Českotřebovský deník 13/2019 (13/1)   
Peklák informuje

Provoz na Pekláku bude v čase 9-19 hodin (bez přerušení). Malá sjezdovka Zahrádky a lyžařská škola prozatím ještě mimo provoz. Ski servis a půjčovna vybavení v provozu. Sněhu není mnoho, na svahu leží 15-30 cm sněhu. Jak podmínky dovolí tak budeme tuto situaci postupně vylepšovat. Protože v průběhu dne není vzhledem k měkkému podkladu možná úprava svahu rolbou, bude provozní doba 9-19 (bez přerušení) platit i v příštím týdnu (do odvolání). Strojová úprava svahu bude probíhat vždy 1x denně po ukončení provozu. Bohužel však prší, pro start do nové sezóny  nebylo možné vybrat horší dobu....
Blýská se na lepší časy?

S novým vedením města to vypadá nadějně. Nová starostka města paní Mgr. Magdaléna Peterková k nám přišla do žluťáku popřát pěkné svátky vánoční, zdraví a spokojenost v novém roce  2019 společně s paní JUDr. Gibišovou. Přivítala je potleskem plná jídelna a někteří přišli i z vedlejšího červeňáku. Bylo to příjemné setkání. ocenili jsme, že si paní starostka na nás udělala čas a ještě nám přinesla krásné kalendáře do každého patra. Na to jsme nebyli zvyklí. Exstarosta Zedník  si na nás neudělal čas za 14 let našeho DPS nikdy.A to určitě doma nepekl cukroví, což nová paní starostka stihla.
Takže určitě bude na radnici stíhat řešit s radou města a se zastupitelstvem věci slíbené před volbami Koalicí pro Českou Třebovou.  konečně se snad dočkáme čistějšího města hlavně před nádražím a na nástupišti autobusů. Ve volebním programu 27 statečných byl příslib tolik potřebných toalet v Javorce. Možná jim to pomohlo uspět i ve volbách. Jsou dokonce v radě města, je to spravedlivé. Místostrostové jsou z ČSSD a ODS. po těchto změnách na radnici bude možné očekávat také změny v hospodaření. Dne 11. února má být schválen rozpočet města. Zde se ukáže, jestli budou zase uvolněny peníze pro zbytečné Českotřebovské noviny,. nebo zda radnice oželí tuto prezentaci na barevných fotografiích na křídovém papíře. Je přece dostatečná možnost prezentace na OIKTV a to také není zadarmo. Česká Třebová má proti okolí výhodu - máme Českotřebovský zpravodaj, kde potřebné informace najdeme najdeme. Zpravodaj čtu pravidelně už 30 let a někdy do něho musím napsat i svůj názor. Klobouk dolů nad 50tiletým vydáváním tohoto časopisu!
Velkou změnou k lepšímu bude také elektronické hlasování, budeme mít přesnější informace o práci zastupitelů pro naše město.  Za ušetřené peníze by mohla i Česká Třebová přispět lidem bez domova, snad i s pomocí Tříkrálové sbírky. V Lanškouně mají nízkoprahové centrum pro lidi bez přístřeší, v Ústí nad Orlicí mají sociální sprchu s možností převlečení do čistého oblečení (podle charitních aktualit). U nás takové možnosti nemáme, zatím jen občanskou poradnu otevřenou veřejnosti každé pondělí od 9 - 12 hodin. Minulé vedení města sice zřídilo v červeňáku středisko osobní hygieny, ale pouze pro občany, kteří mají smlouvu s Pečovatelskou službou a za poplatek 100 Kč na hodinu. město na zřízení získalo dotaci z EU. Je to pro občany jistě výhodné, ale pro lidi bez domova nedostupné.  Ti by potřebovali sociální sprchu jako v Ústí n.O. a nízkoprahové centrum jako mají v Lanškrouně (nebo jinou odpovídající pomoc).
Senioři v České Třebové nemusí být prioritou, ale určitě je potěší každá návštěva dětí z mateřské koly nebo žáků ZUŠ. Tak to bylo loni a nejen před Vánoci. Náš žluťák už nyní nebude potřeboval žádné mluvčí, když paní starostka přijde občas osobně mezi nás. Rádi ji u nás uvidíme a uslyšíme. Protože je příjemná a mluví s námi slušně, jak se sluší k nám dříve narozeným.
Jarmila Korejtková
 Ostře střežený přechod - připomínka
Částečně pochopím bránícího se řidiče, ovšem i bez zákonu je nebezpečné pokud zastaví vozidlo těsně před přechodem TUV, SV, dodávka tak je velmi stížený výhled pro projíždějící řidiče, pokud tam rychleji vyjde dítě, tak i 20 km může být nepřiměřená rychlost. Rovněž v případě nehody by byl řidič nevhodně parkovaného vozidla spoluvinník nehody. Dle mého názoru i když nejsem zbohatlík a podobná odrůda byla pokuta od MP velmi nízká. No a že máme dostatek kvalitních práskačů ve všech společenských vrstvách a letech  je skutečnost, za německé okupace na počet obyvatel vedlo Československo s kolaboranty zcela bezpečně v Evropě, poté jak za soudruha Gotwalda i Husáka donašeči rovněž pomáhali budovat komunismus.  Vavřín.

Chtěl bych k problému přidat ještě obrázek, pořízený  ze služby "Panorama", ze kterého vyplývá, že si firma, zajišťující údržbu a sázení zeleně na zeleném pásu na prostranství u Besedy dne 23. 8.  2017 nechala složit na celý den kontejner právě do zakázaného místa před přechodem pro chodce, aniž by to komukoli vadilo. I zmíněný ne tak daleko bydlící oznamovač přestupek nikomu neoznámil. Jistě by to přinejmenším na pokutu a správní řízení bylo.... Zde byla bezpečnost chodců ohrožena dokonce delší dobu. Jenže kontejner asi neměl státní poznávací značku...Nebo někdo může jiný nesmí? (Vše je jistě po půldruhém roce promlčeno).
Podobně byly zhruba ve stejné době složeny kontejnery v Sadové ulici (při opravách budovy DVI). Byly zde několik týdnů a bylo to právě v úseku se zákazem zastavení. Na dotaz jsem se dozvěděl,  že vše bylo řádně povoleno. Kým asi, kdo má tak velkou pravomoc, že může svým povolením ohrožovat bezpečnost dopravy?  (mm)
Volejbalistky Sokola Česká Třebová vstoupily do roku 2019 dvojitou výhrou

V domácí tělocvičně Skalka porazily tým Žďáru nad Sázavou 3 : 0 a 3 : 2 a tak oplatily dvojitou porážku z prvního dvoukola soutěže v říjnu 2018. Současně výsledky mohou být příslibem dalšího lepšího jarního období, než byl loňský podzim. Právě totiž začala druhá polovina letošní druholigové soutěže.
Tabulka Z V3 V2 P1 P0   S B
1   Havlíčkův Brod 20 15 2 1 2   54:18 50
2   Č. Kostelec 20 14 1 0 5   49:24 44
3   Říčany 20 12 2 1 3   45:26 39
4   ČVUT Praha 20 10 3 1 6   45:33 37
5   Česká Třebová 20 8 2 3 7   39:36 31
6   Žďár nad Sázavou 20 3 5 2 10   33:48 21
7   Liberec 20 3 4 4 9   32:49 21
8   Turnov 18 3 3 4 8   29:44 19
9   Junior 20 3 2 3 12   27:52 16
10   Svitavy 18 2 1 6 9   24:47 14
V I. volejbalové lize juniorů bez vítězství

Do bojů zasáhli jak junioři Sokola Česká Třebová, kteří  zápasy 15. a 16. kola s týmem Svitav prohráli na jejich palubovce dvakrát 3 : 0, a bez vítězství přijel domů ze Šlapanic také tým Sokola II . Také ve Šlapanicích se nepodařilo zvítězit, byl,y zaznamenány výsledky Šlapanice - Sokol  Česká Třebová II 3 : 1 a 3 : 0.  Šlapanice tak oplatili Třebovákům porážku z prvního dvojkola.
Tabulka Z V3 V2 P1 P0   S B
1   H. Králové 16 14 0 1 1   45:8 43
2   Svitavy 16 12 2 1 1   44:12 41
3   Česká Třebová II 16 11 1 1 3   41:17 36
4   Drásov 16 6 2 2 6   29:29 24
5   Hronov 16 5 1 1 9   21:33 18
6   Šlapanice 16 4 1 1 10   19:36 15
7   Česká Třebová 16 3 1 0 12   12:39 11
8   Lanškroun 16 1 0 1 14   8:45 4
V I. volejbalové lize juniorek hrál jen Sokol II.

Zaznamenala děvčata dvojité vítězství venku nad týmem Dansport Praha a v tabulce si tým polepšil - získal třetí místo.
Krajské kolo Přeboru škol v šachu v kategoriích
1.-5. tříd základních škol a  6.-9. tříd základních škol a víceletých gymnázii

Pořadatel:  ŠK Svitavy, SVČ „ Tramtáryje“ Svitavy ve spolupráci s Pardubickým krajem
Termín konání: středa 23. ledna 2019 Místo konání: Multifunkční centrum Fabrika Svitavy,
Časový program:  8:00 – 8:30 prezentace  8:45 zahájení turnaje 15:00 ukončení turnaje a vyhlášení výsledků             
Právo účasti:   8 družstev postupujících z okresních kol Přeborů škol v dané kategorii. Soupiska 4 hráči + max. 1 náhradník.

 

Memoriál Oldy Hájka v bleskovém šachu v Ústí nad Orlicí


Konečné pořadí 50. ročníku Memoriálu Oldy Hájka v bleskovém šachu, hraný jako Krajský přebor Pardubického kraje v bleskovém šachu. Olda Hájek byl otec současného starosty Ústí nad Orlicí Petra Hájka a hlavně (z hlediska šachového) to byl trenér mládeže.

Letos se zúčastnilo 66 účastníků z 6 krajů (Pardubický, Královéhradecký, Středočeský, Liberecký, Olomoucký a Praha). Nejvzdálenějšími účastníky byli bratři Blažkovi z Liberce, nejmladším účastníkem 7 letý Jiří Bouška z Hlinska. Vítězem se stal mezinárodní velmistr Jan Bernášek, původem z Lanškrouna, momentálně ale hrající za Unichess (Praha), krajským přeborníkem se tak stal Marian Sabol z Vysokého Mýta. Nejlepším domácím hráčem byl Jan Mareš. Všichni účastníci si odnesli kromě věcných cen i skleničku s logem Šachového klubu Ústí nad Orlicí vyrobenou při příležitosti jubilejního ročníku.

Proplast Česká Třebová bojuje  v krajském přeboru II. třídy v šachu

V pátém kole Krajského přeboru 2.třídy východ byly dosaženy následující výsledky: Mistrovice - Svitavy 3:5, Horní Čermná - Česká Třebová 2:6, Choceň - Moravská Třebová 4,5:3,5, Ústí n/O. C - Lanškroun B 7,5:0,5, Ústí n/O. D - Polička B 4,5:3,5, Kunvald - Dolní Čermná 6:2  Na čele tabulky došlo ke střídání, když doposud vedoucí Lanškroun B resolutním výsledkem ve vzájemném zápase vystřídalo Ústí n/O. C, na opačném pólu tabulky Česká Třebová se vítězstvím odpoutala z posledního místa a přenechala ho Dolní Čermné.


K budoucnosti trati 024 a společnosti Leo Express

Společnost Leo Express se v sobotu 5. ledna 2019 představila veřejnosti v Letohradu, Lichkově a Jablonném nad Orlicí. Přivezla jednu ze svých jednotek Stadler Flirt, nabídla prohlídku vlaku, konzultace se svými zaměstnanci, i svezení ve vlaku. Trať 024 se stala cílem dopravce na základě uzavřené smlouvy mezi Pardubickým krajem a společností Leo Express Tenders. Společnost se ve smlouvě zavázala k provozování regionální železniční dopravy na tratích 024 Ústí nad Orlicí – Mlýnický Dvůr a 025 Dolní Lipka – Hanušovice po dobu 10 let za částku přibližně 3,5 miliardy korun. Kontrakt byl uzavřen napřímo, bez výběrového řízení a provoz má být zahájen již v prosinci letošního roku, kdy končí Českým drahám desetiletá smlouva. V Pardubickém kraji jde o vůbec první soukromou společnost, která bude zajišťovat železniční dopravu v závazku veřejné služby. Podle slov krajských zástupců nabídl dopravce lepší vozidla, než současné České dráhy s motorovými vozy řady 810. Dopravce nabídl nízkopodlažní motorové jednotky Alstom Coradia Lint.
Leo Express si v minulém roce pronajal celkem 15 motorových jednotek Alstom Coradia Lint, bez předchozího plánu jejich nasazení. Pronajaté jednotky pochází od společnosti Beacon Rail Leasing a jsou zhruba 15 let staré. Desetiletý pronájem obsahuje opci na dalších 5 let. 11 kusů dvoudílných jednotek je typu Lint 41 s kapacitou 130 míst k sezení a 4 jednodílné typu Lint 27 vybavená 52 sedadly. Oba typy mají shodnou maximální rychlost 120 km/h.  14 jednotek dorazilo z Německa do Čech v noci z 19. na 20. prosince 2018, poslední bude do Česka dovezena později. Vozidlům bude  instalováno zařízení Mirel, jakožto vozidlová část liniového vlakového zabezpečovače LS. Dále budou instalovány elektrické zásuvky 230 V pro potřeby cestujících a zřejmě také Wi-Fi připojení k internetu, které dopravce přislíbil Pardubickému kraji. Vozidla mimo jiné dále dostanou nový lak ve firemních barvách LE a novou podlahovou krytinu. Podle www.zelpage.cz