Českotřebovský deník 278/2019 (8/10)
Vynikající vystoupení našich hráčů na MČR. Matyáš Maršík bronzový

Ve dnech 21.-22.9.2019 se konalo v Rakovníku Mistrovství ČR v babytenisu, kterého se zúčastnilo celkem 80 nejlepších hráčů (40 chlapců + 40 dívek) této věkové kategorie (ročník narození 2010 a mladší). Účast na MČR si museli hráči nejdříve vybojovat na přeborech jednotlivých oblastí, přičemž měli zajištěnu účast pouze čtyři nejlepší. Z našeho klubu se to podařilo Matyáši Maršíkovi a Anetě Koškové, kteří shodně obsadili na přeboru východočeské oblasti 2.místo. V Rakovníku bylo 40 hráčů v každé kategorii vylosováno do osmi pětičlenných skupin, kde se hrálo systémem "každý s každým". Tři nejlepší z každé skupiny postoupili do play off, ostatní sehráli soutěž útěchy, do které byli přiřazeni i poražení z 1. kola play off.
Maty svou skupinou prošel přesvědčivě bez jediné porážky a jako vítěz skupiny byl v play off nasazeným hráčem. Již postup ze skupiny byl velkým úspěchem, ale Maty se lepšil zápas od zápasu a po výborných výkonech zvítězil jak v osmifinále, tak ve čtvrtfinále. V semifinále již nestačil na pozdějšího vítěze, kterému podlehl 5/7, i přesto je 3. místo vynikajícím úspěchem!
Anetka určitě doplatila na los do velmi těžké skupiny (v této skupině nakonec celkově zlatá a bronzová medailistka). S jedním vítězstvím do play off bohužel nepostoupila a hrála soutěž útěchy. Zde si však trochu spravila chuť, když celou soutěž útěchy zaslouženě vyhrála!
Oba naši hráči se prezentovali výbornými a bojovnými výkony a byli v konečném pořadí nejúspěšnějšími hráči východočeského kraje! Oběma gratulujeme a děkujeme za vynikající reprezentaci našeho klubu!!!    Tenisový klub Česká Třebová
 
Na Zámostí začala příprava na stavbu provizorního mostu

Dnes v úterý 8. října se v řečišti Třebovky objevil první bagr, který připravuje terén pro zakotvení pilířů provizorního mostu, nutného pro přejezd řeky v době  bourání starého a budování nového mostu. Je zřejmé, že společnost SaM, která bude dodavatelem stavby dodržuje termíny. Ještě do konce roku má zde prostavět 13 milionů korun.

Rozhledny v pohraničí rostou jako houby po dešti

Projekt s názvem Česko-polská Hřebenovka – východní část, zaměřený na obnovu historické hřebenové trasy v česko-polském pohraničí, je v plném proudu. V rámci unikátního projektu, který má 18 partnerů, mj. jedním z nich je i Pardubický kraj, vznikne podél společné hranice 11 rozhleden, v osmi případech se jedná o návrat staveb s ohledem na historické skutečnosti.
Projekt obnovuje dálkovou turistickou trasu Ještěd – Sněžka – Praděd s možností variantních severních tras přes polské území Bystřických nebo Sovích hor. Na polském území je již dokončena rozhledna na Włodzické hoře a také vyhlídková plošina nad obcí Radków.  Těsně před dokončením je dlouho očekávaná rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách. Rozhledna bude slavnostně otevřena v sobotu 26. 10. 2019 ve 12 hodin, přičemž celá akce bude zahájena v 10 hodin pěším výstupem k rozhledně a bude provázena překvapením po trase výstupu. Na místě, kde je dokončována dnešní podoba rozhledny, stála původní rozhledna od 19. stolení do 70. let 20. století. Nová rozhledna je vysoká 19 metrů a návštěvníkům poskytuje dechberoucí výhled na Rychnovsko, polské Stolové a Bystřické hory, Králický Sněžník, Krkonoše a Ještěd.
Během letošního podzimu bude také dokončena stavba mostu přes Divokou Orlici v Neratově, mostní konstrukce je již ve výrobě a stavební práce u řeky právě probíhají. Otevře se tak nová přeshraniční trasa do polských Bystřických hor.  Celkový rozpočet je přes 3,5 milionu Eur, tedy zhruba 90 milionů korun. Projekt je spolufinancován z EFRR prostřednictvím Operačního programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko.
Cestománie opět pokračuje !

Další přednáška a beseda bude zaměřena tentokrát po Albánii. Bude se konat 16. 11. 2019 v 16 hodin. Můžete se těšit na setkání  s cestovatelem a etnologem Mgr. Liborem Drahoňovským ve sborovém domě Církve adventistů sedmého dne na ulici Smetanova 1451 v České Třebové. Vstupné je dobrovolné.
 
