Otužilci v Javorce připravili nebývalou akci, stovky Třebováků přihlížely


Akce, uspořádaná 29/12 letos nově vytvořeným spolkem Otužilci Česká Třebová skutečně neměla chybu. Do Javorky proudily již v předstihu davy lidí. Všichni chtěli vidět to, co tady ještě nebylo, skutečné zimní koupání otužilců. O tůňce v Javorce se již mluvilo a psalo, letos se jí dle přání otužilců podařilo díky Městu Česká Třebová vyčistit a vytvořit podmínky  nejen pro tuto promo akci, ale i pro jiné další příležitosti. Sami otužilci se připravili  velmi dobře. Aby ukázali svoje možnosti, tak si dokonce objednali skutečné zimní počasí. A nebyla to jen akce pár jednotlivců, spolek se ukázal jako velká dobře organizovaná skupina, která dále přibírá nové zájemce. 
Přišly skutečně davy lidí, akce měla velký ohlas. Měla dobré technické zajištění, dobře připravený scénář, měla i svého moderátora, který potom nakonec svlékl prošívanou bundu, aby se v plavkách objevil ve vlnách javoreckého potoka. Také vynikající hudební režii,  krásné tanečnice. Po úvodu moderátora a vystoupení tanečnic symbolicky odkládajících letošní rok 2019 "k vodě" pohovořil nestor otužování z oddílu v Chocni p. Jeřábek, Následoval  křest začátečníků. Křtil šéf spolku Miroslav Tomeš vodou z Javorky, někdy také (symbolicky) vodou z Cakle, což napovídá, že mezi zdejšími otužilci nejsou jen Třebováci. Všichni pokřtění obdrželi také potřebný certifikát. No a potom přišlo na řadu koupání, při kterém jsme v javorecké tůni napočítali téměř tři desítky koupajících. Koupání si užívali, jako by šlo o červenec, měli zde pro vodní radovánky připraveny všechny potřebné nafukovací propriety.
"Tak velký zájem jsme nečekali, ale připravili jsme se dobře, počasí nám plně vyhovuje, voda má malinko přes 6 stupňů, mrazivý vzduch  nám příliš nevadí," říkal do mikrofonu redaktorce Českého rozhlasu Pardubice Báře Soukupové  šéf spolku Miroslav Tomeš. Děkoval všem, kteří pomáhali. Poděkovat je třeba především agilnímu spolku za tak krásný povánoční zážitek. Otužilci ukázali  svoje organizační schopnosti a naklonili na svou stranu další zájemce, kteří už v Javorce u vody zvažovali, jestli to také nezkusí.
Byla zde také kamera Českotřebovského deníku a tak další měsíční videosouhrn bude mít zajímavou  reportáž.... (mm)