Pardubice vítězí v krajském srovnání výzkumu

„Město pro byznys desetiletí"


Skvělými dlouhodobými výsledky zejména v oblasti přístupu veřejné správy si titul zasloužilo statutární město Pardubice. V kraji se na druhé příčce umístil Lanškroun a na třetí Přelouč. Srovnávací výzkum „Město pro byznys desetiletí“ vyhodnocuje analytická agentura Datank. Ve výzkumu hodnotí dlouhodobé výsledky všech měst a obcí s rozšířenou působností.
Pardubice s podnikateli výborně komunikují
Krajské město se šesti vítězstvími za uplynulých deset let určitě nezapře svoji atraktivitu pro podnikatele. V celorepublikovém srovnání se Pardubice nejvýše dostaly na čtvrté místo v roce 2015, v posledním ročníku to bylo krásné šesté místo ze všech více než dvou set posuzovaných měst a obcí. A právě i v celorepublikovém srovnání se může krajské město pochlubit výbornou úrovní elektronické komunikace, která je prověřována mystery testováním. Podnikatelé jistě ocení rovněž nadstandartní rozsah úředních hodin. Otevřený přístup veřejné správy podtrhují také například vysoké výdaje na veřejnou dopravu.
„Je to velký úspěch obstát v desetiletém hodnocení. Klíčové je vyzdvihnout práci úřadu, protože tam jsme získali hodně bodů. Zároveň bych chtěl říci, že město Pardubice se snaží dlouhodobě s podnikatelskou sférou aktivně spolupracovat. Také se nám podařilo rozjet další projekt na podporu podnikání v Pardubicích, kterým je inkubátor P-PINK, kde se snažíme vytvořit prostředí i pro mladé, začínající podnikatele, aby měli perspektivu a neodcházeli třeba do Prahy. Jinak vycházíme z tradice města, které je zaměřeno na elektrotechnický a chemický průmysl. Historicky byla vybudována průmyslová zóna, kde se etablovaly podniky z elektrotechnického průmyslu. Významnou část peněz jsme také investovali do polytechnického vzdělávání a chceme vystavět centrální polytechnické dílny, kde by žáci a studenti mohli posilovat své zaměření na tyto obory a navazovat na tradice,“ říká primátor Pardubic Martin Charvát.
V Lanškrouně je dostatek velkých a středních podniků, v Přelouči dobře hospodaří
Druhý Lanškroun má na svém kontě za uplynulou dekádu čtyři stříbrná umístění. Celorepublikově si město za sledované období sáhlo na své celorepublikové maximum v roce 2015 krásným dvanáctým místem. Lanškroun se může pyšnit vysokým počtem velkých a středních firem nebo velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnaností. Bronzová Přelouč dosáhla v regionu jednou na vítězství a jednou na třetí příčku. V roce 2012 se město stalo dokonce celorepublikovým vítězem. V pozitivním slova smyslu za to může zejména dobré hospodaření města, které se projevuje například nízkými výdaji na dluhovou službu, nebo vysokým přírůstkem ekonomických subjektů.
Z hlediska srovnání krajů byly pro Pardubický kraj vůbec nejúspěšnějšími roky 2012, 2015 a 2018. Před sedmi lety dosáhla Přelouč na celorepublikové zlato a zároveň se šest měst z Pardubického kraje umístilo v celorepublikové TOP 50. Vloni bodovaly celorepublikově Pardubice, kdy se vyšplhaly na šesté, v roce 2015 dokonce na čtvrté místo v rámci celé České republiky.
Cílem srovnávajícího výzkumu, který se věnuje podnikatelskému prostředí a přístupu veřejné správy, je vytvořit diskusní platformu na téma možností podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost jsou díky výzkumu k dispozici výsledky, které zahrnují všechny důležité informace a statistická data ze sledované oblasti. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí Hlavního města Praha. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Eurovia CS.
Poznámka K pozici Města Česká Třebová

Tato tisková zpráva byla vydána ve čtvrtek 14.11. neopírá se o nový výzkum v roce 2019, ale znovu statisticky zpracovává starší výsledky dosažené v uplynulých deseti  letech, kdy se tento výzkum realizuje. Pro lepší pochopení můžeme v několika tabulkách ukázat, jak dopadl výzkum "Město pro byznys" v Pardubickém kraji za poslední hodnocené roky 2018., 2017, 2016 a 2015.  Výsledky uvádím v tabulkách. Odrazili jsme se od samého dna (v letech 2014 a 2015 byla Česká Třebová poslední) a postupně se tedy zlepšujeme! Navíc mám ještě tabulku detailnější s výsledky  hodnocení za rok 2018, podle kterého je zřejmé, že se nám podařilo podstatně vylepšit oblast přístupu veřejné správy, ale máme co zlepšovat především v podnikatelském prostředí našeho města. (mm)

         Výsledky roku 2018                           Výsledky roku 2017                 Výsledky roku 2016              Výsledky roku 2015