Burza filantropie v Ústí nad Orlicí byla rekordní              

Osmý ročník dobročinného projektu „Burza filantropie“ zakončil své putování po Pardubickém kraji ve středu 23. října v Ústí nad Orlicí. Na poslední podzimní burze donátoři z řad veřejné správy a firem přispěli na prospěšné projekty neziskových organizací rekordní částkou 655 tisíc korun.

Dějištěm v pořadí již 40. Burzy filantropie se stal opět Hotel UNO.
Burza v Ústí nad Orlicí byla rekordní nejen nejvyšší získanou finanční podporou ze všech okresů, ale také počtem zúčastněných donátorů a prezentovaných projektů. „Pro orlickoústeckou burzu se nám podařilo získat několik nových firem. Celkem jsme přivítali 12 donátorů,“ vysvětlila ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová a pokračovala: „Proto jsme se rozhodli k šesti postupujícím projektům přidat ještě pět dalších, které ale měly na prezentaci zkrácený čas.“ V roce 2019 se díky donátorům podařilo podpořit 44 projektových záměrů neziskových organizací v celkové výši 1 670 000 korun.
Písničkou začala prezentace prvního z jedenácti projektů s názvem „Společně v kuchyni, společně v lese“ Lesního klubu Březinka, kde by rádi zrekonstruovali stávající kuchyň. Druhé v pořadí se prezentovalo Rodinné centrum Dětský svět s projektem „Ať se potkáváme“. Upravením veřejného prostoru před vstupem do rodinného centra, které má zázemí v penzionu pro seniory, by chtěli vytvořit místo pro setkávání tří generací – dětí, rodičů a seniorů. Oblastní charita Ústí nad Orlicí představila projekt „Terénní automobil pro domácí hospic Alfa-Omega“ Díky finanční podpoře, která se vyšplhala na 127 tisíc korun, bude moci charita brzy pořídit nové terénní auto. Tím bude poskytnut bezpečný a včasný dojezd hospicového týmu do domovů pacientů, kteří mnohdy žijí ve špatně dostupných místech na území Orlickoústecka.
Cílem projektu s názvem „Chodím… tedy jsem“ organizace Naděje z Vysokého Mýta bylo získat finance na nákup elektrického polohovatelného chodítka, které jejich klientům s omezenou pohyblivostí výrazně zjednoduší a zpříjemní změnu polohy vsedě do pozice ve stoje. Svůj záměr vytvořit publikaci s autentickým vyprávěním lidí, kteří mají osobní zkušenost s psychickým onemocněním, představili zástupci CEDRu. Cílem projektu „(Ne)mocná síla příběhu“ je také snížit stigmatizaci, negativní „nálepkování“ nemocných a jejich blízkých. Sdružení Neratov s projektem „Posaďte se u nás“ bylo posledním z šestice prezentujících, kteří měli na prezentaci 8 minut. Díky podpoře donátorů budou moci vytvořit prostor k posezení ve dvou provozech sociálního podniku pro osoby se sníženou schopností pohybu. Zbylých 5 neziskových organizací prezentovalo své projektové záměry ve zkráceném čase. Byly jimi Rodinné centrum Srdíčko, Škola pro mě, Rytmus východní Čechy, Amalthea a Péče o duševní zdraví.
 „Škoda, že se takových akcí, jako je Burza filantropie, neprezentuje více mezi širokou veřejností. Kolem nás je tolik negativních zpráv a přitom se děje mnoho pěkných věcí. Burza je toho důkazem,“ popsala své dojmy jedna z nových donátorek Marie Zimmerová, zástupkyně firmy KUDOS.
„Burzu filantropie pořádá Pardubický kraj společně s Koalicí nevládek Pardubicka od roku 2012. Za celou dobu svého působení v Pardubickém kraji bylo podpořeno 318 prospěšných projektů částkou 10 816 640 korun,“ shrnul na závěr Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a dodal: „Děkuji všem donátorům, kteří podporují neziskový sektor a stali se součástí osmileté historie konání burz.“
S Českou Třebovou se ovšem tato iniciativa zatím z velké části míjí...  (re)