Českotřebovští mineralogové oslavují dvacetiny                 
Ještě máme v dobré paměti úspěšnou výstavu, kterou v roce 2016 uspořádalo českotřebovské městské muzeum pod názvem Z pokladnice planety Země. Výstava se tehdy konala u příležitosti patnáctého výročí založení Mineralogického klubu Česká Třebová u jehož vzniku bylo několik nadšenců a zájemců o neživou přírodu.
Čas plynul a z hrstky amatérských přírodovědců se stal uznávaný spolek s devadesátičlennou členskou základnou. Mineralogický klub Česká Třebová je otevřená organizace, která pro své členy i veřejnost každoročně připravuje bohatý program s mineralogickou a paleontologickou tematikou. Je potěšitelné, že mezi jeho členy najdeme různé věkové  kategorie, od studentů až po zkušené odborníky. Mnozí jsou  univerzitními pedagogy nebo odbornými pracovníky muzeí. Své členy má Mineralogický klub Česká Třebová i v zahraničí , což výrazně přispívá i k jeho mezinárodní propagaci .
Nedílnou součástí klubové činnosti  je poradenská a materiální pomoc školám a také organizace mineralogické olympiády pro žáky a studenty středních škol. Klub úzce spolupracuje s Městem Česká Třebová, Pardubickým krajem, s regionálními médii a ve spolupráci s Českou televizí bylo natočeno i několik dílů oblíbené Toulavé kamery.
Na přelomu roku uplyne dalších pět let a mineralogové vstoupí do třetího desetiletí svého působení. I proto byla 3.října 2019 v  Městském muzeu  Ústí nad Orlicí otevřena nová expozice. Pod názvem Kamenná krása představuje v  prostorách Hernychovy vily ukázky z bohaté sběratelské činnosti členů klubu.
Vedle mineralogických rarit z různých končin světa, jsou na výstavě k vidění minerály z nejbližšího regionu, drahé kameny, přístroje k jejich určování a také meteority a tektity. V paleontologické expozici najdeme i odpověď na otázky, zda bylo na Orlickoústecku moře, komu patřily smrtící čelisti, nebo co je to Dlakozubec olbřímský. Pro školní návštěvy jsou navíc připraveny pracovní listy a po předchozí domluvě i zajímavý doprovodný program.
Nenechte si proto ujít tuto ojedinělou výstavu z říše nádherných nerostů a vzácných zkamenělin. Ta sice potrvá až do 12.ledna příštího roku, ale pozor, čas neúprosně běží.  Milan Michalski a Jan Peringer