Vzpomínka na vynálezce Velorexu       
Sobota 28. září 2019. Českotřebovské městské muzeum si připomíná několik výročí vztažených k vynálezcům tříkolky Velorex. V roce 2019 uplynulo právě 95 let od narození Mojmíra Stránského a 5 roků od jeho úmrtí, a současně v lednu letošního roku uplynulo dlouhých 65 let od úmrtí jeho staršího bratra Františka.  Oba bratři jsou  pojímáni jako autoři, tedy otcové tohoto lidového vozítka, které se v dějinách opravdu proslavilo. Ještě dnes se občas  na silnicích s velorexem potkáme a vždy budí oprávněnou pozornost a to nejen u nás doma, ale i po celé Evropě. Městské muzeum Česká Třebová má v rámci svého zaměření samostatnou expozici v přístavbě v dvorním traktu, tzv. "velorexárně" a dokonce připravuje další rozšíření formou přístavby. Pravidelně doplňuje exponáty a připravuje se i na převzetí zápůjčky archivu Velorex klubu tak, aby veškerá dostupná celosvětová produkce těchto vozítek měla právě v českotřebovském muzeu muzeu svoje zastoupení.
Proto lze soudit, že obdobné akce zaměřené k propagaci vodítek Velorex budou pokračovat i v dalších letech.  Letos výroční rok  se  v sobotu 28. září odpoledne si zájemci, z nich část přijela do České Třebové na velorexech, vyslechli povídání zakládajícího člena Velorex týmu Praha – Lysice Tomáše Jaroně na téma "O způsobu cestování ve Velorexu (i) napříč kontinenty".
Bylo to zajímavé odpolednme, vyprávění se střídalo s prezentací fotografií a vtipně sestříhaných videí z cest. Přesvědčili jsme se, jak dobře si vede agilní pražský Velorex tým, který každoročně chystá alespoň jednu, zpravidla zahraniční cestu a to nejen po Evropě, ale velorexy cestovaly také v USA nebo v Africe. A vůbec nic nenaznačuje, že by tato aktivita neměla pokračovat.  Po besedě bylo možné ve dvorním traktu muzea navštívit jak  otevřenou "velorexárnu", tak si prohlédnout "ostré" stroje, kterými   se jejich posádky dostaly na akci do České Třebové a se kterými jezdí i jinde po světě, včetně stroje s pravostranným řízením a to s výbavou určenou pro cestování  i kempování. Počasí přálo, a tak pro děti také vznikla zajímavá možnost svést se v takovém stroji. Dokonce se ukázalo, že se do kabiny pod koženkou pohodlně vyjedou i tři pasažéři. Městkému muzeu je třeba za tuto propagační akci poděkovat, ukazuje na trvalou spojitost velorexů s Českou Třebovou, i když velká většina z nich byla vyrobena jinde, např. v Solnici. (mm)