Kyberšikana 2                                       
Ve středu 9.10.2019  proběhla v klubovně  KC Česká Třebová 2. přednáška  na téma: Kyberšikana - Jak se chovat bezpečně na internetu. Tentokrát byla přednáška zaměřená na chování uživatelů na internetu a sociálních sítích /Facebook, Instagram, Twitter,  TikTok, FB Messenger.../.
Přednášející Ing. Petr Kadlec DiS (lektor organizace Etika mezi světy) seznámil přítomné s nástrahami internetu a prostředí přirovnal k Václavskému náměstí ve 3 hodiny v noci, kde by se většina z nás necítila příliš bezpečně  a je to v podstatě stejně nebezpečné prostředí jako na internetu. Je dobré něco o tom vědět, a proto vznikly programy a stránky, které mají pomoci jak učitelům, tak rodičům a dětem. Program E-bezpečí -najdete na adrese: https://www.e-bezpeci.cz/ - Novinky,  Materiály pro učitele, rodiče a žáky a další.
Etika mezi světy na YouTube a Facebooku.
Posluchači měli možnost si ujasnit i různé pojmy – HOAX, PHISHING, PFARMING, PARENTING, SCAM…. Přeposílání různých hoaxů se rovná šíření poplašných zpráv a to už je trestné. Jestli je informace pravda, nebo ne, se můžete dozvědět na stránkách http://hoax.cz/cze/ nebo https://manipulatori.cz/, kde se také můžete o hoaxech dočíst, a konečně přestat s přeposíláním nesmyslných, často poplašných zpráv a hlavně nenaletět na podvodné nebo vyděračské e-maily a nebát se něco smazat bez následků, anebo se pro jistotu zeptat někoho povolanějšího. Prevence je prostě bezpečnější.
Člověk jen žasne, jaké věci si lidé přeposílají a ještě tomu věří. Přitom stačí zapnout mozek a hned při přečtení „Pozor, pošli všem atp.“ musí zablikat kontrolka.  Nenabízejme lumpům e-mailové adresy svých blízkých a známých, při přeposílání různých e-mailů vymažme předchozí historii a poprosme všechny, ať dělají totéž. Používejme skryté kopie. Posílejme skutečně jen e-maily, které za to stojí. Jinak krademe čas sobě i dalším příjemcům.
A že nevíte, co je TikTok? Tak se seznamte: https://www.lidovky.cz/byznys/media/nocni-mura-rodicu-jmenem-tiktok-nejstahovanejsi-aplikace-sveta-kterou-neznate.A190104_163741_ln-media_jei
Hodně podceňované nebezpečí je skryto i ve sdílení nejrůznějších rodinných fotek a rodinných informací. To, co nechcete aby viselo ve městě na plakátnici, na internet nedávajte. 
Posluchači dostali i zajímavou informaci, jak dlouho by měly děti trávit čas na internetu. Doporučuje se maximálně  počet let x 10 minut. Ale čím méně času tráveného na internetu a čím déle dítě od internetu ochráníte, tím lépe. Na závislost nejnáchylnější jsou děti do 13 let. I to by měli mít rodiče na paměti. Je zajímavé, že o nebezpečí internetu a sociálních sítí se hodně mluví, především starší lidé, často i rodiče tápou, ale málo pro sebe a své blízké skutečně dělají. Jestlipak lidé vědí, kolik informací o jejich rodinách koluje po sociálních sítích, na kolika fotografiích by někoho blízkého poznali? Těžko říci.
Klubovna byla tentokrát plná a zajímavá, původně hodinová přednáška, se protáhla na hodinu a půl. Stále bylo o čem povídat a na všechno se bohužel nedostalo. Velký dík za informace a rady patří oběma přednášejícím - Bc. Lence Vilímkové, Ing. Petrovi Kadlecovi DiS a  pořadatelům - organizaci Rytmus Východní Čechy.
Vohralíková Vojt. a Hana Frühaufová