Českotřebovský deník 323/2019 (24/11)
Jubilejní 600. číslo Českotřebovského zpravodaje se připravuje

To zabere spoustu času, proto bylo o víkendu na webu jen minimum dalšího zpravodajství, prosím o omluvu.  Je to však poslední tištěné číslo Čt. zpravodaje, které připravuji, a proto dá asi více zabrat.  Zítra ráno již bude  polovina stran v tiskárně, druhá potom přijde na řadu v úterý a ve středu bude  poslední zpravodaj letošního roku na světě. (mm)
 
Poděkování za bezzásahové pásmo

Chtěl bych tímto poděkovat zaměstnancům společnosti Eko Bi za vytvoření bezzásahového pásma v „parku“ při komunikaci vedoucí z Lidické ulice Na Slunečnou. Několikaletým nesekáním svažitého pozemku se zde nádherně daří kopřivám, bršlici kozí noze a náletům javoru. Takový nálet rostoucí jako z vody je za pár let stromkem a díky osvícenosti našich úředníků z odboru životního prostředí se nesmí pokácet. Takže rodí další semena a další nálety a džungle úspěšně bují.
Bohužel tuto snahu a vytvoření pralesa uprostřed města nepochopil jakýsi duševně zaostalý spoluobčan a začal v džungli ukládat pytle s odpadky, odhazovat plastové láhve a jiné opuštěné obaly. To vše kousíček od místa s kontejnery a malinko větší kousek od kontejneru s bioodpadem před hřbitovem. Smůlou je i to, že strážníci dohlížející na pořádek ve městě tímto místem asi jenom projíždějí služebním automobilem a z něho není na ten binec ve svahu vidět. Takže nikdo nic nevidí, nikdo nic neuklidí.
Tak jen tak dál….(T. Friš)

Poděkování RC ROSA

Ráda bych na tomto místě poděkovala za podporu a spolupráci firmě MIKA a.s., za sponzorský dar v podobě hygienických potřeb a úklidových prostředků pro potřeby Rodinného centra na celý rok. Další firma, která se letos rozhodla naši činnost štědře podpořit, je firma METRANS a.s. Také děkujeme Českotřebovskému zpravodaji za celoroční zveřejňování našich programů a aktivit. Nejdéle spolupracující firmou je Geodézie Česká Třebová s.r.o., která nás podporuje při pořádání a realizaci zajímavých, nejen vzdělávacích přednášek. Jednou z nich bude také 18. ledna 2020 přednáška s MUDr. Tomášem Lebenhartem na téma Přímé spojení. Každá podpora je pro nás významná a velmi si jí vážíme.
Za celý tým RC Rosa Šárka Březinová
 
RC ROSA: Přijďte pobejt 17. 12. 2019 9:00 – 12:00

Vánoční posezení s ochutnávkou našeho i Vašeho cukroví, vánočními zvyky, koledami i stromečkem.
Co Vás čeká:
společné vychutnání chvílí klidu v předvánočním čase
rozkrojíme jablíčko
přineseme si cukroví k ochutnání
a další program dle chuti …
Zvýhodněné pobytné 20 Kč
Děkujeme Vám za celoroční přízeň  a těšíme se na příští chvíle milé a společné v roce 2020
 
RC ROSA v prosinci 20149

3 - 8/12                  Vánoční výstava v Kulturním centru – Rosa se účastní této prodejní výstavy
4 - 6/12 9:00 - 11:30 ADVENTNÍ výroba JMENOVEK NA DÁRKY A VÁNOČNÍHO PROSTÍRÁNÍ Přijďte si vyrobit jmenovky na dárky i vánoční prostírání, vstup pobytné + příspěvek na materiál.
11/12 16:00           Česko zpívá koledy - Rosa bude mít připravenu jednu z dílniček v Muzeu ČT
15/12 10:00           Vánoční trhy na Nádražní ulici, pod záštitou Kulturního centra budou připraveny dílny pro děti
17/12 9:00 - 12:00 PŘIJĎTE POBEJT předvánoční posezení. S sebou: cukroví, dobrou náladu
 
Pečení perníčků

 

Dne 22. listopadu napekli  Senioři pro DDM cca 650 ks perníčků, které budou děti zdobit na vánoční besídce.
 
Ráda bych chtěla poděkovat vedení Základní školy, ulice Habrmanova za propůjčení kuchyňky.
 
Miloslava Kroftová
 
Adrenalin v Benátkách

Musím reagovat na článek „Chodci v Benátkách to mají opravdu těžké“.
Ve středu 13.11. jsem šla navečer Benátkami domů. Nebyl to nejlepší nápad. V té tmě a v tom počasí bezva adrenalin. Déšť se sněhovými vločkami zhoršoval viditelnost a reflexní pásku jsem samozřejmě neměla. Hodně jsem se bála. Silnice je úzká, krajnice samá kaluž. Když jelo auto, snažila jsem se odklidit z cesty a doufala, že nebudu brouzdat kalužemi. Když jela auta z obou stran, měla jsem již stažené půlky. Viditelnost opravdu mizerná, světla tak jasně jako ve městě tady nesvítí. Když jsem konečně došla k osvětlenému mostu a uviděla diskont, hodně se mi ulevilo. Bohužel to je tak, že přednost mají auta, silnice se opravují po pár letech a letos tudíž znovu, což chápu, aut nepříjemně,  je to problém všech měst. Pak jsou na řadě cyklisti.  EU uvolnila dotace pro vznik různých cyklostezek, tak se všude staví cyklostezky, na úkor chodníků. Chodníky ve Třebové jsou ve velmi špatném stavu, stačí se projít po Novém náměstí. Chápu situaci nedodělaných chodníků. Letošní zima bude pro chodce ve Třebové hodně náročná. A tak se přimlouvám za chodce. Udělejte něco lidi, kteří chodí pěšky, aby se nebáli chodit nejen v Benátkách. Chůze je totiž ten nejpřirozenější pohyb. VV.
 
Kuželkáři vyhráli doma nad Interem Bratislava, ale žádná sláva to nebyla

  • Padla jediná šestistovka zápasu, zato pořádný oslnivý výkon: Jan Bína 688 bodů. Tím zlepšil celkové bodové  skóre v náš prospěch. Jan Bína je průměrným výkonem přes 639 bodů na 2. místě tabulky jednotlivců§ celé interligy a míří na čelo této soutěže.  První je zatím Daniel Lepša z Podbrezové výkonem o 14 kuželek lepším.... V této soutěži chybí Zavarko, který hraje v cizině. V tabulce je Lokomotiva Č. Třebová na 4. místě česko-slovenské interligy 2019/2020.
  • Domácí Hosté  
    KK Slavoj Praha TJ Sokol Husovice 4 : 4 3647 : 3640 Detail
    SKK Rokycany KK PSJ Jihlava 8 : 0 3690 : 3564 Detail
    TJ Sokol Luhačovice TJ Slavoj Veľký Šariš 6 : 2 3448 : 3390 Detail
    TJ Lokomotiva Česká Třebová KK Inter Bratislava 4,5 : 3,5 3518 : 3402 Detail