Ekovánoce
 
Přejeme vám Vánoce zdravé, etické,
šetrné, soucitné a přitom šťastné
 
Každoročně po Vánocích se ze zpráv dovídáme, kolik miliard korun jsme v ČR za dárky utratili a kolik tisíc zásilek přepravily PPL nebo Česká pošta. Zatím nikdo nepočítal, kolik rolí balicího papíru šlo do koše, kolik smažených kaprů lidi vyhodili, protože jim vlastně nechutná (ale přeci „kapr na Vánoce musí být“), kolik stromků skončilo na Tři krále mezi barevnými kontejnery na odpad před panelákem.
Vánoce, jaké známe dnes, jsou ve znamení shonu, stresu, davu lidí a nákupního běsnění. Nechtěně zapříčiníme velkou škodu životnímu prostředí  – má to na svědomí zvýšená produkce zboží, doprava naších dárků z dalekých dálek, zneužití přírodních zdrojů.
 
My ale věříme, že pravý smysl Vánoc je někde jinde.
Zkuste si najít tipy a rady, jak si udělat Eko-Vánoce, neboli ekologicky šetrné Vánoce, se zdravějším jídlem na talíři, bez plýtvání energie, s ohleduplnými skutky vůči přírodě a živým bytostem. Nejenom, že nebudete ochuzeni o kouzelnou atmosféru svátků, ale naopak vás bude moci hřát pocit, že jste pomohli životnímu prostředí, a sobě.
 
Jak vybrat stromeček?
Bez stromečku nejsou Vánoce. A tak se těšíme, až si letos užijeme zdobení „lesního krasavce“, nadělování dárků nebo vůni pryskyřice.
Který druh si pořídit? Nejhorší variantou je umělý stromek z polyvinylchloridu (PVC), který k nám na Vánoce doputoval z daleké Asie. Pro mnohé je to velice pohodlná varianta, neopadá z něj jehličí a nemusíte ho zalévat. Velkou nevýhodou umělého stromku je, že při jeho výrobě dochází k velké zátěži životního prostředí, a navíc je velmi obtížně recyklovatelný.  Plus k tomu doprava k nám z jiného konce světa. Dle některých studií představuje ale i zdravotní rizika pro děti, kvůli uvolnění olova z materiálu.
Ani řezané živé stromečky, často postříkané pesticidy a chemickými hnojivy pro zrychlení růstu, nejsou k životnímu prostředí moc přátelské. Navíc k nám také musí urazit půl Evropy – často se totiž pěstují na dánských farmách.
Pokud se pro řezaný vánoční stromek rozhodnete, hledejte především certifikát FSC (značka pro šetrné lesní hospodaření). Je zárukou toho, že mají stromky legální původ a nebyly například získané během holoseče.
Ročně se v naší republice prodá přes milion stromků. Ty se po Vánocích stávají odpadem, který se obtížně likviduje. Takže i kdyby se jen jedno procento stromků stalo sazenicí – bylo by ročně vysazeno 10 tisíc stromků.
Pokud Vám (jako nám) pokácení stromečků kvůli vyzdobení interiéru na pár svátečních týdnů připadá tak trochu jako barbarství, zkuste na to jít letos jinak: ozdobte místnost kyticí ze spadlých větví jehličnanů, šišek, bobulí, mechu – užijte si procházku v lese a nasbírejte si materiál na výzdobu. Inspirujte se... Nebo to doma ozdobte imaginárním stromkem (tzv. bezstromečková metoda).
 
Přejeme vám, abyste se vyhnuli moderním, konzumním Vánocům
a užili si to, co je na svátcích nejkrásnější.
 
Šetrné Vánoce jsou především Vánoce kreativní. Vystačíme si s málem, porozhlédneme se po domácnosti nebo zahradě po něčem, co bychom mohli využít k tvoření – a vzniknou nádherné vánoční ozdoby, pěkně zabalené dárky nebo originální přáníčka pro naše blízké. Při tvorbě vlastních dekorací se navíc dokonale uvolníme, dopřejeme si chvilku pro sebe nebo společný čas v rodinném kruhu. Vždyť každý kousek, který si doma vyrobíme sami, nám udělá větší radost než ten kupovaný. Přece pocit pravých Vánoc v žádném obchodě nekoupíš.
 
Na Vánoce se těšíme celý rok – možná proto, že nám i v dospělosti dávají možnost cítit se jako v pohádce. Očekávat kouzla. Hledat dárky pod stromečkem. Nebo naopak darovat radost blízkým – výměnou za rozzářené oči a dětský smích. Ponořit se do čarovné zimní atmosféry rozsvícených luceren a prostě snít…
Jenže místo tak očekávaného období klidu, štěstí, rodinné pohody a relaxování,
to pro mnohé z nás může v praxi vypadat o dost jinak.
O Vánocích, za starých časů svátcích míru, ticha a pokory před Spasitelem, dnes všichni jakoby nasedáme na šílený vánoční vláček ozdobený levnými čínskými třpytkami – a vezeme se na pokraji mentálního vyhoření mezi stanicemi “shánění dárků ve slevách a tlačenici”, “uklizená a vyzdobená domácnost jako ze škatulky”, “letos si toho musím napéct ještě víc”, “stromek až po strop jako z lesklého magazínu”, “jak přibrat pár kil a pak je shodit” nebo “jak utratit veškeré rodinné úspory za dárky, které si v podstatě nikdo nepřál”.
Nakonec jsme na Štědrý den tak unavení, že se těšíme – až už to všechno bláznění bude za námi.
Ve výsledku vánoční horečky trpí také planeta, která se musí vypořádat se vším tím odpadem a znečištěním, které vzniklo při výrobě a přepravě našich dárků, umělých stromků a lesklých ozdůbek z jiného konce světa, nebo při svícení miliard žárovek girland a blikajících vánočních reklam pro přilákání zákazníků… Napadlo vás někdy, že takový ten přepych a přehnaná spotřeba není zadarmo? Vždyť někdo to odnést musí. Na Vánoce, aniž bychom si to přáli, necháváme přírodu a životní prostředí trpět jako nikdy.
Proto, než se letos necháte strhnout davem ve vichřici vánočního konzumu a omámit se lákavými komerčními sděleními – zastavte se na chvíli.  Je asi na čase popřemýšlet, o čem vůbec Vánoce jsou. A čím jsou pro vás. Vyhnete se tak stresu a případnému zklamání ze ztroskotaných iluzí a promarněné energie. Raději než přípravě “ideálních Vánoc se vším všudy”, darujte svůj čas sami sobě a lidem, na kterých vám skutečně záleží. Nenakupujte hromadu “nezbytností”. Letos si dopřejte svátky bez zbytečného plýtvání a šetrně k přírodě a k sobě  – přitom plné lásky, blízkosti a souznění.
Možná to budou nejkrásnější Vánoce vašeho života.
(Zdroje: www.ekovanoce.cz; Ekologický institut Veronica)