Českotřebovský deník 300/2019 (31.10.)
Veřejná sbírka pro Paměť národa v knihkupectví KOSMAS zahajuje

Prodejna Kosmas Česká Třebová  (i další naše prodejny) se zapojila do veřejné sbírky pro Paměť národa, která bude probíhat na naší prodejně od 1.11. do 14.11.
 
Sbírka je celorepubliková, má desítky a stovky sbírkových míst  po celých Čechách a Moravě. Více se dozvíte na  webu www.denveteranu.cz.
 
1. Vlčí mák je symbolem veteránů a jeho připnutím si lidé připomínají hrdinství vojáků
 
2. Peníze ze sbírky jsou určeny na natočení a uchování příběhů válečných veteránů (zpracování vzpomínek jednoho člověka na portál Paměť národa stojí 6500 Kč (audio) nebo 11 000 Kč (video)
 
 Připněte si vlčí mák jako symbol úcty k válečným veteránům. Podpoříte natáčení vzpomínek pro sbírku Paměť národa.         

Pozvánka na zajímavé setkání do Ekocentra Podorlicko

Sobota 2. 11. 9 - 16 hodin
Ekocentrum Podorlicko Česká Třebová zve Vás i Vaše rodiny a přátele na - snad zajímavou - akci v sobotu 2.11.2019 od 9 do 16 hodin V tomto dušičkovém čase, kdy právě na sobotu hlásí předpověď poněkud nevlídné počasí, může přijít vhod šálek čaje z bylinek nebo třeba také dýňová polévka s kvasovým chlebem. Pro návštěvníky by mělo být připraveno nejenom výše uvedené občerstvení, ale také pár zajímavých nápadů a námětů k zamyšlení. Těšíme se i na další nápady, které přinesou návštěvníci.  Věříme, že právě dobrých nápadů bude dost a škarohlídové žádní... Je totiž jednoduché říci, že je cokoliv zbytečné a každá snaha marná. Každý, kdo chce žít kvalitní život, by se měl o zdravý životní styl zajímat a také se třeba zamyslet nad současným konzumním životem i možnostmi v předcházení odpadům.
 
Co bude např. k vidění:
    Módní výstava outletu "Nahoď Vohoz" s mottem: "Chcete-li držet krok s módou, nemusíte stále nakupovat nové a další a další..."
    Ochutnávka kvasového chleba ze soukromého Pekařství Stejskalovi
    Krátký a velmi zajímavý dokument "Příběh věcí"
    Možná bude i ta "burza věcí":) atd.
Pro děti jsou přichystány hry, kvízy a malá soutěž.
Přineste klidně na ukázku nebo ochutnávku to, co se Vám podařilo vyrobit, podělte se s ostatními o tom, jak dokážete šetřit přírodu, předcházíte odpadům, jak kompostujete apod.
Těšíme se na Vaši návštěvu, za ZO ČSOP Podorlicko Alena Šplíchalová
 
Poškozená objížďka ve Slovanské ulici je opravena

Není to tak dlouho co během srpna a září projížděly Slovanskou ulici denně možná i stovky kamionů a důkladně  tuto komunikaci i domy okolo stojící "protřepaly. Zatáčení vozidel se neobešlo bez poškození obrubníků v zatáčce u Korada  při nájezdu do Hubálkovy ulice. 
Nyní je již všechno vzorně opraveno, alespoň v tomto místě, díky společnosti Eurovia.  Jaký je ovšem stav inženýrských sítí pod vozovkou, prověří asi až zimní období.
V každém případě se mi zdá zdají některé kanalizační vpusti poničeny - chtělo by to porovnat se stavem před  zahájením objížďkového provozu. 

Litomyšlská ulice - jaká bude už se rýsuje.

Zdá se, že rekonstrukce vozovky se dělá důkladně a opravují se také potřebné inženýrské sítě. Potud je tedy všechno v pořádku. Nicméně se mi nějak nezdá nově "do přímky" posunutý obrubník, který mohl být ladným obloukem a místo toho zde vznikl ostrý úhel napojení nového obrubníku. Chtěl bych vědět, zda by si takovou práci nechali líbit v sousední Litomyšli, kde jim na stejné silnici za stejné  krajské, vlastně evropské peníze vlastně rekonstruují městský interiér. Tady se používají staré "ojeté" obrubníky  a kladou se podivným způsobem. pokud bude takto silnice vypadat, moc hezké to nebude!  Také "záliv" k autobusové zastávce u besedy  zůstane s původním povrchem, je to škoda. všechny autobusové zastávky na celém trase do Litomyšle mají být nové, jen tato, poměrně významná u Besedy zůstane ve staré podobě. Bohužel to není ani v projektu této rekonstrukce.

Hasičská zbojnice ve Svinné v rekonstrukci.
Také hasiči ve Svinné získali díky dotacím státu, Pardubického kraje a také díky doplatku z rozpočtu města  nový dopravní automobil, který ovšem zatím parkuje venku vedle budovy bývalé školy.  
 
