Největší svíčku v Česku vyrobili před 10 lety českotřebovští hasiči. Byl to třetí rekord z dílny třebovských hasičů



Před deseti lety českotřebovští hasiči již začátkem  listopadu finišovali na přípravě "rekordní svíčky", která potom na náměstí svítila  po celý advent. Karel Pešorna prozradil  pár čísel spojených s tímto pokusem o rekord: Ke dni 8. listopadu měli 472 kg vosku a na svíčku o výšce 2,5 metrů nám schází pouhých 28kg. Průměr svíčky bude 50 cm. Vosk se roztavuje v nádobě, kterou zahřívá zespodu oheň. Dále je vosk přecezen přes síto a je odlíván do forem o výšce 20cm a průměru 50cm.. Uprostřed každé formy je trubka, která zajišťuje vložení knotu po poskládání všech koláčů na sebe.  Visku nakonec ještě přibylo a vše bylo připraveno na 29. 11, kdy při zahájení adventu rozsvítili nejen svíčku, ale také městský vánoční strom. Tehdy poprvé s velkou slávou. Od tohoto roku se koná slavnost rozsvícení vánočního stromu pravidelně. Pouze bez té rekordní svíčky.   Rekordní svíčka měla tenkrát výšku 446 cm, průměr 50 cm, obvod 58 cm a hmotnost 518 kg. Více ZDE

Rekordní svíčka měří 446 cm a váží 518 kg  

Na Staré náměstí přišly před deseti lety 29. listopadu 2009 nečekaně veliké davy lidí. Zájem se čekal, ale tak veliký byl velkým překvapením. Připomnělo to silvestrovskou půlnoc, byla to jen daleko vhodnější akce pro děti. Je to určitě velký poznatek pro další roky, protože zahájení adventní doby by se dalo skutečně každoročně slavit pod nově ustrojeným městským vánočním stromem.Vhodný poutavý program by se jistě zajistit dal.  Letos byla velkým tahákem rekordní svíčka a to zcela zaslouženě. Vždyť tolik iniciativy, píle,  práce ve svém voleném čase, jako dali třebovští hasiči  je opravdu výjimečná a myslím, že to je námět pro radu města až se budou udělovat kohouty za letošní rok 2009. Protože hasiči si kohouta určitě zaslouží. (Nakonec nic nedostali).
Moderátorkou akce byla Zuzana Vondrová vybavená přenosným mikrofonem. Škoda že něco takového neměl k dispozici  dětský pěvecký sbor Kajetánek, který se ve velkém davu více než tisícovky lidí skutečně nemohl uplatnit. Neuplatnil by se ani jiný sbor a není to rozhodně vina dětí,  toto vystoupení se prostě mělo ozvučit. To byla ale jediná skvrna na celé akci. Všechno jinak klapalo dobře. Svíčka byla předem odborně přeměřena inspektorem agentury Dobrý den z Pelhřimova,. Bylo zjištěno, že má výšku 446 cm, průměr 50 cm, obvod 58 cm a hmotnost 518 kg.  Tím překonala všechny jiné zachované svíčky. Dosud největší svíčka  v kostele v Pelhřimově měří "jen" 390 cm, ale protože je jen 9 cm silná, tak se v hmotnosti se svíčkou českotřebovskou,  pokřtěnou "Třebovka", nedá srovnávat.  Moderátorka seznámila diváky i s tím, že na svíčku se celoročně sbíral vosk a to nejen v České Třebové, ale také především v jihočeském Protivíně  nebo blízkém Ostrově, odkud přišlo skutečně mnoho vosku. Nápad, který vznikl asi před rokem,  předal Jan Jána českotřebovskému SDH a ti se myšlenky ujali a uvedli ji k dokonalosti. Museli překonat řadu potíží a problémů,  také při samotné stavbě svíčky. Zde se ukázalo, že nalití tolika roztaveného vosku do centrálního kanálu pro knoty způsobilo problémy.

Další rekordy českotřebovských hasičů: Největší sněhulák (2005), největší píšťalka (2007). U všech realizovaných rekordů byl Jan Jána, obětavý člověk, který bohužel již není mezi námi. A v hlavě nosil další nápady... Věnujme mu proto při této příležitosti vzpomínku.   (mm)


Připomeňme: Nejvyšší sněhulák v Česku (2005)


Měření výšky sněhuláka  bylo naplánováno na neděli 6.3.2005. Členové sboru dobrovolných hasičů Dlouhá Třebová, Lhotka, Parník a Česká Třebová pořádají pod patronátem starosty obce Dlouhá Třebová pokus o nejvyššího sněhuláka v ČR.
Dne 2.3.2005 byla zahájena stavba. Dokončeno bylo prakticky  v sobotu dne 5.3.2005 6.3. se uskutečnilo v 11.00 hodin měření pracovníky Agentury Dobrý den Pelhřimov. Sněhulák splňoval všechny parametry, proto byl tento pokus byl zapsán do České knihy kuriozit. Stavba se prováděla vedle nového viaduktu v Dlouhé Třebové. Partnery akce byla AVENA spol. s r.o. Dlouhá Třebová a RYDO spol. s r.o. Česká Třebová.   Na vše také dohlížel starosta Dlouhé Třebové Bohuslav Halva
Na stavbě sněhuláka, největšího v České republice, se střídali hasiči čtyř sousedních hasičských sborů vybavených potřebnou technikou. Stavba probíhala dobře i za nepříznivých podmínek, sníh má pro stavbu sněhuláka právě tu nejhorší kvalitu, je přemrzlý a hrudkovitý.  Dosavadní "potvrzený" sněhulák měl pouze 3,5 metru, takže  stavba u viaduktu  byla brzy podstatně vyšší a rekord překonala. Staví se však dál, autoři stavby předpokládají výšku devět metrů, s více než metrovým kloboukem pak přes deset. Vynést ho nahoru musel autojeřáb. V sobotu se začalo s tesáním a tvarováním sněhuláka.
Sněhulák vydržel na louce u Dlouhé Třebové a zdravil projíždějící vlaky do konce března....

