Českotřebovský  deník 17/2019 (17.1.)
EKOSTORY v Ekocentru Podorlicko

Středa 20.2. 2019 od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové
EKOSTORY Inspirativní příběh českých ekologů Dokumentární film Ekostory mapuje dějiny tuzemského ekologického hnutí a ochrany přírody v od 50. let do nedávné minulosti. Hlavním tématem filmu jsou však formy občanské angažovanosti. Snímek akcentuje nejrůznější způsoby občanské angažovanosti lidí, kterým záleželo na přírodě a stavu životního prostředí, ať už v období komunismu či v demokratickém státě. Jeho cílem je inspirovat těmito fenomény k vlastní aktivní občanské roli. Zprostředkovává širokou škálu aktivit, které může ve svém životě uplatnit každý občan.
Dokumentární film vznikl ve spolupráci s Českou televizí. Partnery projektu jsou Lesy České republiky, s.p.
 
Volné sociální byty na Semanínské ulici

Město Česká Třebová podle čl. ll Pravidel č. 3 pro pronajímaní bytů v majetku Města Česká Třebová pro Sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty o velikosti 1+2 na Semanínské ulici v České Třebové: - byt č. 14 v čp. 2084 a byt č. 8 V čp. 2085 Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěU nejpozději v úterý 19.02.2019.
 
Pozvánka na 51. Lidový ples

V České Třebové se drží tradice Lidových plesů neuvěřitelných padesát let a ten, který se připravuje na sobotu 2. února 2019, bude již 51. V roce 1968 se v Československu uvolnily poměry, země se nadýchla k větší politické svobodě, i u nás v Č.Třebové obnovila činnost Lidová strana  a jednou z jejích aktivit se stalo pořádání Lidových plesů. V této činnosti našich předchůdců se nám podařilo vytrvat a tím v našem městě utvořit  tradici, kterou nemá žádný jiný ples ani žádná jiná organizace ve Třebové.
A co je pro Vás připraveno na nadcházející ples? Hudební doprovod již po třetí ve velkém sále Národního domu provede taneční orchestr Combo2 z Litomyšle, v 1.patře v prostorách bowlingu bude hrát moravská cimbálová muzika Donava, předtančení v režii skupiny Amapola Tribe. V moderování plesu pro tentokrát zastoupí osvědčenou  Zuzanu Kupkovou, která má rodičovské povinnosti, dvojice Martin Lamplot a Míša Svobodová.
Ozdobou našeho plesu je každoročně bohatá tombola, kde cca 400 cen v malé tombole je  zárukou, že nikdo neodejde z plesu s prázdnou a cca 20 velmi hodnotných cen velké tomboly udělá opravdovou radost z výhry. V tuto chvíli již máme od sponzorů zajištěn zájezd pro 2osoby do Bruselu ( věnoval europoslanec T .Zdechovský), zájezd do francouzských Lurd  od f. Wagonservis, 2x víkendové pobyty pro 2 osoby(věnoval M.Kadlec) , víkendový pobyt v roubence v Koutech nad Desnou, potravinový koš od vícehejtmana Romana Línka, uzená vepřová kýta od senátora Petra Šilara, kávovar (dar europoslanece P. Svobody), překvapení od naší paní starostky M.Petrkové, dar slíbil i poslanec  M.Výborný.... Je určitě na co se těšit.
Vstupenky na ples můžete kupovat tak, jako v předchozích letech v prodejně květin p.Freudla na Starém náměstí č.p.14  a to od 2.1.2019, nebo telefonicky objednat na tel. 731 571 471
Na shledanou s Vámi na našem plese se těší pořadatelé plesu z KDU-ČSL, Koalice pro Českou Třebovou a Zelení.
Miloslav Tesař, místopředseda MO KDU – ČSL Č.Třebová,
Bohuslav Mimra, předseda MO KDU – ČSL Č.Třebová
 