Rozměry vozidla jsou takové, že je třeba upravit prostor  hasičské zbrojnice.  
Rozpočet města na tuto úpravu pamatuje a úprava se tedy neodkládá. 
Aby mohl být automobil již na zimu pod střechou,  bylo rozhodnuto o přidělení zakázky přímou volbou.
Práci provádí společnost RYDO.  
 
Podobným způsobem byla upravena také hasičská zbrojnice ve Skuhrově. Nyní již mají své dopravní automobily ve všech hasičských sborech v integrovaných částech města: na Lhotce, Ve Svinné, v Kozlově i ve Skuhrově. 
 
Všude zde pracují aktivní hasičské sbory. Na fotografii současný stav upravované zbrojnice ve Svinné, kde bylo zapotřebí především zajistit zvýšení vjezdu

Zeď hřbitova ve Svinné potřebuje další etapu rekonstrukce

Současný stav hřbitovní zdi napovídají  fotografie. Svědčí o tom, že oprava vstupního prostoru na hřbitov a hřbitovní  brány by měla dále pokračovat a to bez velkého zpoždění. Stavební stav to opravdu potřebuje. Nyní o dušičkách si tuto potřebu uvědomujeme nejvíce.  Poškození zdi není jen na jednom místě, ale po obou stranách vchodu, postupně bude třeba  rekonstruovat celou zeď kolem dokola. V sousedství je "podhledna", tedy vlastně turisticky atraktivní prvek regionu a vedle toho dost poškozená  hřbitovní zeď.  Ke hřbitovu nyní vede nedávno nově zasázená alej ovocných stromů, díky  pedagogům, žákům i přátel ZŠ Na rovině Česká Třebová.

Středa 6. 11.: předváděcí jízda vlaků Leo Express

V prosinci se uskuteční spuštění  dopravních linek na trati Ústí n.O. - Dolní Lipka .- Mlýnický dvůr.  Dopravce  představí nově modernizované jednotky Alstom LINT ještě před spuštěním provozu. 
Vlak vyjede z Lichkova a postupně zastaví v Jablonném nad Orlicí, Letohradu, Ústí nad Orlicí, Pardubicích a svou jízdu zakončí na hlavním nádraží v Praze
Dopravce zve  na některou ze zastávek. zde bude možnost si vlak prohlédnout, popovídat si s e zaměstnanci, bude podáno drobné občerstvení.  Vlakem bude možné se  svézt do jedné z následujících zastávek.  Jízdní řád je přiložen
 
CHL - končí 1. část soutěže

O tomto víkendu se dohrají poslední zápasy 1.- části, tedy první třetiny soutěže. potom budou tabulky zveřejněny tabulky, které mají vliv na to, jak bude vypadat složení 1. až 3. ligy v další části. Situace je již patrná ze současného rozložení sil, proto zveřejňuji tabulky ve stavu, který je nyní těsně před koncem první části.  Z přehledu zápasů n a webu zimního stadionu je zřejmé, že byly také již tří zápasy kontumovány, dvakrát byl původcem tým TEPI, jednou Osík. Za kontumaci je pokuta ve výši 500 Kč.




Dálková hřebenová trasa má nové značení

Turisté mohou od dnešního dne vyrazit na nově vyznačenou trasu, která brzy spojí Ještěd s Pradědem. Na Zemské bráně bylo slavnostně předáno, za účasti krajských radních Hany Štěpánové a René Živného, 59 kilometrů trasy Hřebenovky, které prochází Pardubickým krajem.  Vyznačení trasy novým logem realizoval Klub český turistů.
„Díky vynikajícímu systému značení českých turistických tras můžeme putovat krajinou bez obav, že se ztratíme. Na Hřebenovce si přitom užijeme i kouzlo přírody Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Jsem rád, že můžu být u toho, když se realizuje dobrý nápad, který bude dlouhodobě sloužit široké veřejnosti,“ sdělil René Živný, radní Pardubického kraje odpovědného za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku.
Otevření trasy se neuskutečnilo na Zemské bráně náhodou. Místo leží v blízkosti krajské hranice, a tak se slavnostního aktu zúčastnili zástupci Pardubického i Královehradeckého kraje. „Jedná se o unikátní projekt, do kterého se zapojilo celkem 18 partnerů z České republiky a Polska. Z toho čtyři kraje: Pardubický, Královehradecký, Liberecký a Olomoucký. Poděkování patří všem zúčastněným, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na vzniku takto rozsáhlého projektu,“ sdělila Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
„Úsek na území Pardubického kraje ze Zemské brány přes Kralický Sněžník k chatě Franciska v blízkosti pramene řeky Moravy měří 59 kilometrů.  Finanční náklady na proznačení turistické trasy na tomto území  byly 420 tisíc korun. Z 85 % jej hradila Evropská unie. Pardubický kraj se podílel 10 % a státní zdroje tvořily zbývajících 5 %,“ dodala Hana Štěpánová. 
V rámci projektu Česko – polská Hřebenovka vzniknou kromě nové turistické trasy také nové rozhledny, vyhlídková místa, informační centra nebo nový most  Neratově. Více informací o Hřebenovce najdete na www.hrebenovka.cz a www.vychodnicechy.info/hrebenovka 

Celostátní seminář knihovníků

Jednou za dva roky se scházejí knihovníci v krajském městě.  Účastníci celostátního semináře Regionální funkce knihoven zaplnili včera a dnes pardubický Kulturní dům Hronovická. O zkušenosti se přijeli podělit s českými kolegy zástupci partnerského Prešovského kraje. Konferenci zahájil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. 
„Knihovny mají nezastupitelnou roli v naší společnosti.  Jsou nositeli kultury a vzdělávání, a to jak ve městech, tak na vesnicích. Pardubický kraj si tuto skutečnost uvědomuje a v letošním roce navýšil částku na jejich fungování na 6,5 miliónů korun. Také připravujeme Koncepci rozvoje regionálních funkcí knihoven v Pardubickém kraji,“ sdělil Roman Línek, náměstek hejtmana zodpovědný za investice, majetek a kulturu. Dvoudenní program byl zaměřený nejen na funkci knihoven, ale také na jejich provoz nebo jejich vzájemnou spolupráci. Seminář zorganizovaly Sdružení knihoven ČR, Knihovnický institut NK ČR ve spolupráci s Krajskou knihovnou v Pardubicích. „Za poslední čtyři roky jsme rozpočet krajské knihovny navýšili o 7 miliónů korun na částku 22,5 miliónů korun. Jsme rádi, že na její podpoře jsme se dohodli s městem Pardubice. Za zmínku také stojí obnova tří památkově chráněných objektů na Příhrádku za 54,6 miliónů korun, kde budou zřízeny například depozitáře hudebnin a knihovního fondu nebo prostory pro nové expozice v  Knihovním centru U Vokolků,“ dodal náměstek Roman Línek.
V loňském roce navštívilo knihovny v Pardubickém kraji 1 274 971 lidí, z toho třetina připadá na krajskou knihovnu. Počet čtenářů byl necelých 70 tisíc.  Ve 420 knihovnách bylo k dispozici 2,9 miliónů knih. Počet výpůjček pak byl 2,3 miliónů.  
 
Novela stavebního zákona trápí hasiče i památkáře

V sále Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje se ve středu uskutečnilo tradiční setkání členů krajské rady s představiteli institucí působících na území regionu. S radními tak debatovali zástupci složek IZS, katastrálního a finančního úřadu, Univerzity Pardubice, Hospodářské komory ČR či Krajské hygienické stanice. Společným tématem byla připravovaná novela stavebního zákona.
Hejtman Martin Netolický v rámci svého úvodního slova seznámil přítomné s problematikou novely stavebního zákona. „Jedná se z mého pohledu o jednoznačnou centralizační snahu, kterou jako celoživotní regionalista odmítám. Navíc jde zcela v rozporu s principem subsidiarity, tedy rozhodování co nejblíže občanům,“ řekl mimo jiné hejtman Martin Netolický, se kterým mimo jiné v této věci na jednání souhlasila také ředitelka územního pracoviště Národního památkového ústavu či ředitel Krajské hygienické stanice. Hejtman se v rámci informačního bloku, který se týkal finančních úřadů, vyjádřil také k plánovanému omezování sítě poboček v regionu. „V našem kraji jsou v tuto chvíli ohrožena čtyři pracoviště v Hlinsku, Holicích, Litomyšli a Moravské Třebové, která by měla nadále fungovat v režimu 2+2, což znamená, že činnost pracovišť má být zajištěna v úředních dnech dvěma pracovníky. Vedle matričních úřadů a stavebních úřadů je to další centralizační tendence, která vzdálí službu od občanů,“ doplnil hejtman Netolický.
Náměstek hejtmana Roman Línek hovořil především o investiční činnosti kraje a problematice pozemkových vypořádání především v rámci dopravních staveb. Radní pro zemědělství životní prostředí a venkov Václav Kroutil informoval o činnosti krajského kůrovcového štábu a plánovaných dotacích pro malé vlastníky lesů do 50 hektarů.
Český statistický úřad například představil plány na chystané sčítání lidu v roce 2021, kde bude kromě online podání umožněno také papírové ve spolupráci s Českou poštou. Krajská pobočka finančního úřadu informovala o výběru daní a jejich přerozdělení na kraj a obce. V roce 2018 činil výběr daní v regionu 22 miliard, což bylo o šest miliard korun více, než v roce 2017. Ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová zmínila problematiku změny výběru mýtného, kdy právě KHK je kontaktním místem pro dopravce, kteří však nejsou v této věci prozatím příliš aktivní.
Ředitel ZZS Pardubického kraje Igor Paar seznámil s investiční činností do výjezdových stanic. „Před dokončením jsou stanice ve Starých Čívicích a Chrudimi, dále řešíme Holice, Vysoké Mýto, Moravskou Třebovou a Seč. Jedná se jak o projekty s přispěním evropských fondů, tak o investice našeho zřizovatele, tedy Pardubického kraje,“ uvedl ředitel Paar.