-
Jak se dělají
jabkance
-
Recept na
jabkance
- Brambory uvaříme ve slupce a
horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou palicí roztlučou v
necičkách s troškou soli na těsto. Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme
placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít
veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme, aby nevytekl
tvaroh. Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se
omastí máslem a posypou cukrem. Kdo nemá paličku ani necičky, tak si je
nastrouhejte na jemném struhadle nebo se dají umlet na masovém mlýnku. Kdo
nemá stará kuchyňská kamna, tak lze je i upéct na litinové plotýnce
sporáku nebo na teflonové pánvi bez tuku.
- Jabkance
nejdou dělat z moučných brambor !!!!
-
- Náplň
- sladký tvaroh
- 5 dkg másla, 5
dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom
vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec
rozinky.
-
- Jabkance na tento jediný den pouti se dělají z
10,5 metráku brambor, kolik placek s tvarohem se vyrobí, si paní
purkmistrová Motyčková (předsedkyně Spolku od sv. Kateřiny)
netroufá odhadovat. Na pouti bývá podle počasí od 1000 do 4000 lidí,
přijíždějí z celé republiky. Zájem o místní pochoutku je ale veliký. "Ani
jeden rok nám jabkance nezbyly, vždy se prodaly až do posledního ....."
-
-
Fotografie Martina Šebely
zachycují postupně přeměnu brambor na jabkance s přidáváním potřebných
přísad. pozor - snímky jsou 10 let staré z roku 2009 !
-
-
-
-
-
-
-
|