Šachy a mládež v České Třebové         
Jednou z hlavních priorit českotřebovského šachového oddílu je práce s mládeží. Proto jsme během uplynulého měsíce uspořádali několik zajímavých akcí.
 
Šachová simultánka na gymnáziu
V rámci začínající spolupráce šachového oddílu se školami v našem městě proběhla 24. září v budově gymnázia simultánka dlouholeté třebovské jedničky a místního absolventa Lukáše Hurta se šesti mladými nadšenci do královské hry.
Simultánka je hra jednoho silnějšího hráče proti několika soupeřům naráz. Před několika měsíci proběhla například simultánka dlouhodobě nejlepšího českého hráče velmistra Davida Navary na náměstí v Litomyšli, které se zúčastnilo více než padesát hráčů a mezi nimi i několik členů třebovského oddílu.
Lukáš nakonec z celkem dvanácti partií vyhrál jedenáct a jednou remizoval, sám byl ale úrovní soupeřů velmi mile překvapen: „Nečekal jsem, že mladí ‚gympláci‘ budou hrát na tak vysoké úrovni. U všech partií jsem se pořádně zapotil.”
 
Šachy na ZŠ Nádražní
Jelikož chceme dát možnost seznámit se se šachovou hrou i ty nejmladší, vypravili jsme se v září na ZŠ Nádražní, kde jsme dostali možnost malým žáčkům ukázat šachy. Potěšil nás velký zájmem dětí, kterých dorazilo patnáct. Hodně z nich už umělo tahat a někteří už hrají i doma s rodiči. Po představení základů jsme se domluvili, že se ve škole ještě znovu potkáme a zahrajeme si. Zájem je zajímavý, viz levá fotografie.
Šachový kroužek v DDM
Ve čtvrtek 3. října se konal první kroužek v prostorách Domu dětí a mládeže Kamarád. Na prvním setkání jsme přivítali čtyři mladé nadšence do královské hry. Na druhém setkání už to bylo dětí sedm. Kroužek je rozdělen na dvě třídy - začátečníky a pokročilé. Každé skupině se věnuje jeden zkušený vedoucí. S dětmi už během října vyjedeme na první turnaj, aby se mohli utkat se šachisty a šachistkami i z jiných měst. Chcete, aby si Vaše dítě vyzkoušelo šachy? Přiveďte ho mezi nás! Kroužek se koná v prostorách DDM každý čtvrtek od 16 hodin.  (viz obrázek vpravo)