Městská knihovna Česká Třebová prosinec 2019                
Matyldino pohádkohraní
7. 1. 2020
16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, vyrábění i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku s rodiči či bez doprovodu. Vstupné dobrovolné. Na akci bude představen projekt Lovci perel.
 
Knižní klubíčko
29. 1. 2020
10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
Akce na oddělení Teenspace
Zapař si s knihovnicí
2. 1., 9. 1., 16. 1., 23. 1., 30. 1. (čtvrtek) 12:30–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
6. 1., 27. 1. (pondělí) 12:30–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
ROBOKROUŽEK
8. 1., 15. 1., 22. 1., 29. 1. (středa), 16–18 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBOkroužek pokračuje vždy každou středu. Těšíme se na TEBE. Více info: mrkvlf@gmail.com
 
Turnaj v karetní hře UNO
20. 1. (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Přijďte si zahrát turnaj v karetní hře Uno. Můžete se těšit na hezké ceny. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Nakresli skřítka knihovníčka
Zeptejte se dětí, jak si představují skřítka Floriána, který bydlí v domečku v knihovně a poproste je, aby ho nakreslily. Skřítek se zatím neukázal, pouze nám nechal dopis. Má domeček na oddělení pro děti i na pobočce Parník. Hotové výkresy můžete odevzdávat tamtéž.
 
Robokroužek přijímá další  zájemce
Zajímá tě nejen, jak věci vypadají, ale jestli i dobře fungují a plní svůj účel?
Jde Ti matematika a rád(a) bys ji využil(a) pro něco tvůrčího?
Jsi rebel(ka), a tak nechceš být jen řadový mobilní maniak a hltač PC her?
Jsi týmový hráč, tedy rád(a) se ujmeš úkolu, který je potřeba pro tým udělat, ne toho, který se Ti zdá nejsnazší?
Máš zájem změřit síly se svými vrstevníky na mezinárodní soutěži s robotem, na jehož stavbě, programování a testování bude i Tvůj podíl?
Robokroužek je koncipován jako dvouletý s pravděpodobnou účastí na mezinárodní robotické soutěži. Kroužek je určen pro kluky i holky 6. až 9. tříd ZŠ a 1. až 4. tříd víceletých gymnázií. Případně může být doplněno mladšími zájemci. Na nové i stávající studenty se těší Marek Volf. Robokroužek probíhá každou středu na oddělení Teenspace v městské knihovně od 16 do 18 hodin. Přijďte se podívat.
 
Rekonstrukce Utøyi
13. 1. 2020
Jak se dá zrekonstruovat něco tak strašlivého? Několik přeživších se pomocí intimního scénického experimentu pokusilo zprostředkovat zážitek útoku na norský letní tábor v roce 2011.
Uprostřed tmy prázdného skladiště se rozehrává představení, v němž chybí rekvizity i kulisy a postavy se pohybují mezi naznačenými čárami na zemi. Zprvu anonymní a neutrální prostor nabírá silou vzpomínek konkrétních tvarů. Útočníkova přítomnost, jako by se začínala zhmotňovat a mladí herci následující pokyny přímých svědků začínají hrůzu a ohrožení cítit na vlastní kůži. Experiment umožňuje přinést katarzi přeživším, kteří se stávají režiséry vlastních nočních můr, a ostatním dává šanci na okamžik pochopit, čím si oběti útoku prošly a dodnes procházejí.
Režie: Carl Javér. Země původu: Švédsko, Norsko, Dánsko. Rok výroby: 2018. Stopáž: 98 min. Vstup zdarma.
 
Tibetské mísy a zvonkohry – muzikoterapie
21. 1 2020 od 18:00, Teenspace
Přijďte zažít neobyčejné setkání. Vy budete pouze sedět a vnímat zvuky tibetských mís i zvonkoher. Pocítíte jejich krásu a jedinečnost. Při této relaxaci dochází ke zklidnění a zharmonizování těla i duše. Pro max. 12 osob. Nutné přihlášení předem na info@moderniknihovna.cz. Vstupné: 160 Kč. Délka terapie 120 minut. Bára Lýdie Sládková z Kostelce n. Orlicí.
 
Jak se rodí zprávy
30. 1. 2020 od 17:00
Setkání se zkušenou novinářkou Terezou Engelovou o tom, jak vzniká zpravodajství, co obnáší práce zahraniční reportérky a jak porozumět dění daleko za našimi hranicemi.
Novinářka a moderátorka Tereza Engelová vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V letech 1999–2007 byla redaktorkou, moderátorkou a editorkou zahraničního zpravodajství ČT. Zabývala se především rozvojovým světem a krizovými oblastmi. Po studiích dokumentárního filmu ve Velké Británii pobývala od podzimu 2007 do dubna 2009 v Pákistánu. Na ženské univerzitě v Ráwalpindí vedla kursy žurnalistiky a dokumentárního filmu. Působila také jako dopisovatelka pro týdeník Respekt, HN a Aktuálně.cz. Od roku 2014 žila rok v tureckém Gaziantepu nedaleko syrských hranic. Nyní píše pro HlídacíPes.org a externě pro Čro Plus a pořad Reportéři ČT.
 
Přihlaste se do počítačového kurzu pro začátečníky
Počítačové kurzy pro začátečníky a mírně pokročilé budou pokračovat pro nové zájemce od konce ledna. Pokud se chcete naučit pracovat s počítačem (popř. vlastním notebookem), tak se přihlaste do 20. ledna 2020 na e-mail adela.kusa@moderniknihovna.cz anebo osobně v městské knihovně. První informační schůzka se bude konat 23. ledna 2020 od 9 hodin.
Počet míst je omezen. Cena celého kurzu je 240 Kč. Výuka probíhá v dopoledních hodinách na oddělení Teenspace, v přízemí knihovny. Jedná se o 7 lekcí. Těší se na vás lektorka Adéla Kusá.
 
Čtenářská výzva 2019
Pokud jste se zapojili do čtenářské výzvy a půjčili jste si v knihovně 20 knih dle vypsaných témat, vyplněnou čtenářskou kartu odevzdejte v knihovně do 6. ledna 2020. Poté náhodně vylosujeme vítěze.
 
Úhel pohledu
Od 6. ledna bude v prostoru knihovny k vidění výstava fotografií Kamily Šefcové.
 
Omezení provozu knihovny
Ve středu 1. ledna 2020 bude knihovna uzavřena (státní svátek).
V lednu počítejte s uzavírkami oddělení pro děti z důvodu vzdělávacích programů pro školy.
Z důvodu stěhování externího skladu není dočasně možné zajistit výpůjčky z tohoto oddělení.  Děkujeme za pochopení.
Knihy můžete vracet v době uzavření knihovny do biblioboxů na Smetanově ulici i na pobočce Parník (Ústecká ulice).
 

Městská knihovna vám přeje úspěšný rok 2020 plný krásných (čtenářských) zážitků.

Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka