SOS  pro seniory                              
Námět z Otrokovic: Paní bydlí sama a se sousedy se potkává jen občas na zahrádce nebo před domem. Dceru má navíc až v Kolíně.  Má to sem tři hodiny vlakem. I proto si tato osmasedmdesátiletá paní (např. Nováková)  pořídila tísňové tlačítko. Jeho výhodou je, že jediným stiskem lze kdykoli, ve dne či v noci, přivolat pomoc. Je totiž napojeno na centrální pult městské policie. Zařízení nabízí místní radnice a vyjde na 200 korun ročně.
Mám ho asi tři roky a naštěstí jsem ho ještě nemusela použít, ale jsem moc spokojená. Díky němu se cítím bezpečněji. Nosím ho u sebe do každé místnosti, kam jdu, beru si ho s sebou většinou i do města,“ uvádí se v článku na webu idnes.
Strážníci mají GPS souřadnice. Právě lidem ve vyšším věku nebo s vážnými zdravotními komplikacemi je tlačítko především určeno. Slouží také těm, kteří se stanou terčem útoků podvodníků nebo falešných prodejců. Tlačítko se dá zaměřit přes souřadnice GPS a městská policie má seznam vlastníků k dispozici. Podobě to je ve Valašském Meziříčí. Jinde službu nabízí soukromé agentury.  V Uherském Hradišti a Kroměříži využívají systém Signál v tísni, funguje na podobné bázi zájem je tady ale o něco nižší).  
V České Třebové městská policie takovou službu ve své nabídce zatím nemá, i když myslím, že by byl o její zajištění jistě zájem a jsou firmy, které by mohly v této věci spolupracovat. Je těžké odhadnout její finanční náročnost.  Nicméně zavedení služby by zapadalo do problémů řešených v rámci projektu "Smart city".  Tento projekt řeší  zvláštní pracovní skupina...
 
Jak funguje systém Signál v tísni v Pardubicích

Projekt SIGNÁL V TÍSNI zaštiťuje Městská policie Pardubice, ve spoluprácí s  firmami ELSYCO s.r.o. a RADOM s.r.o., pod patronací Magistrátu města Pardubic. Je určen pro rizikovou skupinu osob, které se ocitají v ohrožení života a zdraví pro svou dlouhodobou nemoc nebo trvale velmi závažný zdravotní stav. Urychluje a zlepšuje komunikaci mezi složkami poskytujícími pomoc a snižuje riziko ohrožení člověka, který se ocitne v nouzi.

Je především určen osobám, které pro náhlé zhoršení stavu nejsou schopny přivolat pomoc běžným způsobem (telefonem apod.). Zejména u osaměle žijících nemocných osob, tak může vzniknout situace, která by měla za následek těžké poškození zdraví nebo dokonce  smrt postiženého.

Princip systému „Signál v tísni“ spočívá v tom, že k telefonnímu přístroji osoby, připojené k systému, je zapojen speciální přístroj, který je ovládán malým dálkovým ovladačem. Není nutností vlastnit telefonní linku na pevné připojení. Služba může být poskytována i prostřednictvím bezdrátového připojení přes GSM. Přístroj je technikem naprogramován tak, že stlačením tlačítka dálkového ovladače (pager), které nosí uživatel stále při sobě, je na vzdálenost 30 až 50 m aktivován a automaticky se spojí s operačním střediskem Městské policie Pardubice. Stálá služba tohoto střediska přijme tísňový signál na pult centralizované ochrany (PCO), kde jsou bezpečně uloženy osobní a zdravotní údaje o osobě, která systém používá. Po přijetí tísňového signálu se operační středisko OKAMŽITĚ spojí  s výjezdovou hlídkou, která vyjíždí na místo. Způsobem, který je dohodnut předem s uživatelem, strážník otevře dveře bytu v souladu se zákonem č. 553/1991 Sb. Na místě zhodnotí strážníci situaci a stav postižené osoby a případně je přivolána RZS. V případě hospitalizace osoby strážník zabezpečí vchod do bytu a oznámí událost blízké nebo jiné osobě, určené uživatelem.

( V využitím informací z MF DNES a webu městské policie Pardubice)