Karel Gott zpíval v Litomyšli i pro Českou Třebovou         
Psal se rok 2001, do funkce ředitele Kulturního centra   nastoupil doc. Mgr. František Preisler a díky kontaktům jeho samotného a také jeho syna dirigenta Františka Preislera juniora se dařilo pro Českou Třebovou zajistit koncerty takových hvězd jako byla Lucie Bílá, Eva Urbanová a také Karel Gott. Protože však v České Třebové nemáme odpovídající sál, hodný takového koncertu, došlo k dohodě s organizátory kultury v sousední Litomyšli. Společnými silami tak byl zajištěn mimořádný koncert Karla Gotta a jeho tehdejší kapely Boom na II. zámeckém nádvoří v Litomyšli v prostoru pro více než 1000 posluchačů. Využil se termín, kdy již bylo postaveno na zámeckém nádvoří jeviště se zastřešením před  konáním litomyšlského operního festivalu. Díky dobré spolupráci obou Františků Preislerů (otce i syna) s litomyšlským festivalovým výborem se tak Karel Gott se tedy stal v roce 2001 "předskokanem" tehdejšího ročníku Smetanovy Litomyšle. Podařilo skutečně najít mezeru ve zpěvákově programu. Polovinu vstupenek na koncert prodávala Litomyšl, polovina českotřebovské Kulturní centrum.
Karel Gott byl pozváním velmi potěšen. Podle jeho slov vystupoval tehdy v tomto městě poprvé. Po koncertu se v prostorách zámeckého pivovaru, tehdy ještě před velkou rekonstrukcí do současného stavu, konal raut, na kterém se Karel Gott velmi  pochvalně vyjadřoval o spolupráci s dirigentem Františkem Preislerem, který tehdy organizoval po evropských metropolích velké "Turné hvězd", ve kterém vystupoval také Karel Gott. Zde potom českotřebovský starosta Jiří Pásek předal Karlu Gottovi  jako upomínkový dar na naše město keramický obraz z dílny Ladislava Šicha.
Bylo to 14. června 2001, tedy před 18 lety. Nyní po této době se  již oba, dirigent František Preisler junior i zpěvák Karel  Gott dívají na náš svět z hudebního nebe a třeba si tam na toto hudební setkání tehdy v Litomyšli vzpomenou. V souvislosti s nedávným úmrtím Karla Gotta si připomeňme i tuto událost, spojenou s jeho jménem. (mm)

Některým fotografiím chybí kvalita, nicméně pochází z události, kterou již nelze zopakovat, proto je uvádím.