O kotlíkovou dotaci požádalo za minutu téměř tisíc žadatelů  

Příjem žádostí do páté výzvy v Pardubickém kraji byl spuštěn dnes v 6:30:00 hodin. O kotlíkovou dotaci byl největší zájem v historii.  Občané kraje měli možnost od 4. září svou žádost připravit v on-line formuláři a v čase zahájení ji odeslat do systému. Během vteřiny byl zaznamenán rekordní počet žádostí. 
„Systém na zpracování žádostí zafungoval bezchybně. Díky tomu jsme mohli během jedné vteřiny přijmout 987 žádostí.  Jedná se o rekordní zájem oproti minulým výzvám,“ sdělila Hana Štěpánová, radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
Příjem žádostí do 5. výzvy kotlíkových dotací se uskutečnil bez jakýchkoliv problémů. Celkem bylo v dopoledních hodinách přijato 1582 žádostí. V páté výzvě je připraveno pro žadatele 176,4 miliónů korun. První peníze doputují k příjemcům na jaře příštího roku.
„ V současné chvíli zbývá rozdělit zhruba půl milionu korun. Zájemci by tak měli svou žádost zaslat co nejdříve,“ dodala Hana Štěpánová.
 
Kraj řešil  nežádoucí události  při poskytování péče v rámci Nemocnice Pardubického kraje.

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání řešila také záležitosti spojené s Nemocnicí Pardubického kraje a.s. Krajští radní svým usnesením uložili představenstvu společnosti předložit co nejdříve organizační a případně personální opatření, která reagují na nastalé nežádoucí události při poskytování péče v rámci Nemocnice Pardubického kraje a. s.
„Z pozice jediného vlastníka společnosti jsme uložili představenstvu předložit primárně organizační a případně také personální opatření, kterými chceme předejít možným nežádoucím situacím s vlivem na lidské zdraví, jež následně vyvolávají negativní vnímání našich nemocnic u veřejnosti. K tomuto kroku nás vede zvyšující se riziko potenciálních sporů o postup lege artis, tedy o to, zda byla nejdostupnějšími moderními metodami kvalitně poskytnuta zdravotní péče v daném spádovém zdravotnickém zařízení. Jsme jediným poskytovatelem akutní zdravotní péče ve veřejných rukou, a proto vnímáme naši zodpovědnost. Tato opatření musí být jednoznačná a účinná,“ řekl hejtman Martin Netolický. Důsledky nežádoucích událostí v NPK a.s. jsou velmi znepokojující a nepřijatelné. Proto rada PK požádala představenstvo, aby předložilo svou zprávu do 14 dnů, tedy nejpozději 21. října. Jedná se o problémy v Pardubické nemocnici. Nemocnice se přihlásila k dalšímu problému: pozdní podání antibiotik po porodu letos v červnu vedlo podle informací MF DNES ke zdravotnímu postižení dítěte.

Otevření modernizované silnice přes Hrádek

Silnice II/315 bude slavnostně otevřena v úseku po křižovatku s III/36016 v obci Hrádek. Akce se uskuteční ve středu 16. října 2019 od 11 hodin v obci Hrádek.
POZVÁNKY NA KULTURNÍ A JINÉ AKCE VE MĚSTĚ

Projekty Zelená obec a Sběrný dvůr  vyhodnoceny 

Společnosti REMA v těchto dnech oceňují obce zapojené do projektů Zelená obec a Sběrný dvůr, které vloni vysbíraly nejvíce vysloužilých elektrozařízení. Projekt Zelená obec funguje již 11. rokem. Je šitý na míru obcím, které se chtějí ekologickým a šetrným způsobem k přírodě zbavit elektroodpadu, přenosných baterií a akumulátorů. Vysloužilé elektrospotřebiče z domácností a přenosné baterie určené k recyklaci mohou obyvatelé jednoduše odkládat do sběrného boxu, který bývá zpravidla umístěn na obecním úřadě nebo v jeho blízkosti. Do konce roku 2018 bylo v projektu zapojeno téměř 800 obcí. Projekt obci umožňuje také bezplatný odvoz a ekologické zpracování objemnějšího obecního elektroodpadu a zapojit se do něj může kterákoliv obec z České republiky, bez ohledu na počet obyvatel.
Příkladná Zelená obec 2018 V projektu Zelená obec za rok 2018 vůbec nejvíce elektroodpadu, bezmála 8 tun, vysbírala obec Velké Chvojno z Ústeckého kraje. Druhou nejúspěšnější obcí byla Heřmanova Huť z Plzeňského kraje s více než 5 tunami odevzdaných vysloužilých elektrozařízení. Třetí příčka poté připadá obci Libhošť z Moravskoslezského kraje se 4,5 tunami elektroodpadu. Recyklací odevzdaného elektrozařízení společně tyto obce přispěly ke zlepšení životního prostředí snížením produkce CO2 ekv. o bezmála 12 tun. Takové množství uhlíku by muselo absorbovat a přeměnit na kyslík téměř 400 stromů. Při přepočtu svezeného elektroodpadu na jednoho obyvatele si poté nejlépe vedlo město Přebuz z Karlovarského kraje s 22 kilogramy na obyvatele.
V projektu Sběrný dvůr bodovalaobec Vejprnice vévodí celkovému svozu s téměř 22 tunami odevzdaných starých elektrozařízení, obec Líně se pak s množstvím 15,6 tuny umístila na třetí pozici (Plzeňský kraj) . Tuto dvojici doplňuje na druhé příčce obec Nový Malín z Olomouckého kraje se zhruba 18 tunami svezeného elektroodpadu.