Českotřebovský deník 179/2019 (9/10)
Mimořádné jednání zastupitelstva města Česká Třebová

Mimořádné jednání, které původně nebylo v plánu práce avizováno se bude konat v pondělí 21.10 od 15 hodin v badatelně Městského muzea v Klácelově ulici. Důvodem pro toto mimořádné zasedání potřeba schválit podání žádosti o financování projektu šatny a tribuna pro atletický stadion. Tzv. okno pro podávání žádosti bylo otevřeno pouze v době od 1. do 31. října 2019 a řádné zasedání se mělo uskutečnit až po termínu v pondělí 9. prosince. Projekt pro výstavbu šaten a tribuny  atletického stadionu měl být podán v rámci loňské výzvy v roce 2018, ale nepodařilo se včas připravit projekt v požadovaném stupni pro stavební povolení. Během letošního roku byl tento projekt znovu poroben analýze tak, aby skutečně vyhovoval potřebám oddílů, které budou tento objekt využívat, t.j.atletického klubu Iscarex, Mládežnického hokejového oddílu TJ Lokomotiva a fotbalového klubu i potřebám škol, jejichž žáci budou chodit na atletický stadion sportovat. Realizace tohoto projektu bude finančně náročná (přes 40 milionů korun) a nelze si představit, že bychom jej mohli vybudovat bez zajištění dotace z MŠMT. 
 
Aktuální problémy města 

1. privatizace městského bytového fondu. Týká se ovšem pouze dosud neprodaných bytů  s komerčním nájemným, konkrétně v domech čp. 1797 - 1803 na Trávníku, bytového komplexu M?oravská, kde má zatím město v družstvu Central 51% podíl, který chce prodat zde bydlícím obyvatelům a domů 1101 - 1112 na Farářství, tedy tzv. "čtverce".  Obyvatelé dostali dotazníky, které mají vyplnit do konce října a po vyhodnocení se bude problémem znovu zabývat rada města a navrhne řešení.
 
2. Odpadové hospodářství. Ač to tak navenek nijak nevypadá, je problematika odpadového hospodářství pro nejbližší léta velmi aktuálním úkolem k řešení. Skládkování na skládce v Třebovicích nám dosud přinášelo tolik finančních prostředků (odhadem cca 8 milionů), že s nimi mohla společnost Eko Bi. řešit ztrátu z provozu sportovních zařízení. Také ovšem díky tomu, že k nám na skládku vozí pravidelně velké množství odpadu také společnost LIKO Svitavy. Nyní byla na skládce otevřena poslední 11. kazeta, jejíž životnost se podle intenzity třídění a skládkování odhaduje 6 - 10 let. Během této doby bude také skládková činnost legislativně velmi  omezena a zpřísněna. Město buduje dotříďovací linku, díky které se množství odpadu uložené na skládce omezí, snad až o 50% Výsledkem ovšem budou větší náklady na likvidaci odpadu a menší (později žádný) zisk, tedy problém. Na likvidaci odpadu se bude navíc hodně doplácet. Pro sanování ztrát sportovních  zařízení bude  třeba najít zdroje v městském rozpočtu.  V Ústí n.O. např. již nyní dotují městská sportoviště ročně částkou 13 milionů korun.
 
3. Přímé připojení měst Česká Třebová a Ústí nad Orlicí na dálnici. Přece jen se v  řešení tohoto Pardubickým krajem a ŘSD "odpískaného" problému pokročilo, něco se děje. O problém přímého připojení města Česká Třebová a Ústí n.O. na ŘSD se začalo zajímat Ministerstvo dopravy. Podle dopisu úředníci z Ministerstva dopravy doporučují, abychom naši žádost o přímé napojení na D35 u Litomyšle poslali oficiálně na MD ČR s tím, že to dají do oficiálních požadavků. Nezávisle na tom jednala o požadavku města Česká Třebová dne 7. října 2019 rada města, která přijala usnesení č.1059/2019, jehož obsahem je vylovení vůle města jako požadavek na přímé napojení na dálnici na exitu Litomyšl sever, který byl v rámci dokumentace EIA schválen, ale později  iniciativy Litomyšle z projektu po roce 2014 vyškrtnut.  Komunikace s Ministerstvem dopravy probíhá, navíc se s obdobným požadavkem přihlásí také město Ústí nad Orlicí a  svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko. Uvidíme, jaký to bude mít vliv na další plánování úseku D35  Litomyšl - Janov, na kterém měl být zmíněný dálniční sjezd  realizován. Tento úsek dálnice je mezi ostatními částmi D35 v Pardubickém kraji nyní nejméně připravený, zejména neustálým taktizováním ze strany města Litomyšl a občany z okolních obcí.
Jako oficiální deklaraci našich záměrů rada schválila následující usnesení:   Město Česká Třebová si na základě podpory občanů a podnikatelské veřejnosti z města a regionu přeje přímé připojení na dálnici D35 na exitu Litomyšl sever a nesouhlasí s tím, že byl z původního plánu vypuštěn, ačkoliv je součástí schváleného řízení EIA.
 
