Českotřebovský deník 286/2019 (16/10)
Nové dopravní automobily pro hasiče v městských částech České Třebové

Hasiči z Kozlova, Svinné a ze Lhotky získaly nové devítimístné dopravní automobily s odpovídajícím vybavením, které jednotky sboru dobrovolných hasičů potřebují při své činnosti. Na financování nákupu těchto vozů se společně s Městem Česká Třebová spolupodíleli formou dotace také Ministerstvo vnitra České republiky prostřednictvím generálního ředitelství HZS a prostřednictvím svého dotačního titulu také Pardubický kraj. Bez získaných dotací by pořízení nových automobilů pro HZS v integrovaných částech města nebylo možné. Díky dotacím již byly pořízeny dopravní automobily pro všechny zřízené hasičské jednotky  v České Třebové. Tato vozidla mohou hasiči využívat také pro svou další spolkovou činnost, také pro požární sport. Rozměry vozidel vždy neodpovídají rozměrům hasičských zbrojnic.  Zvětšení zbrojnice bylo třeba zajistit např. ve Skuhrově, nyní se plánuje také úprava hasičské zbrojnice ve Svinné. Tuto práci provede firma RYDO.
V obcích na Českotřebovsku jsou hasičské jednotky zřízeny všude mimo obce Semanín, kde požární bezpečnost zajišťují hasiči z České Třebové - město.

PRONAJMU NEBYTOVÉ PROSTORY V ZAVEDENÉM STUDIU V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ. HLEDÁME KOLEGYNI KOSMETIČKU, MASÉRKU NEBO NEHTAŘKU. Více info na 605 940 684

Olawský dětský balet opět přijel za dětmi do České Třebové

Ve dnech 14. a 15. října se uskutečnil dvoudenní pobyt polského dětského baletu z našeho partnerského města Olawa. Byl domluveným setkáním zástupců partnerských měst. Po nezbytných pondělních zkouškách děti také poznaly naše město a v úterý15. října uskutečnila v Kulturním centru dvě představení pro nejmenší a větší děti.  Děti z Olawy a okolí společně se svými učiteli baletu ze studia tance Piruet z Krakova předvedly výpravnou pohádku "Jak pan Twardowski upsal duši ďáblu". Představení plné zajímavých kostýmů  vzbudilo u našich žáků základních škol opravdový zájem, u nás taková představení nejsou běžná. Baletní vystoupení má mezinárodní charakter, dokázalo překonat  jazykovou bariéru. Děj pohádky byl dětem navíc během přestávek daných proměnami scény česky vysvětlován, ale přece jen ne všichni všemu dobře rozuměli, zvláště menší děti. Přesto bylo baletní představení rozhodně obohacením. "Byla to taková zvláštní pohádka, kterou jsme ještě nikde jinde neviděli", říkaly děti při návratu z představení.  Některé popisovaly kdo všechno v pohádce vystupoval, jiné se bály Lucifera nebo chválili pana Twardowského, který rozdával získaný poklad chudým lidem.... 
Ale i v tom je význam předvedeného baletního vystoupení - poznat něco, co dokážou jinde a odnést si z toho podle věku dětí příběh,, muziku, taneční figury.  (Foto Jiří Holý)
 
Zlobiví cyklisté versus chodci

Dnes jsem šla z Lidlu a u bývalé Primony mě po chodníku předjel velkou rychlostí mladý "neslušný cyklista" (původně bylo na tomto místě jiné neslušné slovo). Kličkoval si to po chodníku mezi chodci jako by se nechumelilo. Bohužel jsem neměla foťák a ani bych nestačila zaostřit. Ale tyto přestupky se stále neřeší a po chodníku se jezdí vesele víc a víc, na silnici jsou přece kamiony. Snad bych pochopila staršího cyklistu, který jede po chodníku bez chodců, který se bojí po hlavní silnici jet, ale kličkovat mezi chodci a spoléhat, že chodec má oči vzadu ? To se čeká na další malér ? Připomínám nedávné stražení holčičky v parku na Zámostí, které nebylo potrestáno...  (VV)
 
K tématu: Z pohledu zákona je to jasné.
Cyklista na chodník nepatří.

„V mnoha městech panuje velký nešvar, když cyklisté jezdí převážně po chodnících. Starší a hůře pohybliví lidé s obtížemi uskakují před kolaři jak na chodníku, tak zejména na přechodech. Nejhorší je průjezd kolařů mezi čekajícími ve stanicích MHD,“ vylíčil chodec své zkušenosti a vyzývá neukázněné: „Cyklisté, mějte rozum, chodník patří chodcům a když se bojíte jízdy po ulici, tak na chodníku a na přechodech musíte kolo vést!“ Chodci se cítí ohroženi cyklisty, když se kolem nich po chodníku řítí neúměrnou rychlostí či se proplétají mezi lidmi s velmi malým odstupem. Obdobně se ke kolařům chovají někteří motoristé na silnicích, takže mnozí raději k přesunu použijí bezpečnější chodník. Cyklisté nemají na chodníku co dělat a za jízdu mohou dostat pokutu až 2000 korun. Stejně když na kole přejíždějí přechod pro chodce. To si mohou dovolit pouze tam, kde je vedle přechodu pro chodce vyznačen cyklopřejezd a ten u nás nemáme.  (Českobudějovický deník)
 
Druhý úspěšný ročník školního jarmarku ZŠ Na rovině.