V sobotu 10. června se na Masarykově náměstí v Pelhřimově konala pravidelná slavnost - festival "Pelhřimov - město rekordů", kterého se aktivně zúčastnila i delegace hasičů z našeho regionu, nominovaná na titul "Rekordman roku". Akce s zúčastnili za pořadatele a organizátory "Akce největší sněhulák"  Dana Kašparová (zástupce Obce Dlouhá Třebová), Jindra Novotný, zástupce hasičů  z Dlouhé Třebové, ze Lhotky pak Jaroslav Langr a Jan Jána, duchovní otec celého projektu, českotřebovské hasiče zastupovali  Michal Jansa, Miroslav Bystroň, Karel Pešorna a Lukáš Dvořák.  V 18 hodin se konala prezentace nominovaných týmů a jednotlivců, začíná současně "Galavečer kuriozit". Nejdříve proběhlo vyhlášení "Rekordu roku" v kategorii mužů, potom v kategorii žen, na kolektivy došlo kolem 22. hodiny. Ze čtyř nominovaných byl "Největší sněhulák" z Dlouhé Třebové mírným favoritem, ale měl těžké soupeře, např. v rekordu realizovaném vozíčkáři z Jedličkova ústavu, kteří zorganizovali projekt lanového přemostění řeky Vltavy nazvaný Horymírův skok..  Další nominovaný byl rekord v počtu 104 trumpetistů hrajících na jednom místě od 8 do 78 let v obci Modrá, a nejdelší dálková doprava vody na 6169 metrů pomocí historických stříkaček.
Komise rekordmana vybrala předem, ale nikdo, skutečně nikdo do poslední chvíle nic nevěděl.  K velkému překvapení naší malé českotřebovské a dlouhotřebovské výpravy byl jako nejlepší vybrán a oceněn právě "Největší sněhulák". Po vyhlášení se na pódiu se hned tváře všech hasičů  v naší skupince rozzářily. Za skupinu děkuje hlavní organizátor akce Jan Jána,  připomíná, že naši hasiči mají také další skupinový, ale neoficiální rekord v dárkové akci, kterou obdarovali děti v povodní postiženém městě Protivín. Za velkého potlesku plného náměstí pak šerpu za vítězství přenechali třebovští hasiči zástupcům dalšího kolektivu z Jedličkova ústavu....

  • Největší píšťalku v Česku vyrobili českotřebovští hasiči


    Největší česká píšťalka měří 7 metrů 87 centimetrů, má v průměru 27 cm a váží 336 kg a byla vyrobena z jednoho kmene olše, poražené ručně pilou kaprovkou  poblíž Zádulky. Strom = píšťalka byl pak s pomocí českotřebovských hasičů přinesen k cestě, pomocí koníka přivezen do hasičské zbrojnice a dále z 98 % ručně upravován až do podoby píšťalky. Její konec upravil, vyřezal do podoby stylizovaného městského znaku, kohouta s lidskou hlavou a trojrozměrnou čepicí známý třebovský řezbář Miloslav Janza. 
    Tak dopadlo její přeměření komisařem agentury Dobrý den Pelhřimov  Miloslavem Rafajem v sobotu 21. dubna 2007 dopoledne na Starém náměstí pod dohledem kamer televize NOVA a Orlického infokanálu.  Není to žádná maketa, píšťalka dobře píská, pokud ovšem máte ovšem po ruce dostatečně výkonný kompresor.  Na prezentaci MAXIPÍŠŤALKY se přišly na náměstí podívat stovky lidí.  Autorem celé rekordní myšleny pan  Jan Jána, který již předtím stál u výroby největšího sněhuláka v Česku, který vyrostl v březnu 2005 u Dlouhé Třebové.
    Byla to krásná slavnost, která dále drží popularitu a prestiž českotřebovského sboru dobrovolných hasičů velmi vysoko. V rámci akce "píšťalka"  byli mnozí z přítomných vyzváni k tomu, aby  vyrobili vlastní vrbovou  (mini) píšťalku, což se mnohým dobře dařilo, zato jiní jenom koukali, v životě takovou činnost nedělali.  Jako jeden z prvních vyrobil vlastní minipíšťalku i sám komisař agentury Dobrý den. Jak nám Jan Jána se svými spoluorganizátory  řekl, tak to jistě nebyl poslední český rekord třebovských hasičů. Již mají za sebou jak účast na jiných kolektivních rekordech - dodávkách vody na velkou vzdálenost, zimní rekord (sněhulák), nyní rekord jarní a tak jim ještě zbývají dvě roční období - léto a podzim, pro které také jistě najdou vhodná témata na vytvoření základních českých rekordů nebo zlepšení rekordů dosavadních. "Téma píšťalka mně oslovilo, kdy se mi dostala do rukou historická malá (ale funkční) píšťalka z roku 1930", řekl Jan Jána.  Exponát = píšťalku si hasiči uschovali na své požární zbrojnici.  Večer v Televizních novinách na TV Nova jsme si mohli znovu tu atmosféru spojenou s přeměřením píšťalky a s pískáním znovu prožít....

    Milan Mikolecký