Příběhy bezpráví na „Července“          

Jeden svět na školách, projekt společnosti Člověk v tísni, organizuje v rámci svých rozsáhlých aktivit Příběhy bezpráví - filmy o československých dějinách.

I když má česká společnost za sebou desítky let života v diktaturách, navzdory této zkušenosti jako by se z ní vytrácelo vědomí, že současná svoboda není samozřejmá a že je ji třeba chránit. Právě proto, aby si to uvědomovala generace mladých lidí, kteří se narodili po pádu komunismu, byl vytvořen projekt Příběhy bezpráví. Tento projekt již 15 let žákům základních a středních škol zprostředkovává nedávnou minulost, dobu, kterou sice sami nezažili, ale která velmi výrazně ovlivnila a stále ovlivňuje jejich životy. V letošním roce je vše o to důležitější, protože si připomínáme a zároveň i slavíme 30 let od pádu železné opony a zároveň 30. výročí sametové revoluce u nás.

Naše 9. ročníky zhlédly 7. listopadu 2019 v rámci tohoto projektu dokument s názvem 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu. Tento zajímavý snímek Karla Strachoty seznámil žáky s fenoménem emigrace. Díky kombinaci dopisů, archivních záběrů a dobových fotografií studenta Petra Kořínka umocněných kresbami, animacemi, a především výraznou hudební složkou, umožnil mladým divákům, a nejen jim, vžít se do pocitů lidí, kteří žili v tehdejším nesvobodném režimu. Dále se dozvěděli více o pozvolném rozpadu sovětského bloku, pádu Berlínské zdi i studentských demonstracích, které vyústily v sametovou revoluci.

Hostem na letošní projekci a následné besedě byli manželé Jiřina a Stanislav Štechovi, kteří oba zažili popisovanou dobu v našem městě a podělili se s námi o své vzpomínky, názory a pohledy na tehdejší režim.

Všem žákům se tato projekce líbila, otázky na pamětníky byly zodpovězeny, vytyčený cíl splněn, a proto se tohoto projektu rádi zúčastníme i příští rok.                                    

                                                                                              Mgr. Eva Kohoutková  ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ulice