První maďarský interpret 

na českotřebovském varhanním festivalu: Balazs Szabó


Na Mezinárodním varhanním festivalu již vystupovali během patnáctileté historie varhaníci z řady evropských zemí: z Rakouska, Slovenska, Německa, Francie, také ze Španělska. Letos poprvé se k nim připíše také jméno mladého maďarského varhaníka Balazse Szabo (*1985), který v sobotu dne 5. října přednesl v kostele sv. Jakuba velmi zajímavý program. V programové brožuře je navíc jeho osobní zdůvodnění. Úvod programu patřil Johanu Sebastianu Bachovi a jeho preludiu D dur. Podnětem k vytvoření  koncertního programu se však stalo letošní výročí nedožitých devadesátin českého hudebního skladatele Petra Ebena, kterému je letošní ročník českotřebovského varhanního festivalu zasvěcen. 
Proto také zařadil do závěrečné části svého programu dvě části jeho díla Laudes. Všem přítomným posluchačům ukázal,. jak dokáže zahrát na českotřebovské varhany až s něžným citem, dokázal to především ve dvou mariánských skladbách. Obzvláště zaujal skladbou Ave Maria Maxe Regera ale obdobně také s velkým citem přednesl Lisztovo aranžmá Arcadeltova stejnojmenného díla. Obě mariánské skladby byly  nejkrásnějšími příklady tohoto druhu skladeb.
V programu nechybělo ani Pololáníkovo pastorale, které jsme měli čest slyšet  v našem českotřebovském kostele již od několika interpretů. V porovnání s koncertem z minulého týdne, kdy byla na programu Ebenova  skladba JOB, jsme slyšeli koncert, ve které se střídaly styly skladatelů, aby dominantou byl ovšem v závěru koncertu  Petr Eben a to díky první a čtvrté části skladby Laudes. 
Posluchačů však přišlo bohužel málo, i když  umělecká úroveň koncertu byla vynikající a dala se očekávat. Také sobotní večer mohl být pro koncert velmi výhodným termínem. Snad to počasí nebylo nejlepší - pršelo vlastně celou sobotu a večer snad nejvíc. Ovšem ti co přišli nelitovali, byl to koncert s velkým K. Přesvědčili jsme se, co všechno (a jak dobře) lze na naše varhany zahrát. Však také musel Balazs Szabo ještě dodat dva přídavky. A to na varhanním koncertu není pravidlem. (mm)
 

  • Další program Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka