Mladí psovodi v Kynologickém centru Javorka                  


Podzim je vyvrcholením kynologické sezony v mnoha disciplínách. Pro nás jsou důležité Kategorie Mládeže a Juniorů.
Kromě účasti na nejrůznějších soutěžích mládeže pořádáme každoročně několik vlastních akcí pro mladé psovody. V květnu to byl již 10. Junior Open a MČR mládeže Obedience, v obou akcích excelovala Karolína Hyláková s borderkolií Indianem, společně získali 2.místo ve stopařské kategorii FPR a především díky již pátému prvenství na MR Obedience vybojovali titul Mladý mistr ČR Obedience OB2. Dařilo se i Zuzce Vobořilové se Celestou, která zvítězila v kategorii OB-Z a Elišce Filipiové s Baronem, ti v juniorské OB1 obsadili druhé místo.
V červnu naše členky připravily vystoupení obedience, dogdancingu a IGP  pro děti ZŠ v Rybníku. Předvedením cviků vystoupení neskončilo, děti využily možnost si s našimi psíky pohrát a vyzkoušet si vlastní povely. Se sáčky pamlsků se jim to dařilo výborně.
V červenci jsme byli spolupořadateli 14ti denního Tábora talentované mládeže ČKS, které se konalo v Poličce a je největší akcí Svazu. Na přelomu léta pak proběhla naše nejdůležitější akce pro děti z celé ČR – Letní tábor se psy se zaměřením na motivační tréninky v nejrůznějších disciplínách – agility, dogdancing, obedience, všestrannost, stopování, obrany, to vše doplněné nejrůznějšími soutěžemi se psy i bez nich – branný víceboj, Dogtrekking, Výstava psů, Olympiáda, Top Dog, noční závod Agi i psí soutěže ve vodě…
Podobnou akci v menším rozsahu zaměřenou na pozitivně motivační tréninky v obedienci, dogdancingu a agility jsme letos na konci srpna uskutečnili i pro dospělé psovody a měla veliký ohlas.
Mnoho účastí jsme měli i na celorepublikových mládežnických akcích. V srpnu v Nýřanech se konalo MČR mládeže všestranných, na které byla do funkce rozhodčí opět delegována I.Skalická.
Ve stopařském seriálu pro mladé – nominační soutěže na MR mládeže stopařů - startovali Karel Brulík se Zorettou Niox a Karolína Hyláková s Indianem. Z nominace v Plzni si přivezli první a druhé místo z hlavních kategorií Mládeže a Juniorů a tím i postup na Mistrovství.
Dvoudenní MČR mládeže stopařů pak proběhlo 11.-13.10. v Žatci, pro diváky za výjimečně krásného počasí. Psům se velké oteplení v jejich již „zimním kožichu“ příliš nelíbilo a projevilo se to na výsledcích. Karolína s Indym nakonec vybojovala v hlavní kategorii 3.místo, Karel se „Zany“ obsadil 11.příčku.
Zajímavostí MR byla účast prezidenta Výcvikové komise FCI pana Franse Jansena z Holandska. ČR je jedinou zemí, která pořádá Mistrovství mládeže stopařů, proto Iveta Skalická z pozice předsedy Komise mládeže ČKS  při této příležitosti předložila panu Jansenovi zpracovaný návrh na konání Mistrovství světa mládeže stopařů. Pan Jansen byl jejím projektem nadšený a připravuje jej k předložení FCI.
Nyní nám zbývá rekapitulace výsledků a účast ve zcela nové soutěži mládeže ČKS – Celoroční soutěžní aktivita mládeže a juniorů, která bude vyhodnocena začátkem roku 2020.