Českotřebovský deník 15/2019 (15/1)   
Tříkrálová sbírka: 

Loni  byl výsledek v České Třebové 238 326 Kč, letos  244 504 Kč. (51 skupinek)
Oblastní charita Ústí nad Orlicí pořádá Tříkrálovou sbírku v orlickoústeckém regionu od samého začátku, tedy od roku 2001, a za dobu svého trvání si sbírka získala u občanů důvěru. Celá akce může být uskutečněna v tak velkém rozsahu jen díky asistentům v jednotlivých obcích a městech a díky stovkám dobrovolníků, kteří nám s její organizací nezištně pomáhají.
Rozdělení Tříkrálové sbírky:
- 65 % -  projekty Oblastní charity UO
- 15 % - projekty Diecézní charity  HK 
- 10 % - humanitární pomoc do zahraničí - Charita ČR
- 5 % -   celostátní projekty Charity ČR 
- 5 %  -  režijní náklady Tříkrálové sbírky 
 
Bleskové sněžení ochromilo část kraje. Silničáři nasadili veškerou techniku

Území Pardubického kraje zasáhl ve včerejších odpoledních a podvečerních hodinách bleskový příval sněhu, který komplikoval život řidičům téměř v celém regionu. V Pardubicích musela být kvůli ledovce, která se následně vytvořila, dokonce dočasně zastavena městská hromadní doprava. V dalších částech regionu museli dbát řidiči zvýšené opatrnosti, jelikož viditelnost byla na mnoha úsecích v průběhu bleskového sněžení minimální. Krajští silničáři byli v maximální pohotovosti od odpoledních hodin do dnešního rána.
„Celý meteorologický jev byl při pohledu na mapu velmi zvláštní v tom, že se týkal velké části našeho kraje a vytvořil pás od východu na západ. Husté sněžení doprovázené silným větrem postihlo v rámci několika minut celý kraj. Osobně mne celá situace zasáhla mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí při cestě z Pardubic a samotná jízda byla velmi složitá i při nízké rychlosti. Silnice byla během chvíle jako sklo, ale jsem rád, že řidiči, alespoň co jsem měl možnost vidět, velmi rychle přizpůsobili styl jízdy nastalé situaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že krajští silničáři podle jeho slov nelehkou situaci zvládli. „Byl jsem informován ředitelem Správy a údržby silnic, že do terénu byla již před sněžením nasazena veškerá dostupná technika a práce na silnicích probíhaly celou noc až do dnešních ranních hodin. Největší problémy byly na Třemošnicku, Hlinecku či Svitavsku. Celkově bylo využito přes dva tisíce tun soli. V rámci zimy se jedná o jeden z nejtěžších zásahů, avšak ukazuje se, že dlouholeté zkušenosti našich silničářů jsou zúročeny právě v rámci těchto krizových situací,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
 
Další snímky z koncert Soni Červené a Karla Košárka

Byl to opravdu nezapomenutelný koncert, snad proto bylo tolik ohlasů a jsou i další. Proto uvádím alespoň některé zaslané fotografie.

