Třebovská stopa 2019                           
V sobotu 5. října se v areálu Základní kynologické organizace Česká Třebová Podhorka konal 39. ročník speciální stopařské soutěže Třebovská stopa. Předem přihlášení závodníci se začali scházet po 7. hodině, každému závodníkovi byl po dobu prezence umožněn krátký trénink přímo na závodní ploše. Počasí neslibovalo snadný závod, již od pátku pršelo a pršelo. Několik přihlášených závodníků počasí odradilo, zároveň v nedaleké Lukové probíhal ve stejném termínu výběrový stopařský závod, ale přesto jsme mohli přivítat vyšší počet závodníků než v předchozím roce, letos dokonce se zahraniční účastí (Jana Guothová se psem Perry z Vojanky dorazila z KK Staré Ihrisko – Bratislava).
Přejímka a prezence byla ukončena v 8 hodin a o 15 minut později se již všech 30 závodníků z 12 organizací s 34 psy, rozhodčí, kladeči a pořadatelé sešli na úvodním nástupu. Zde byli závodníci informováni o rozhodčích přidělených k posuzování jednotlivých disciplín a kategorií (pí Markéta Dvořáková – Speciální stopa, stopy ZVV2 a IGP3, pí Iveta Skalická – poslušnost ZZO, ZZO1, ZVV1, IGP1, ZVV2, IGP3, p. Petr Vyčítal – stopy ZVV1, IGP1 a ZM, poslušnost ZM).
O půl deváté odjeli stopaři do blátivého terénu, kde už měli kladeči cizích stop (pí Vendula Lexová, pí Milada Muláčková, p. Leoš Lichtenberk) našlapané stopy pro kategorie ZVV2 a IGP3. Stopařské kategorie probíhaly ve dvou skupinách, obě začaly sbíráním v 9 hodin kategoriemi ZVV1 (následovala kat. IGP1 a ZM) a ZVV2 (a poté IGP3, Speciální stopa). Mezitím v prostorách organizace probíhala disciplína poslušnost.
Časově na sebe kategorie výborně navazovaly. Poslušnosti začaly kategoriemi nestopařskými. V jejich průběhu se začali postupně vracet závodníci ze stop a plynule navázali svými poslušnostmi na předcházející kategorie. Díky zvládnuté organizaci se podařilo všechny disciplíny zvládnout a již po 13. hodině ukončoval svou poslušnost poslední závodník.
K vyhlášení výsledků a předání cen jsme se sešli po obědě ve 14 hodin. Protože se počasí neumoudřilo, rozhodli jsme se, že všechny účastníky necháme už v suchu a teple klubovny a vyhlášení tak proběhne v méně formální podobě uvnitř klubovny. Přes nepřízeň počasí se dařilo dosahovat velice kvalitních a vyrovnaných výsledků (např. v kategorii ZVV1/IGP1 se na stupních vítězů umístili závodníci s jednobodovým rozdílem mezi 1. a 3. místem). Závodníci si odnesli množství cen od sponzorů a pořadatelů závodu a v příjemné přátelské atmosféře jsme se rozloučili a ukončili závod.
Hodnocení závodníků i rozhodčích bylo velmi pozitivní, od objektivního posuzování rozhodčích, přes sportovní chování, kvalitní organizaci, až po výborné jídlo, množství hodnotných cen, příjemnou atmosféru. Snad se příští rok umoudří počasí a nebude znepříjemňovat průběh jubilejního 40. ročníku závodu, který se bude konat 3. října 2020.
Velké poděkování patří všem účastníkům (závodníkům, organizátorům, rozhodčím) a sponzorům, díky nimž jsme mohli náležitě odměnit sportovní výkony závodníků. Generálním sponzorem byla tradičně NATIVIA, dále přispěli Josef Faltus (Sigas-cz s.r.o.), Josef Škrkoň (Techplast a.s.), Miloslav Radimecký (Čalounictví), Ing. Jiří Zapletal (CZ Logistics), Avena spol s r.o., Crystalite Bohemia, a.s., Mika a.s., Dogtrace, Volac Agro-Best spol. s r.o., Obec Třebovice, město Česká Třebová, MVDr. Radek Palán. Speciální poděkování patří společnosti Contipro a.s. / www.aktivnizvire.cz.
 
Přehled letošních vítězů:
kat. ZZO – Karel Vadlejch a německý ovčák Django Hortim Bohemia (ZKO Ústí nad Orlicí)
kat. ZZO1 – Hana Langrová a novoskotský retrívr Heavenly Ranger z Dejzyna dvora (ZKO Javorka)
kat. ZM – Kristýna Galbavá a německý ovčák Tara (ZKO Žamberk)
kat. ZVV1/IGP1 – Miloslav Stránský a německý ovčák Bea Mara-Crown (ZKO Podhorka)
kat. ZVV2/IGP3 – Gábina Říhová a německý ovčák Alysha z Gargamellu (ZKO Polička)
kat. Speciální stopa – Michal Kurka a border kolie Julina (ZKO Doudleby nad Orlicí)
 
Výbor ZKO Česká Třebová Podhorka, Foto: Lenka Mládková