Zajímavá výstava v Kulturním centru + Unzetigův pohyblivý betlém navíc !   


Unzeitigův pohyblivý betlém opět k vidění ve Výstavní síni Kulturního centra
Slavnostní otevření nové výstavní expozice se konalo v pondělí 17. prosince 2012 podvečer ve výstavní síni Kulturního centra. Unzeitigům pohyblivý betlém byl postaven kolem roku 1920 pekařem Unzeitigem a postupně rozšiřován. Naposledy byl postaven ještě před zbouráním Unzeitigovy pekárny  na svém původním místě v roce 1976. Poté byl v bednách  přemísťován, ale podařilo se jej zachránit do sbírek  zdejšího Městského muzea. Díky nadšencům spolupracujícím s tehdejším správcem  a později ředitelem muzea Jiřím Pištorou byl  opět sestaven a fungoval také jako výstavní exponát v depozitáři muzea v Borku. veřejnosti byl ovšem přístupný jen  o Vánocích a pro značnou vzdálenost od města jej také mohlo spatřit jen minimum návštěvníků. Obnovení expozice v Kulturním centru se podařilo díky dohodě s městským muzeem a také díky Ing. Zdeňku Preislerovi, který tento betlém  ve svých studentských letech u svého dědečka pekaře č. Unzeitiga na Trávníku opakovaně stavěl, a p. Vopařilovi.

Vernisáž výstavy 3. prosince v 17 hodin

Po hudebním úvodu dua fléten ZUŠ Česká Třebová zahájila výstavu "Dva pohledy na jeden svět" Zdeňky Kudrnové a Míly Gloserové Simona Podzimková, vernisážovou řeč přednesla PhDr. Ludmila Kesselgruberová, která přítomné přesvědčila o tom, že práce obou autorek má dokonale prostudovány.
Zdenka Kudrnová, mladá a talentovaná ilustrátorka zabývající se ve své aktuální tvorbě tematikou litomyšlských zákoutí. Studovala na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni v ateliéru Renáty Fučíkové. Nakladatelství Verzone ji vydalo ilustrovanou knihu Urašima. Pravidelně vystavuje na litomyšlském Salonu. Ráda ve svých ilustracích ztvárňuje Litomyšl. Při tvoření kreseb používá nejčastěji pastelky v kombinaci s akvarelem.
Míla Gloserová (*1978) provozuje a učí v soukromém výtvarném ateliéru pro děti. V letech 2001 - 2006 studovala na Ostravské univerzitě obor učitelství výtvarné výchovy a tvorby pro střední školy. Autorka o sobě říká: Jsem duše hloubavá, hledající, pozorující, učitelka výtvarné výchovy a ilustrátor dění toho co vnímám kolem sebe, toho co žiju.

 ¨