Ochránci přírody u přátel v Agrate Brianza


Spolupráce ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová a italské organizace Associatione Micologica Bresadola (AMB) z partnerského města Agrate Brianza začala v roce 2005. Od té doby si přátelé přírody vyměňují informace, materiály, navštěvují se. Pojí je hluboké přátelství navzdory jazykové bariéře.  Italská delegace byla na Mykologických dnech v České Třebové v roce 2017.
V říjnu 2019 přijalo sedm zástupců ZO ČSOP pozvání na spolupráci na mykologické výstavě v Agrate Brianza. Byli vřele přivítáni. Slavnostní úvodní večeře se zúčastnili zástupci města a to, jak odcházející starosta Ezio Colombo, tak nový starosta Simone Sironi. Úvodní řeč pronesla Luisarita Atzei, která je novou prezidentkou organizace AMB v Agrate Brianza. S předsedkyní ZO ČSOP Podorlicko Hanou Grundovou si dobře rozuměly. Po celou dobu pobytu se české delegaci obětavě věnoval také  Fabio Papotti, který je nově ve funkci člena rady zodpovědného za mezinárodní vztahy.
Hned první den delegace navštívila rezervaci Vasca Volano. Zde bylo vidět kolik práce tam  italští dobrovolníci v posledních letech odvedli. Vybudovali jednoduchou venkovní učebnu, vysázeli mnoho stromů a keřů.  Přibyly tam pozorovatelny, které umožňují dělat fotografie ptáků s blízkosti. Členové AMB zde provádějí každodenní monitoring živočichů a hub. Připravují výukové programy pro školy.  
Druhý den byl celý věnován přípravě výstavy. Nejdříve probíhal sběr hub, který má v Itálii jiný systém než v Čechách. Na sběr hub musí každý získat a zaplatit povolenku. Můžete sbírat houby jenom v určité oblasti, do určité hmotnosti a jen v určitou dobu. Připomíná to náš systém rybářských lístků.  Českotřebováci se podíleli na sběru hub v podhůří Alp v lokalitě Spiazzi di Gromo, která je  80km vzdálená od Agrate Brianza. Sebrané druhy byly jednotlivě zabaleny a převezeny do mykologické klubovny. Tady probíhalo určování, systematické popisování, třídění a kontrola nálezů z jednotlivých stanovišť.  Na determinaci jednotlivých druhů se s italskými odborníky podíleli Martin Mička a Pavel Brůžek. Ostatní členové delegace pomáhali s instalací. Určené druhy přenášeli a  připevňovali do travnatého koberce pomocí špejlí. Práce na instalaci trvala do půlnoci a ještě další den dopoledne byla dokončována.  V sobotu odpoledne byla výstava otevřena veřejnosti. Zájem byl velký i v neděli, kdy zde fungovala mykologická poradna. Pondělí na výstavě bylo věnováno návštěvám ze škol. 
Kromě spoluúčasti na výstavě připravili Italové pro české partnery i další zajímavý program. Byla to návštěva městečka Crespi d'Adda, které je zahrnuto v síti míst UNESCO s označením Světové dědictví. Dalším krásným zážitkem byla večerní návštěva kanálové čtvrti Naviglio v Miláně.  V neděli se členové české delegace v  Agrate Brianza zúčastnili se městské slavnosti Festa del Paese. Byli u slavnostního otevření nového skateparku i u udělování cen města. Byla to velmi milá, inspirativní návštěva partnerského města. Věříme, že tato spolupráce bude pokračovat i v dalších letech.
 Hana Grundová ZO ČSOP Podorlicko