak už by naši menší školáci nemuseli chodit do družiny přes rušnou silnici.“
V obci je i devítiletá základní škola, do které dojíždějí i děti z okolních obcí. K tomu má Sopotnice šikovný minibus s panem školníkem za volantem. Pardubický kraj na jeho koupi v loňském roce přispěl částkou 250 tisíc korun.

Zájezd na  muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)! Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.   
Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová

Do nového depozitáře Východočeského muzea v Ohrazenicích se mohou stěhovat sbírky
„Je to skutečná revoluce v přístupu ke sbírkám. Žádné naše muzeum nemá takhle komplexní zázemí a myslím, že takových depozitářů není mnoho ani v rámci České republiky,“ konstatoval Roman Línek, který měl jako náměstek pro majetek, investice a kulturu za Pardubický kraj tuto stavbu na starosti. Budova depozitáře je dvoupodlažní, respektuje pavilonový charakter areálu a začleňuje se tak zcela přirozeně do stávajícího souboru budov. Celkovým záměrem bylo vytvořit dojem nedobytné tvrzi, která zároveň působí jako obří patinou poznamenaná šperkovnice. Toho se podařilo dosáhnout jak pomocí obložení předzvětralým ocelovým obkladem (cortenem), tak absencí jakýchkoliv oken a otvorů ze dvou stran budovy. Jedinečné architektonické řešení je dílem architektonické kanceláře Adam Rujbr Architects.  Pro Východočeské muzeum v Pardubicích tak vznikly vhodné prostory pro uložení sbírkových fondů s kapacitními rezervami na 20 let a adekvátní zázemí pro rozvoj sbírkotvorné činnosti. Nový objekt je bezbariérový a splňuje technické i klimatické požadavky pro optimální uložení sbírek kulturní povahy. „Dnešní den je pro nás přelomový a otevírá nám nové možnosti.  Depozitář nám umožní přemístit 11 podsbírek z celkových 38, které spravujeme, a navíc tu získáme moderní provozy pro odborné ošetření sbírkových předmětů, jejich uložení a následnou digitalizaci,“ poznamenal ředitel muzea Tomáš Libánek.
Dotace EU z IROP/ITI: 68,9 mil. Kč. Dotace státního rozpočtu 4,1 mil. Kč.
Pardubický kraj 9,4 mil. Kč  Celkové výdaje projektu: 82,4 mil. Kč
Projektant: Adam Rujbr Architects s.r.o., Brno, Ing. arch. Adam Rujbr, Ing. arch. Aleš Chlád
Stavba: VW WACHAL a.s., Tylova 220/17, 767 01 Kroměříž
Termín realizace samotné stavby: 11/2017 – 02/2019, následovaly dodávky vnitřního vybavení
Foto Kamil Saliba, https://www.kamilsaliba.com/info/
 
Senát vrátil s pozměňovacími návrhy sněmovně zákon o místních poplatcích

Novela zákona má za cíl reagovat na dynamický rozvoj sdílené ekonomiky a nastavit rovná pravidla pro trh s krátkodobým ubytováním a zajistit odpovídající příjmy pro obce a města. Díky novele by se poplatek vztahoval na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv.
 
Senátoři ve schválené novele zrušili osvobození lázeňských hostů, kterým je péče plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Vzhledem k navýšení maximální výše poplatku by se ve výsledku mohlo jednat o nemalou částku.
 
Za pobyt v lázních o délce 28 dnů by se mohlo jednat až o 1400 Kč, což by znamenalo zhoršení dostupnosti lázeňské péče.
 
Senátoři v navržené úpravě také rozšiřují poplatek tak, aby zahrnoval i pobyty delší než 60 dnů.
 
Zrušení 60 denního limitu by mohlo být pak pojímnáno jako dodatečné zdanění nájemního bydlení či bydlení na ubytovnách. (Poplatek bude odvodem pro obec). 
 
Díky tomu, že novela dává obcím vyšší limit až do výše 50 Kč za den, což je více než dvojnásobek současného stav Na základě pozměňovacího návrhu navíc hrozí, že poplatek nedopadne v některých případech na ubytování prostřednictvím digitálních platforem, jehož zpoplatnění bylo hlavním účelem navrhované novely.
 
(Zdroj MFČR)