Letos se akce uskutečnila v neděli 13. října na statku u Kubů v Přívratu a provázelo ji ukázkové slunečné podzimní počasí. Druhý ročník byl obohacen o vystoupení, která iniciovali a nacvičili sami žáci. Měli možnost předvést svým rodičům a známým své dovednosti ve zpěvu, recitaci, tanci, hry na bubny a především ve své tvorbě jarmarečních výrobků, které byly hlavním tématem tohoto dne. Nákup výrobků byl možný pouze za přívratský groš a zlatý, které si kupující směnili ve směnárně za koruny české. Občerstvení zajišťovala Pizza Caffé z Moravské Třebové. Podával se tradiční smažený řízek a bramborový salát. Aby i naši návštěvníci zakusili možnost a pocity, které děti zažily při tvorbě výrobků, byl připraven mini workshop s Kateřinou Vacek, která pomohla s výrobou podzimních dekorací. Po celou dobu panovala dobrá nálada a všichni odcházeli plni energie užít si zbytek nedělního dne. Ráda bych poděkovala za nasazení celého pedagogického týmu a našich žáků s kterými jsme za neuvěřitelně krátkou dobu tuto akci dokázali uskutečnit.
Za vybrané peníze budou nakoupeny fyzikální pomůcky do výuky.     Pavlína Provazníková, ZŠ Na rovině

Samurajská katana Turnov – 2x bronz
Dne 12. 10. 2019 vyrazili naši nejmladší judisté na velmi slušně obsazený turnaj do Turnova "Samurajskou katanu."
V silné konkurenci se naše mladé naděje neztratily a do České Třebové jsme si dovezli dvě krásná třetí místa.
Jako první nastoupil na tatami Matěj Czajkowski, který i přes velkou snahu nepostoupil ze skupiny.
O něco lépe si vedl Miroslav Hurt, který skončil na krásném 5. místě. 3. místo obsadil po vyrovnaných zápasech Jakub Najman, kterého chyby při konci zápasu připravily o lepší umístění.
V nejtěžší hmotnostní kategorii obsadil třetí místo Jakub Ježek, kterému se v přímém souboji o umístění podařilo zvítězit na pomocné body.

Anketa Nejúspěšnější sportovec okresu Ústí nad Orlicí za rok 2019 vyhlášena

Okresní anketa bude mít již 51. ročník. Anketa již byla vyhlášena pro členy tělovýchovných a sportovních organizacích  nebo občanských sdružení, která se zabývá sportovní činností, ovšem pouze na území našeho okresu. Přesto bude mimo obvyklých kategorií opět vyhlášena i kategorie Krajánek pro sportovce, kteří sice v okrese bydlí, ale (úspěšně) sportují mimo něj. Nominace přijímá Orlické sportovní sdružení, v Ústí nad Orlicí, e–oss.uno@seznam.cz. Uzávěrka nominací bude 11. prosince 2019.
Slavnostní galavečer s vyhlášením výsledků ankety doplněný kulturním programem se uskuteční v pondělí 20. ledna 2020 v 17.00 hodin v novém multifunkčním centru L´art Lanškroun. Moderátorem bude Radek Šilhan.
 
Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví oceněna

Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví pro následnou péči získala ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2019, Absolutní vítěz projektu, kterou každoročně uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví. Ta ocenila hodnotnou a spolehlivou péči pacientům a klientům v harmonickém a udržovaném prostředí.
Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví má kapacitu 105 lůžek soustředěných do 3 oddělení a 17 pobytových sociálních lůžek. Jejich cílem je poskytnout dočasné zázemí v klidném a bezpečném prostředí osobám, které jsou odkázány na pomoc druhých při každodenních činnostech a nelze ji zajistit v domácím prostředí.
Kromě léčebné a komplexní ošetřovatelské péče se zde věnují každodenní rehabilitaci pacientů, při které využívají široký výběr rehabilitačních pomůcek. Kognitivní rehabilitace je zaměřena na udržování a obnovování poznávacích funkcí a pomáhá pacientům s projevy demence. Oblíbené jsou zde muzikoterapie, společenské hry a četba knih. Pacientům a klientům je poskytována kvalitní a vyvážená strava. V zařízení je provozována edukační ambulance, sociální poradna a od letošního dubna Institut spánkové medicíny, akreditované ventilační centrum pro osoby se spánkovými poruchami. To je jediné zařízení v kraji, které je schopno léčit veškeré poruchy dýchání ve spánku.
 

