Adam Janíček na republikovém finále ve víceboji!            


Adam se již druhý rok po sobě probojoval na republikové finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, jehož zakladateli jsou desetibojaři Robert Změlík a Roman Šebrle. Tato soutěž je koncipována jako klasický desetiboj (rozdělena do dvou dnů), technické disciplíny jsou ale nahrazeny jinými činnostmi, které děti nutí k tréninku a tím i k zvýšení své fyzické kondice. Mezi ty atletické patří běh na 60 a 1000 metrů, skok daleký či hod kriketovým míčkem. Již méně tradiční je trojskok snožmo z místa a hod medicinbalem. Jednoznačně nejnáročnějšími disciplínami jsou ty silové, které trvají vždy po dobu dvou minut. Jsou to kliky, sedy – lehy, shyby na šikmé lavici a přeskok přes švihadlo.
Této akce se aktivně zúčastnilo více než 600 dětí, 200 učitelů, 100 vojáků, 100 policistů a 60 současných či minulých olympioniků. Mezi těmi například nechyběli Jarmila Kratochvílová, Šárka Kašpárková, Mirka Knapková, David Svoboda či několikanásobný vítěz paralympiády Jirka Ježek.
Jelikož nám počasí po oba dny přálo, dočkali jsme se mnoha kvalitních výkonů. Dařilo se i Adamovi a vytvořil si osobní rekordy v šesti disciplínách. Až do té závěrečné se dokonce držel i v první desítce. Ale i celkové 11. místo z 37 sportovců na republikové úrovni je vynikající! Do vloženého závodu učitelů se zapojil i kolega Petr Doseděl, který obsadil v konkurenci 26 „tělocvikářů“ výborné 5. místo.
Celá soutěž proběhla, a to i díky účasti našich sportovních legend, ve velmi pohodové a přátelské atmosféře. A my jen doufáme, že tu příští září opět nebudeme chybět! Proto s tréninkem na jarní okresní kolo OVOV začínáme už teď …
Daniel Peroutka, Základní škola Česká Třebová, Habrmanova