Moravská ulice se stala velkým parkovištěm

 

Jakpak to je dávno, když jste se mohli po opuštěné komunikaci (v době objížďky) volně procházet. Nyní již vozidla jezdí "naplno" zase po staré trase, I když slovo "jezdí" asi není to nejsprávnější, mělo by se nahradit slovem "stojí". A to občas přece jen na křižovatce u Rybníka pustí čekající vozidla na objížďku přes tunely a po Semanínské ulici. I toto není vůbec optimální, protože šířka této komunikace za areálem CZ LOKO je  užší než např. některé komunikace ve městě mezi rodinnými domky. A mají-li se zde potkat dva kamiony, je to velká potíž. Výsledkem jsou poničené krajnice, škody. 

Je to výsledek dlouholeté nevšímavosti ke stavu komunikací v průmyslové zóně. Namalované studie  nic neřeší. Počet průjezdných ulic se zvláště dnes ve středu 9. října podstatně snížil.  na křižovatce  "U Stolínů" na Litomyšlské u podjezdu  je jen jeden těžko sjízdný pruh, průjezd přes Litomyšlskou n a Habrmanově ulici byl uzavřen úplně. Vyjet z Masarykovy ulice na hlavní I/14 byl dnes těžko řešitelný problém, některá auta se otáčela vracela, aby hledala jinou trasu. Stavba je ve skluzu, je podzim, zima se blíží, den se zkracuje a stavbaři donedávna drželi volné víkendy. Opravy jsou i jinde, ale v tak velké míře jako v České Třebové asi nikoliv.  (Foto Leoš Marek)

Kohouti porazili Moravskou Třebovou  


HC Kohouti Česká Třebová - HC Moravská Třebová 5 : 3 . Důležité vítězství na domácím led před svými fanoušky . Kvalitní hokejové představení, které potvrdilo vedení Kohoutů v čele tabulky Krajské ligy po čtvrtém kole. Branky stříleli: Lubomír Korhoň 2, Jakub Vaňo, Matěj Poul a Martin Filip. Kvalitní středeční zápas krajské ligy sledovalo pět stovek diváků, Více ZDE

POZVÁNKY NA KULTURNÍ A JINÉ AKCE VE MĚSTĚ


Příroda se v Domě U Jonáše snoubí s moderní architekturou

Zájemce o umění a architekturu láká po letní pauze vyplněné rekonstrukcí opět pardubický Dům U Jonáše. Východočeská galerie tu na letošní podzim připravila výstavy moderní architektury ve spojení s přírodou. Finský architekt Alvar Aalto se do povědomí veřejnosti zapsal svými vázami, nábytkem i stavbami, které se staly světovými designovými ikonami. Dodnes okouzlují jednoduchými tvary, klidnou barevností i spojením s přírodou a přírodními materiály. A právě díky výstavě Aaltova příroda se návštěvníci mohou v Domě U Jonáše setkat s tvorbou tohoto architekta od 30. do 40. let minulého století. Expozici tvoří hlavně fotografie realizací, především rodinných domů a vil. Inspirací pro všechny generace mohou být například nadčasové interiéry, které by mohly reprezentovat nejednu současnou domácnost, ale především objevování postupně se ztrácejícího vztahu architektury, lidskosti a přírody. 
Další z výstav v Domě U Jonáše přenese návštěvníky galerie z finských lesů zpět do Pardubického kraje. Přehlídka vítězných realizací prestižní soutěže Stavba roku Pardubického kraje z období 2004–2019 nabízí přehled toho nejlepšího, co se v našem regionu postavilo, a jaké jsou vývojové tendence v tomto oboru.  Navíc galerie připravila pro návštěvníky slosovatelnou anketu o nejpopulárnější z vystavených staveb. Výherci mají možnost získat například celoroční vstupenku do galerie nebo výstavní katalogy.
 
V Hliníkách zaPRŠÍ za každého počasí!

Klub Hliníky pořádá již 10. ročník karetní hry "PRŠÍ"! Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 9.11.2019. Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin. Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd., všem ženám, které mají radost ze hry i ze života. Teplý oběd zajištěn. Srdečně se na Vás těší krásnější polovina Klubu Hliníky".
 
Pozvánka: fotografové v ústecké Galerii pod radnicí již ve čtvrtek!

V městské Galerii pod radnicí bude prezentován nejmladší obor SŠUP Užitá fotografie a média. Vystavuje konkrétně sedm studentek a jeden student maturitního ročníku.   Vernisáž výstavy "VÝDECH - NÁDECH" je naplánována na čtvrteční 17. hodinu. Své práce představí fotografky Karolína Stránská, Daniela Svobodová, Jana Jasanská, Tereza Ilgnerová, Daniela Adamcová, Anna Adamů, Karolína Flídrová a také  jejich spolužák Ondřej Kopecký. Zvolené téma by mělo být zvlášť zajímavé pro domácí návštěvníky. Společný projekt naší školy a pořádajícího Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí se zaměřil na fotografické ztvárnění města Úastí n.O. z různých pohledů.
Cestománie opět pokračuje !

Další přednáška a beseda bude zaměřena tentokrát po Albánii. Bude se konat 16. 11. 2019 v 16 hodin. Můžete se těšit na setkání  s cestovatelem a etnologem Mgr. Liborem Drahoňovským ve sborovém domě Církve adventistů sedmého dne na ulici Smetanova 1451 v České Třebové. Vstupné je dobrovolné.
 
Silnice do Semína je už zčásti opravená

Dalším modernizovaným úsekem silnic v našem kraji je od nynějška část komunikace III/3229 v úseku obcí Semín – Břehy. „Je to jedna z přístupových tras do nové lokality UNESCO v Kladrubech nad Labem a silnice tu už byla ve velmi špatném stavu. Modernizace byla rozdělena do dvou úseků, první dokončený úsek měří necelý kilometr a stál 7, 8 milionu korun včetně DPH,“ uvedl René Živný.  Celá modernizace bude měřit přes dva kilometry. Druhý úsek by se měl realizovat na počátku stavební sezóny roku 2020, tak, aby byl připraven na zahájení letní turistické sezóny. 
 
Češi spolu se Slováky chtějí v Unii posílit role regionů

Na Plenární zasedání v Bruselu tento týden podepsali předsedové České a Slovenské národní delegace v Evropském výboru regionů Roman Línek a Juraj Droba dokument o společné pozici k fondům Evropské unie v rámci politiky soudržnosti po roce 2020. Podpisu předcházelo jednomyslné schválení ujednání v každé národní delegaci.
Společný pětistránkový text si klade za cíl zachovat a posílit roli krajů a obcí v příštím rozpočtovém období Unie.  Mezi hlavní body týkající se budoucnosti evropských fondů lze uvést například zjednodušení implementace především pro konečné příjemce, upozornění, že vysoká tematická koncentrace může v řadě regionů nových členských zemí působit kontraproduktivně, proto by měla být nižší, požadavek, aby DPH bylo uznatelné pro konečné příjemce nezávisle na velikosti projektu a nepodmiňování implementace přeshraniční spolupráce vytvářením nových struktur.
Text společné pozice bude adresován také českým ministerstvům, která mají evropskou agendu ve své kompetenci. Signatáři chtějí, aby závěr celoevropské debaty, který bude nejpozději příští rok na podzim, neignoroval prioritní zájmy českých krajů a obcí.