Jak se dělají jabkance       

Recept na jabkance
Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou palicí roztlučou v necičkách s troškou soli na těsto. Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme, aby nevytekl tvaroh. Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se omastí máslem a posypou cukrem. Kdo nemá paličku ani necičky, tak si je nastrouhejte na jemném struhadle nebo se dají umlet na masovém mlýnku. Kdo nemá stará kuchyňská kamna, tak lze je i upéct na litinové plotýnce sporáku nebo na teflonové pánvi bez tuku.
Jabkance nejdou dělat z moučných brambor !!!!
Náplň - sladký tvaroh
5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec rozinky. 
 
Jabkance na tento jediný den pouti se dělají z 10,5 metráku brambor, kolik placek s tvarohem se vyrobí, si paní purkmistrová Motyčková (předsedkyně Spolku od sv. Kateřiny) netroufá odhadovat. Na pouti bývá podle počasí od 1000 do 4000 lidí, přijíždějí z celé republiky. Zájem o místní pochoutku je ale veliký. "Ani jeden rok nám jabkance nezbyly, vždy se prodaly až do posledního ....."    
 
Fotografie Martina Šebely zachycují postupně přeměnu brambor na jabkance s přidáváním potřebných přísad.  pozor - snímky jsou 10 let staré z roku 2009 !