DDM INFORMUJE: JAKÉ AKCE CHYSTÁ NA ÚNOR 2019

Pololetní prázdniny
Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti školního věku na celodenní výlet v pátek 1. února 2019 do Funparku Skipi Letohrad. Cena výletu je 320,-Kč. Přihlášky budou k dispozici od 7.1.2019. Výlet se uskuteční při minimálním počtu 20 – ti dětí.
Filmový festival
Dům dětí a mládeže Kamarád ve spolupráci s Kulturním centrum vás zve na Filmový festival, který se bude konat  v termínu jarních prázdnin 4. – 8.2.2019 v Kulturním centru v České Třebové.  Každý den se děti mohou těšit na pohádku, soutěže a tombolu se zajímavými cenami.
Rébus – Pyžamová párty
Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti od 9 let na Pyžamovou párty, která se bude konat v pátek 15.2.2019 v čase 15:30 – 18:00 v klubu Rébus. S sebou pyžamo a polštář. Maximální počet zúčastněných je 20 osob.
Kreativní kurzy
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 736 694 671, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu  5-ti účastníků.
Platbu prosím uhraďte nejpozději 2 dny před konáním kurzu.  Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
Květina z Foamiranu – čtvrtek 14.2.2019 v čase od 16:00 do 18:00 hod. Seznámíte se s technikou tvorby květů z foamiranu. Každý účastník si vyrobí krásný květ na ozdobu – jako brož. Cena kurz je 150,-Kč (v ceně je veškerý materiál na výrobu). S sebou: přezůvky. Lektorka: Hanka Milerová. Přihlásit se můžete nejpozději do 11.2.2019.
Hedvábný šátek – pondělí 18.2.2019 v čase od 15:00 do 17:30 hod. Účastníci se seznámí s technikou malování na hedvábí barvami a zdobení konturami. Cena kurzu je 250,-Kč (v ceně 1x šátek o rozměrech 90cm x 90cm, barvy). S sebou si přineste přezůvky a ochranný oděv. Lektorka: Iva Vychytilová. Přihlásit se můžete nejpozději do 11.2.2019.
Připravujeme:
Bazar použitého oblečení pro děti a teenegery, kočárků, sportovních potřeb aj. - 20. – 22. 3. 2019  Velikonoční prázdniny – Legoland – 18.4.2019

V únoru bude
v Kulturním centru
vystavovat Lukáš Kania 
(* 1991, Orlová)

Lukáš Kania (1991) je absolventem ateliéru Užité malby Aleše Hudečka na SUŠ v Ostravě, nyní žije v Praze. V naši galerii v roce 2014 již vytavoval cyklus obrazů s expresivním gestem zvýrazněným zvukovou smyčkou. Výstava JINUDY prezentuje cyklus potemnělých obrazů zasazených do tichých výhledů městského prostředí (periferií, osamělých ulic, zákoutí v bezčasí aj.). Experesivní gesto se u Kanii dostalo do pozadí současná zklidněná forma upřednostňuje soustředěnost a vnitřní koncentraci meditativní podoby. Absence figury či živého objektu zdůrazňuje přítomnost situace obrazu i její nevratnost.
Obrazy mladého malíře Lukáše Kanii vycházejí z prostředí opuštěných městských zákoutí. Rád si ve své tvorbě pohrává s existenciálními a melancholickými tématy a snaží se o navázání intenzivního vztahu mezi divákem a námětem, se kterým jej konfrontuje. Toho se pokouší docílit prostřednictvím rafinované barevnosti, nezřetelnosti zobrazených objektů, místy agresivních tahů štětcem, souhry světel a jednoduchou, byť promyšlenou kompozicí. Zdánlivě nezajímavá místa, pomíjivé městské kulisy, tak najednou získávají schopnost vyjádřit osobní pocity a vzpomínky autora i vyvolat rozvinuté asociace a reflexe u pozorovatele.
Obrazy jsou k prohlédnutí  v on-li prodejní galerii ArtBanana  nebo na  www.artarena.cz/seznam-autoru/756-lukas-kania/


Z dění v kraji:

JAK FUNGUJE MHD V ÚSTÍ NAD ORLICÍ  Provoz městské autobusové dopravy byl zahájen v září roku 2017. Za první rok využilo tuto službu 68 729 cestujících (průměrně měsíčně 5 727), najeto bylo celkem 95 924 km a provoz městské autobusové dopravy stál necelé dva miliony korun českých. Po prvním roce provozu došlo k vyhodnocení této nabízené služby, a jelikož dochází k nárůstu cestujících (od října využilo služby vždy minimálně 7 500 osob), byl provoz linky prodloužen o další rok a počítá se s provozem i do dalších let. Na základě podnětů občanů byl v prosinci na městskou linku nasazen prostornější autobus IVECO Rošero s bezbariérovou úpravou a  kapacitou 24 sedících (včetně sklopných sedaček) a 14 stojících pasažérů.
 
