Nová značka pro krajské volby 2020

3PK = Pro prosperující Pardubický  kraj


Místo značky ČSSD půjde do krajských voleb koalice.  Je to  zdánlivý ústup od zavedené  a úspěšné značky ČSSD, která hned v rojích předchozích volbách v letech 2008, 2012  i 2016 uspěla, ale jde o postup promyšlený. ČSSD se do krajských voleb spojuje s  hnutím Společně pro kraj, vedeným letohradským starostou Petrem Fialou, které bylo zaregistrováno letos v srpnu.  Požehnání pro toto spojení dala nedávná krajská konference ČSSD, které se již také Petr Fiala jako host zúčastnil. 

Záměr spojit na kandidátce Česko stranu sociálně demokratickou s novým hnutím  založeným na spolupráci lidí, kteří se navzájem velmi dobře znají a spolupracují se velmi podle Martina Netolického, který bude lídrem nové krajské kandidátky, zamlouvá také celostátnímu vedení ČSSD. "To však neznamená, že se za název ČSSD stydíme. Rozšířujeme svoje působení, spojením s politickým hnutím Společně pro kraj rozšiřujeme své působení. Naše společná kandidátka je založena na osobnostech, které již něco dokázaly,“ řekl hejtman Netolický. Několikrát také zopakoval, že "sociálním demokratem jsem byl, jsem a i nadále budu, ze strany neutíkám ani od problémů, které řeší. Domnívám se, že krajská politika má daleko blíže k politice komunální, než k té celostátní. Věřím v to, že náš projekt bude úspěšný, přicházíme však také s pokorou, věříme, že společně budeme mít také velký koaliční potenciál. Za úspěch bych považoval dosažení 15% hlasů a zabránění populismu a centralismu, který postupně likviduje krajské kompetence, ale i kompetence komunální samosprávy.

Na padesátičlennou kandidátku ČSSD nominovala 27 lidí, 23 jmen navrhlo politické hnutí Společně pro kraj. Lídrem kandidátky je Martin Netolický, dvojkou pak starosta města Hlinsko Miroslav Krčil. Předseda hnutí Společně pro kraj Petr Fiala potvrdil nominaci lídra: „Naším cílem je navázat na úspěšnou krajskou politiku, dlouhodobě kladně vnímáme práci Martina Netolického a i svým dílem chceme pomoci s rozvojem regionu, ve kterém žijeme.  (Foto Luboš Kozel)

Sestava zveřejněné první dvacítky kandidátky 3PK: Pro prosperující Pardubický kraj:

1. JUDr. Martin Netolický, Ph.D.
2. Miroslav Kčril. DiS., starosta Hlinsko
3. Josef Bidmon krajský starosta dobrovolných hasičů
4. MUDr. Vladimír Ninger, Ph.D. náměstek generálního ředitele NPK
5. Petr Fiala, starosta Letohradu
6. MUDr. Pavel Havíř ředitel Nemocnice následné péče Moravská Třebová
7. Josef Kozel starosta Heřmanův Městec
8. Ing. Lenka Pařízková jednatelka Sokolské župy Pippichovy Pardubice
9. Ing. Bohumil Bernášek - radní pro školství
10. Alena Šírová předsedkyně RR ČMKOS Pardubického kraje
11. MUDr. Josef Hájek, Prinář ORL nemocnice Ústí nad Orlicí
12. Ing. Václav Kubín starosta Králíky
13. Ing. Jan Stránský, starosta Přívrat
14. Mgr. Radko Martínek, emeritní hejtman a senátor Moravská Třebová
15. Bc. Jan Macháček starosta Proseč
16. Václav Roček starosta obce Moravany
17. Mgr. Lenka Tlustá starostka Borová
18. Ing. Ladislava Kratochvilová, náměstkyně ředitele ZZS Přelouč
19. Ing. Václav Kroutil radní pro zemědělství a venkov
20. Marcel Vojtěch starosta Seč