Vzpomínka na Karla Gotta                  
Celá země mluví o odchodu našeho nejoblíbenějšího zpěváka.  Písně Karla Gotta nás životem  provázely po mnoho desetiletí, někdo je slýchával od malička. To je i můj případ. Pamatuji se, že jsem v dětství u rodičů vídával jeho desky, které si tatínek doma pouštěl.  A tak písně jako Kávu si osladím, Plnoletá, To musím zvládnout sám, Lady karneval a mnoho dalších doslova zlidověly.
O mnoho let později, již jako sběratel autogramů, jsem uvítal výzvu mého kamaráda, který na internetu objevil zprávu o tom, že ve středu 30. listopadu 2011 odpoledne bude mít Karel Gott v knihkupectví v Pasáži svatého Jána v Pardubicích autogramiádu. Kamarád mi řekl, že je to blízko, tak by nebylo špatné, kdybychom se zajeli na Karla podívat. Jelikož jsem  ve sbírce jeho autogram dosud neměl, vřele jsem souhlasil. Hned jsem zprávu sdělil kamarádce do Pardubic a navrhl jí, zda se nechce akce zúčastnit. Souhlasila.
V den D jsem jel do Pardubic tak, abych byl na místě o hodinu dříve a držel místo ve frontě. Kamarád dorazil dalším vlakem, podle toho, jak ho pustili v práci. Následně přiběhla i kamarádka, spolu se synem, kterého cestou vyzvedla ze školy. Ve chvíli, kdy jsem dorazil na místo, stálo již u knihkupectví osm lidí. Byl jsem devátý a ihned přítomným oznámil, že držím místo ještě dalším dvěma lidem. Fanoušků Karla Gotta  postupně   přibývalo,  fronta se pozvolna rozrůstala a  každou minutu se prodlužovala. Současně se zvětšovala i druhá fronta, mířící ke dveřím krámu z druhé strany. Tu tvořili neukáznění  příznivci zpěváka, kterým se nechtělo v původní a dlouhé frontě stát a chtěli být uvnitř co nejdříve. Na zdárný průběh akce dohlíželi dva strážníci městské policie. Po hodině čekání se krám otevřel. Dva muži u vchodu do něj vpustili deset lidí a zamkli. Pochopitelně se  do dveří cpali ti neukáznění z druhé fronty. To rozlítilo lidi přede mnou, kteří tam způsobně přes hodinu stáli stejně, jako já. Tak se obrátili na přítomné strážníky, aby zasáhli. Dostalo se jim odpovědi, že lidé nepřekračují zákon, tudíž není třeba zasahovat. Tak jsme s kamarádem a dvěma dalšími muži, poté, co znova otevřeli a měli být v puštěni další, roztáhli ruce, zabránili vstupu vetřelců a vstoupili  dovnitř.
Konečně jsme všichni, včetně kamarádky a jejího syna,  stáli před Mistrem. Karel seděl u malého stolečku, před sebou několik  fixů a dvě hromádky fotografií. Velice ochotně každého přijal a nikoho neodmítl. S úsměvem se každému podepsal, někomu i vícekrát, věnoval fotografii  a se všemi zájemci se vyfotografoval. A to se akce účastnilo několik set lidí! U stolku byl celou dobu fotograf, který každého návštěvníka akce s Karlem  při podepisování zvěčnil.  Pro podpis si chodili lidé všech věkových kategorií, muži, ženy, mladá děvčata. Muž  s aparátem vyfotografoval i nás. Když jsme přišli na řadu, podpisy jsme získali, každý několik. Kamarád si dokonce přivezl k podepsání i několik desek a knížku o Mistrovi. Dohlížející muž nás nevrle vyzval, abychom už šli, že tam jsme nějak dlouho a za námi jsou další zájemci. Poté, co jsme dokončili naše úmysly jsme jej poslechli. Ještě jsme se stačili postupně u stolečku vyfotografovat. Spokojeni jsme z Pardubic odjeli.
Druhý den jsem zažil příjemné překvapení. Po příchodu z práce jsem v poštovní  schránce  vyzvedl Orlický deník. Jak jsem stoupal po schodech vzhůru, četl jsem  první stránku. Tam byla zpráva o včerejší autogramiádě. A pod ní veliká fotografie Karla Gotta u stolečku, kterak se podepisuje fanouškům. 
 A nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Na snímku jsem byl u Mistra právě já. Tak jsem se dostal spolu s Karlem Gottem na jedné fotografii na titulní stránku novin. Překvapení však ještě nebylo u konce. Doma jsem nahlédl na internet, abych si prohlédl fotky na Pardubickém deníku. Tam byl na titulní stránce týž článek a u něj obdobná fotografie. Jenom na ní stál vedle zpěváka místo mě můj kamarád. Jaká náhoda! Z těch několika set snímků v redakci vybrali na první strany dvou deníků právě ty, na nichž byli dva obyvatelé České Třebové.
Díky cestě do Pardubic mám na Karla Gotta kromě několika fotografií také osobní vzpomínku. Jsem velice rád, že jsem ho mohl poznat a setkat se s ním. Byl člověkem velice oblíbeným, nikdy nikoho z fanoušků  neodmítl s jeho prosbou a lidem dodával radost a pozitivní energii. Teď už Karel Gott zpívá svým fanouškům tam nahoře, v nebeských výšinách. A věřím, že stejně krásně, jako během své dlouhé pozemské pouti. S Bohem Karle!
 
Martin Šebela