Než přišla svoboda - venkovní výstava na Starém náměstí
Ve čtvrtek 3. října odpoledne byla v klidové zóně Starého náměstí v České Třebové otevřena výstava "Než přišla svoboda", umožňující srovnání dnešní současnosti před dobou, která skončila právě před 30 lety. Výstava je putovní a bude  postupně zpřístupněna veřejnosti ve čtyřech největších městech našeho okresu v Ústí n.O., České Třebové, Vysokém Mýtě a Lanškrouně., Obdobná výstava byla vytvořena také v dalších okresech našeho kraje. V České Třebové máme tedy stejně jako v dalších 15 městech kraje prohlédnout výstavu připravenou muzejními odborníky regionálního muzea, ve které nejsou použity nějaké centrálně dosažitelné informace, ale dokumenty přímo z našeho regionu, také z České Třebové. Výstava je tematicky rozdělena do 20 panelů a věnuje se tématům významným pro dobu "budování rozvinutého socialismu", dobu totality.
Vernisáže výstavy se zúčastnil  i vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, kterým je autorem myšlenky takovou výstavu připravit a zpřístupnit veřejnosti. "Výstava bude mít význam zejména pro školní mládež, zabývá se tématy, která jsou známa jen z vyprávění a někdy jsou fakta z této doby překrucována a zkreslována," řekla na vernisáži starostka města Magdaléna Peterková. "Letos si v listopadu připomeneme již 30 let o dějinného zlomu, který přinesl svobodu a umožnil říkat pravdu. Doba, kdy bylo oficiálně tvrzeno, že "voda teče do kopce" a my to museli opakovat, se už nemůže vrátit," říkal ve svém vystoupení Roman Línek. Poděkoval organizátorům výstavy za jejich práci a vyslovil přesvědčení, že bude přínosem nejen pro českotřebovskou školní mládež, ale že si výstavní panely přijdou prohlédnout i dospělí a připomenou si ne tak dávnou historii. Přejme si, aby zůstala překonanou historickou epochou a nemohla se v žádné podobě vrátit. 
Tak trochu mě mrzela malá účast veřejnosti, snad zaviněná studeným a nepříliš vlídným aprílovým počasím. Přišli zejména pracovníci Městského muzea, učitelskou veřejnost zastoupila vlastně jen paní učitelka Hana Frühaufová, chyběli pracovníci dalších městských kulturních institucí apod. Myslel jsem si, že otevření výstavy k významnému celospolečenskému výročí se setká s větším ohlasem a jsem tedy vlastní účastí dost zklamán. Každý preferuje svou vlastní akci, hledá pro ni podporu. Není-li pořadatelem, tak jako by se ho tato akce netýkala. Chceme-li ve městě v kulturní oblasti úspěšně působit, musí se jednotlivé složky spojit a navzájem podporovat, v tom myslím máme největší rezervy. Chceme mít ve městě bohatý a rozmanitý kulturní život, musíme hledat k sobě cestu.... (mm)