Šek pro Nadační fond SA námi je tu lépe
U příležitosti oslav 25 let působení společnosti Rieter je připravována celá řada akcí rok 2019 nejen pro naše pracovníky, ale také pro širokou veřejnost. Jednou z prvních akcí je slavnostní předání daru Nadačnímu fondu S námi je tu lépe.
Tato akce se uskuteční dne 31.1.2019 ve 13:00 hod. v prostorách našeho závodu Rieter v Ústí nad Orlicí
 
LITOMYŠL - DALŠÍ ÚSEKOVÉ MĚŘENÍ RYCHLOSTI?    Na jednání zastupitelstva se řešila dopravní situace na Zahájské ulici (příjezdové silnici od Ústí n.O.). Obyvatele tam ohrožují řidiči automobilů navzdory snížení maximální povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině a častým kontrolám městské policie. Vedení města tam proto chce v letošním roce vybudovat úsekové měření rychlosti, tak jako dosud v ulicích  T. G. Masaryka, J. E. Purkyně a Moravská, kde se projíždějící motoristy se tímto opatřením podařilo donutit, aby dali nohu z plynu a dodržovali platné rychlostní limity.
 
MOC SNĚHU V HLINSKU:  kdyby chtěl někdo v Hlinsku přejít silnici mimo přechod, tak se mu to nepovede. Zapadl by po pás do sněhu. Ve městě se začínají kupit mnohatunové hromady a zaměstnanci technických služeb už museli nasadit bagry a začít sníh odvážet. Hromada sněhu, která leží na silnici, měří přes dva metry. Řidiči technických služeb už odbagrovali osm ulic a pokračují dál.
Část sněhu skončí na skládce u sjezdovky, další část na sídlišti na volných plochách města. „Bývaly takové zimy, naposled myslím, že taková byla v roce 2006/2007, to byla poslední, která byla takhle vydatná na sníh. Teď je to tím horší, že spadnulo v průběhu asi deseti dnů přes půl metru mokrého, těžkého sněhu, který se těžko uklízí a odhrnuje,“ vysvětluje Stejskal.
Od pátku odvezli řidiči sto nákladních aut plných sněhu každý den.
 
CHVALETICE: Vlastník hnědouhelné elektrárny Chvaletice - společnost Severní energetická - nadzvedl ze židle ekologické aktivisty Greenpeace. Firma chce totiž získat výjimku na vypouštění škodlivin oxidu dusíku a zbytkové rtuti.
Elektrárna nedávno zrekonstruovala dva výrobní bloky, ale od roku 2020 začnou platit nové podmínky pro průmyslové emise a v roce 2021 začne platit i nová, přísnější evropská směrnice. Ukázalo se, že ani po zmíněné částečné modernizaci na nová pravidla elektrárna není bezezbytku nachystaná a o kousek se nevejde se do limitů pro oxid dusíku a tzv. zbytkovou rtuť. Ledaže by dala další obrovské peníze, asi miliardu a půl, na modernizaci, ale to v tomto případě udělat nechce, protože by se jí to nevyplatilo, jak napsala mluvčí Severní energetické Gabirela Sáričková. Problému s emisemi se tak hodlá vyhnout tím, že zažádá úřady o udělení výjimky, aby mohla dál fungovat a neporušovala pravidla.
 
Pardubické letiště se zlepšilo:  loni odbavilo 147 tisíc cestujících. Je to třetí nejlepší výsledek v historii a také víc než 60procentní nárůst oproti roku 2016. Letiště v Pardubicích se v minulých letech potýkalo s velkým úbytkem cestujících, takže jsou aktuální čísla potěšující. Nejlepší co do počtu pasažérů byly roky 2013 a 2014, kdy odbavili 184 a 150 tisíc cestujících, ale hned v roce 2015 přišel razantní pokles. Důvodem byl hlavně začátek války na východní Ukrajině a odliv ruské klientely.  V roce 2016 tak letiště přepravilo jen 31 tisíc lidí, což byl jeden z nejhorších výsledků vůbec.