František Bečka instaloval novou výzdobu na hrobce rodiny Soni Červené v Hradci Králové


Na přání zpěvačky a herečky Soni Červené (*1925)  připravil lhotecký umělecký kovář František Bečka  novou trvalou výzdobu na rodinné hrobce  v Hradci Králové - Pouchově. Živé květiny zde nikdy dlouho nevydržely čerstvé a vzdálenost  mezi Prahou, kde Soňa Červená žije a místem posledního spočinutí její rodiny v Hradci Králové je s postupujícím věkem (letos oslavila 94. narozeniny) stále větší. Letos navíc Soňa Červená je omezena na pohybu po dvojité zlomenině nohy. Prostřednictvím známých na diecézi v Hradci Králové se tak Františku Bečkovi podařilo získat prestižní zakázku na trvalou výzdobu pomníku. Pracoval podle schváleného nákresu a připravil zde stylizované "lipové" ratolesti kované z ocelových plázků, v lázni pak zinkované a povrchově upravené tak, že připomínají  měděnou podstatu. Je to znamenité dílo, na kterém si dal František Bečka  hodně záležet a po instalaci skutečně pomník (s podpisem Soni Červené) dobře doplňuje.

V posledních dnech ve své kovárně na Lhotce dokončuje i další práce, tak zde pracuje prakticky denně. Přes zimu bude mít přestávku, po zdravotním zákroku plánovaném na prosinec bude muset věnovat nějaký čas rekonvalescenci.   Jak znám Františka, tak  tento čas stráví přípravou návrhů na další připravovaná díla, která zatím  nosí v hlavě. Přejme Františkovi, aby zdravotní obtíže co nejrychleji přestál a těšíme na jeho další práce. (mm)

    



Ještě máme na mysli letošní úspěšné vystoupení Soni Červené (*1925) na koncertu KPH v Malé scéně (10. ledna), kde  oslnila Třebováky, byť ve věku značně přesahujícím devadesátku. Soňa Červená, legenda českého zpěvu a herectví okouzlila českotřebovské publikum. Každý, kdo ve městě něco znamenal, musel na tento koncert přijít. Mnozí se do sálu ani nevešli. Po velkém uměleckém výkonu se nezavřela ve své šatně, ale ochotně  vyhověla všem při jejich žádostech o autogram, vyfotografovala se s každým, kdo o to požádal.  Od představitelů města obdržela dárky (včetně keramiky z Šichovy keramické dílny) a  podepsala se do pamětní knihy českotřebovského Kruhu přátel hudby a také pamětní knihy města.

Interpretka Soňa Červená má exkluzivní koncertní i herecká minulost  spojená s účinkování s českými legendárními herci na evropských a na světových jevištích byla českotřebovskými posluchači  oceněna. Soňa Červená účinkovala i v činoherních a muzikálových představeních, zejména v Divadle Voskovce a Wericha s Janem Werichem ve slavné inscenaci muzikálu Divotvorný hrnec. Přijala angažmá v Berlíně, nejprve ve Staatsoper Unter den Linden a v roce 1962 v Deutsche Oper.  Stálá angažmá v Západním Berlíně, ve Frankfurtu nad Mohanem a v San Francisku jí přinesla role z nejnáročnějších – od Azuceny (Verdi: Trubadúr), Ulriky (Verdi: Maškarní ples) a Amneris (Verdi: Aida) po Brangänu (Wagner: Tristan a Isolda), a také ovšem více než sto padesát repríz proslulé Carmen. Současně hostovala v desítkách dalších rolí po celé západní Evropě, od Barcelony a Milána přes Paříž a Vídeň až po Amsterdam a Glyndebourne, v Americe pak od Los Angeles po Chicago.