JÍDLO JAKO LÉK, NEBO TAKY JED                              


Oblíbené kurzy v České Třebové  pod názvem JÍDLO JAKO LÉK, NEBO TAKY JED nabízí řadu možností jak jídelníček zpestřit, umět si poradit při sestavě jídelníčku, který podporuje vitalitu, metabolismus i naše myšlení
Místo konání - SALONEK V PIVOVARU FALTUS.
Přihlásit se:  https://www.studiotana.cz/kurzy , nebo na telefonu 776 793 552

22.říjen -     Seznámení s potravinami, které podporují zdravotní stav 
                    Nadváha, prevence nadváhy dětí 
                    Možnosti dietní stravy a čemu říkáme dieta
                    Co je to ketonová dieta 
                    Redukce hmotnosti 
                    Ochutnávka 
                    Na přání osobní konzultace, měření tlaku a tuku v těle

BONUS NAVÍC - PRO ZÁJEMCE ZÁVĚREM PŘEDVEDENÍ A OCHUTNÁVKA KETOMIX PRODUKTŮ, OCHUTNÁVKA ČEKANKOVÝCH SIRUPŮ A SLADKOSTÍ PRO DĚTI, PŘÍRODNÍ CUKRY VHODNÉ I PRO DIA. 

21. listopad - Seznámení s potravinami, které podporují náš zdravotní stav 
                      Nadváha, prevence nadváhy dětí 
                     Co je ketonová dieta
                     Orientace v sacharidech a cukrech
                     Redukce hmotnosti 
                     Ochutnávka cukroví bez mouky a cukru
                     Vánoce a Sivestr bez zbytečných kilogramů
                     Na přání osobní konzultace, měření tlaku a tuku v těle
 
BONUS NAVÍC - PRO ZÁJEMCE ZÁVĚREM PŘEDVEDENÍ A OCHUTNÁVKA KETOMIX PRODUKTŮ, OCHUTNÁVKA ČEKANKOVÝCH SIRUPŮ A SLADKOSTÍ PRO DĚTI,
PŘÍRODNÍ PRODUKTY I PRO DIA BEZ PŘIDANÝCH SLADIDEL
 
Chcete vypadat lépe, cítit se zdravější a začít s programem hubnutí? V tom případě máte poradenství a kurzy automaticky ZDARMA ! Kurzy tak využijete pro udržení váhy a předcházení jojo efektu. I tak prosím svoji účast na kurzu nahlaste!  Od počtu účastníků se odvíjí příprava občerstvení. Děkuji ! Těším se na vás ! Táňa
 
Aby sanitky s pacienty zbytečně nejezdily a pomoc přišla včas

Hejtman Martin Netolický jednal se svým protějškem z Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem o mimořádné události, která nastala v červnu při porodu pacientky z Vamberka. Ta nejprve směřovala do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, následně směřovala do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, až skončila v Pardubické nemocnici, kde porodila ihned po příjezdu. Hejtman Martin Netolický chtěl Jiřího Štěpána především detailněji informovat o celém případu a upozornit na problematický převoz pacientky a její nepřijetí ve dvou nemocnicích na území Královéhradeckého kraje. Hejtmani se shodují na nutnosti prošetření případu a prověření celého systému spádovosti směřování pacientů.
„Osobně jsem přesvědčený, že by se měla tato událost vyšetřit nejen v rámci úkonů v Pardubické nemocnici, ale měl by být zkoumán celý proces od přivolání záchranné služby Královéhradeckého kraje, přes situaci v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou až po záležitosti dotýkající se Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam pacientka docházela na pravidelná vyšetření,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Ministerstvo připravuje vyšetřovací tým, který by se měl celým případem zabývat a řešit individuální selhání. „Otázek v celém případu je celá řada a je nutné hledat odpovědi se všemi, kterých se týká. Je nutné se bavit také o celém systému spolupráce v rámci obou krajů tak, aby nedocházelo k obdobným případům,“ doplnil hejtman.
Hejtman Jiří Štěpán po jednání uvedl: „Celá událost je nešťastná a osobně bych si přál, aby se už nikdy neopakovala. S panem hejtmanem Netolickým souhlasím v tom, aby se prošetřil celý případ od příjmu pacientky královéhradeckou záchrannou službou, až po porod v Pardubické nemocnici. Dle dostupných informací byla pacientka při příjezdu do Pardubické nemocnice v pořádku a porod proběhl bez komplikací. Ty nastaly až posléze. Všichni máme jednoznačný zájem na tom, aby se celý případ prošetřil nezávislou autoritou. Na nás je, abychom případné nedostatky ve sdílení informací mezi zdravotnickými zařízeními vylepšily.“
Další jednání, které vyvolal hejtman Martin Netolický, se v této věci uskuteční ve čtvrtek ráno ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Požádal jsem o toto širší setkání se všemi zúčastněnými, protože sám jsem zastáncem aktivní komunikace. Jsem rád, že se vedení Fakultní nemocnice nebrání a je připraveno s námi debatovat. Budu také chtít, aby se jednání zúčastnil zástupce Ministerstva zdravotnictví,“ sdělil hejtman Martin Netolický.