CHYSTÁ SE KRASOBRUSLAŘSKÝ SUPERVÍKEND

V ČESKÉ TŘEBOVÉ


V sobotu 1. února a v neděli 2. února 2020 se na zimním stadionu v České Třebové uskuteční závody - Českotřebovská pirueta, pod jednotným názvem „Krasobruslařský supervíkend“. Pořadatelem této krasobruslařské akce takového rozměru je Krasobruslařský klub Česká Třebová.
 
Na co se můžeme těšit, jsme se zeptali ředitelky závodů Jany Hůlkové a hlavního pořadatele Jana Orlicha.
Jana: V rámci mezioddílových závodů projektu Bruslička už se jedná o třetí ročník, v minulém roce jsme k této soutěži přiřadili navíc Pohár ČKS C. A letos jsme stáli před rozhodnutím, zda budeme pořádat jen tyto mezioddílové závody, nebo se zapojíme také do oficiálního závodu pod krasobruslařským svazem, a to Poháru ČKS, což je druhá nejvyšší soutěž v České republice. Zkusili jsme se přihlásit a nemusím říkat, že potvrzení pořadatelství nás velice potěšilo.   
V minulých ročnících se závody konaly vždy v jeden den, proč tomu je teď jinak?
Jan: Oproti minulému roku budeme pořádat dva závody. V sobotu budete mít možnost zhlédnout historicky první krasobruslařské ISU závody v České Třebové. V neděli se pak můžete těšit na stejnou soutěž jako v minulých ročnících, tedy na závody Brusličky. Počet závodníků se více než zdvojnásobí.
 
Zmínil jste první ISU závody, o co vlastně jde?
Jana: Jsou to závody hodnocené tzv. systémem ISU. Mezi závodníky můžete slyšet i název „počítačové závody.“ Jedná se vlastně o stejné hodnocení, jaké fanoušci krasobruslení znají z mezinárodních soutěží vysílaných v televizi. Závodníci jedou svou volnou jízdu, kterou snímá kamera a technický panel zkoumá provedení jednotlivých prvků. Rozhodčím v těchto závodech nic neunikne. Na druhou stranu díky protokolům je výsledek pro bruslaře spravedlivější a čitelnější. Vědí, kde udělali jakou chybu, co se rozhodčím líbilo.
Jan: I pro samotného diváka jsou tyto závody zajímavější. Na obrazovce uvidí body jednotlivých závodnic i aktuální pořadí. Přímo z dějiště bude také vysílán přímý přenos na internetu. Odkaz bude dostupný v době konání závodu na našich webových stránkách.
 
ISU hodnocení, Pohár ČKS, můžeme tedy říct, že v sobotu uvidíme zkušené závodníky a závodnice?
Jana: Určitě ano. Přeci jenom je to už vyšší soutěž a v ní startují zkušenější bruslaři, kteří mají několik závodů za sebou, umí předepsané prvky... Z našeho klubu se těchto závodů zúčastní 12 krasobruslařek ve čtyřech kategoriích. Jinak k nám přijedou závodníci z celé republiky.
Jan: Jako pozvánku pro fanoušky bych zmínil dvojité skoky a obtížné piruety u starších kategorií.
Jana: A nejen to, fanoušci se jistě můžou těšit na mnoho krásných sportovních výkonů a my doufáme, že přijdou nejen naše místní krasobruslařky podpořit. 
 
To je sobota, koho můžeme podpořit v neděli?
Jan: Opět počítáme s velkou účastí závodníků z klubů z různých koutů republiky. Stejně jako tomu bylo v minulých ročnících. Z našeho klubu by se závodu mělo zúčastnit celkem 9 krasobruslařek...
Jana: ... a také 1 naše nejmladší ze školičky. Předvede prvky a bude to pro ni závodní premiéra, příprava do budoucna.
 
Dva dny jsou jistě po organizační stránce hodně náročné...
Jana: Pro mě samotnou přípravy po té administrativní stránce začaly již v dubnu a budu ráda, když se soutěžní víkend po všech stránkách povede. 
Jan: Díky předchozím ročníkům již máme s pořádáním soutěží jisté zkušenosti. Hlavně jsme si kolem sebe vytvořili tým lidí, který nám pomůže. Ať už jde o závod, vyhlašování vítězů, předávání cen, tak také zázemí pro diváky, kteří mají vstup zdarma. V průběhu celého víkendu je pro všechny připraveno bohaté občerstvení.
 
Diváci se mají opravdu na co těšit, tak doufáme, že si tuto akci nenecháte ujít a přijdete podpořit závodníky a vytvořit jim perfektní atmosféru.

 

Bližší informace naleznete také na webových stránkách www.kraso-ct.cz/ceskotrebovskapirueta.
Jaroslava Orlichová KK Česká Třebová