CZ LOKO pořídilo dílnu žákům českotřebovské VOŠ SŠT


ČESKÁ TŘEBOVÁ, 9. října 2019

Na více než půl milionů korun vyšla rekonstrukce zámečnické dílny, která byla dnes otevřena na českotřebovské Vyšší odborné škole a Střední škole technické. Určena je žákům 1. ročníků oboru strojní mechanik, elektrikář a mechanik elektrotechnik. Jejím hlavním donátorem je společnost CZ LOKO, která na ní věnovala 300 tisíc korun, sama škola do projektu vložila dalších 215 tisíc korun.
„Máme-li být dlouhodobě úspěšní, musí být i odborné, učňovské školství na výši. Technická vyspělost našich dieselelektrických lokomotiv nás dostala mezi evropské lídry a jen vzdělaní a motivovaní mladí dělníci a technici nás na této pozici udrží i v budoucnu. Podpora „vošky“ je proto pro nás přirozená,“ vysvětluje Josef Bárta, předseda představenstva CZ LOKO, jak se projekt rekonstrukce školní dílny rodil.
Podle ředitele školy Jana Kováře jde o výsledek vzájemných diskusí, jak zvýšit kvalitu výuky elektro a strojních oborů. „Důležité přitom je motivovat žáky nejen ke studiu, ale i k praktické přípravě a zapojení do pracovního života. To je pro nás i zaměstnavatele našich absolventů klíčové,“ uvedl ředitel.
Zámečnická dílna, která vznikla rekonstrukcí dosluhující dílny pro strojní mechaniky v prvním patře budovy odborného výcviku na Skalce, je vybavena novými pracovními stroji, učebními pomůckami, nářadím a nábytkem.
Jiří Kutálek, personální ředitel CZ LOKO v této souvislosti říká, že hlavním cílem je zlepšit prostředí pro výuku a obor zatraktivnit. „Chceme tím hlavně pomoci přilákat víc žáků do technických oborů zámečník, elektromechanik či elektrikář, které jsou pro nás klíčové. A právě společnými projekty, jako je právě dílna CZ LOKO, tomu jdeme naproti,“ uvedl personální ředitel.
V to věří i Jan Hanik, zástupce ředitele školy pro praktické vyučován. Podle něho moderní technologie dnes zásadně ovlivňují praktické odborné vzdělávání. Proto by se i nové prostředí mělo projevit v dalším zvýšení kvality výuky a zatraktivnit nabízené technické obory. Veřejnost i děti ze základních škol se budou moci s novou dílnou na VOŠ a SŠT blíže seznámit 22. - 23. listopadu při Dnech otevřených dveří