Ústečtí turisté děkuji sponzorům z České Třebové

V neděli 13. ledna se sešli ústečtí turisté na své chatě Hvězda na Andrlově chlumu. Začátkem roku zde mají Výroční konferenci, letos hodnotili uplynulý, dá se říci velice úspěšný rok. Oslavili sté výročí trvání klubu (17. 4. 1918 – 17. 4. 2018), od 27. září 2018 do 6. ledna 2019 proběhla v Městském muzeu Ústí nad Orlicí k tomuto výročí zajímavá výstava, jejich bývalý předseda Emanuel Vladimír Danihelovský bude letos uveden do Síně slávy české turistiky, stejně jako samotný Odbor KČT Ústí nad Orlicí. Akce, které pořádají pro veřejnost ústečtí turisté a jsou uvedeny v celostátním kalendáři, navštěvují velice rádi milovníci přírody z České Třebové.
NOVOROČNÍ VÝSTUP NA ANDRLŮV CHLUM = 20676 účastníků za 20 let, na pomoc postiženým spoluobčanům vybráno 60925Kč za 16 let – NOVOROČNÍ ČTYŘLÍSTEK. KOLEM PASTVINSKÉ PŘEHRADY = 8298 cyklistů za 33 let, DROZDOVSKÁ PILA = 10800 cyklistů za 30 let, K ROZHLEDNĚ ANDRLŮV CHLUM = 16700 účastníků za 23 let, celkem 46 akcí JARO – PODZIM, ORLICKÝM PODHŮŘÍM = 18967 účastníků za 42 let. A mnohé další akce…
Ve zprávě předsedy zhodnotil Milan Richter uplynulý rok a vytyčil úkoly pro rok letošní. Hlavně se bude jednat o stavební práce na chatě Hvězda, které ještě zvýší odolnost celého objektu proti možnému požáru. Své zprávy přednesli vedoucí rekreační i výkonnostní turistiky, značkařů, Správní rady chaty Hvězda, s velkým očekáváním je vždy sledován příspěvek hospodářky paní Marie Pecháčkové. Oceněni byli nejaktivnější členové roku 2018 i turisté, kteří oslaví v letošním roce kulatá životní výročí (70 i 80 let).
S velkým zájmem je více jak 20 let při každé výroční konferenci sledována tombola. I letos se všech 113 účastníků jednání dočkalo nějaké pěkné ceny. Dvěstědesetičlenný – stoletý jubilant, Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí čestný člen SÍNĚ SLÁVY ČESKÉ TURISTIKY mnohokrát děkuje českotřebovským společnostem SINTEX, MIKA a Městský úřad Česká Třebová za velice hodnotné ceny. Mnoho let naše turisty sponzorovalo i KORADO a BM Plast. Velké poděkování patří rovněž manažerovi frýdeckomístecké firmy LUMIUS Emilu Fečkovi, jehož bydliště je rovněž v České Třebové
„Před pár lety“ – 10 – 20 -30 se ústečtí turisté dělili na rekreační a výkonnostní. Výkonnostních zůstalo opravdu jen málo, dá se říci, že 80% členské základny tvoří milovníci přírody dříve narození… Z pěkného dárečku však mají radost všichni.
ZA VAŠI OCHOTU A VSTŘÍCNOST VÁM TŘEBOVÁCI MNOHOKRÁT DĚKUJEME.  (MR)
 

Na lanovou dráhu ve skiareálu Buková hora spadl strom

Areál byl dne 17/1 odpoledne mimo provoz, zastavila se čtyřsedačková lanovka ve směru na Červenou Vodu. Jde o nejrychlejší a nejdelší lanovou dráhu Orlických hor. K lanové dráze vedoucí z Mlýnického Dvora na Bukovou horu zamířily jednotky hasičů, zejména hasičů-lezců. Obsluha lanovky strom odřízla a pokusila se lano nahodit zpět, aby v nouzovém provozu svezla lidi do bezpečí. To se ale nepodařilo, musela být proto zahájena evakuace všech 71 osob ze sedačkové lanovky. Na pomoc byl k Bukové hoře povolán i vrtulník.
 
PRIORITOU JE PRO MĚ PRÁCE PRO KRAJ, NA MÍSTOPŘEDSEDU SOCDEM UŽ KANDIDOVAT NEBUDU.

Přes vánoční svátky se mi rozleželo hodně věcí. Člověk si musí v sobě určit priority, což platí u lidí v politice dvojnásob. Jsem regionální politik, kterého práce pro Pardubický kraj velmi baví. Vidím konkrétní výsledky práce, nemusím se neustále s někým dohadovat a proto se mohu soustředit na velké rozvojové projekty. Nové nemocnice, silnice, opravené školy, dopravní obslužnost... nejsou témata pravicová nebo levicová. Vše je o rozumném řízení financí a investic, kdy i v malém kraji s omezeným rozpočtem se dá udělat hodně práce. Cesty do Prahy na jednání vedení ČSSD nejsou zrovna jednoduché a zabírají dost času. Když něco dělám, tak chci naplno a ne abych byl všude, ale vlastně nikde. Proto jsem se rozhodl, že moje primární činnost bude nadále zaměřena na náš kraj a vnitrostranickou činnost na celostátní úrovni dám prozatím stranou. Desetiměsíční zkušenost stačila, děkuji za příležitost, ale dále vidím svoji roli v Pardubickém kraji, tedy v práci pro občany ve městech a na venkově. Ať si různé kauzy vysokých ústavních činitelů komentují zase jiní, můj čas bude věnován tématům regionálním.  FB Martin Netolický
 
Zahájil veletrh Regiontour Brno
Pardubický a Královéhradecký kraj vystavuji společně
Kraje představují cykloturistiku a aktivní trávení volného času

V Brně ve čtvrtek odstartoval významný veletrh cestovního ruchu Regiontour. Až do neděle 20. ledna se na brněnském výstavišti v pavilonu P představí téměř všechny české kraje a regiony. Ani Pardubický kraj zde nemůže chybět. I v tomto roce se kraj prezentuje pod společnou značkou Východní Čechy s Královéhradeckým krajem. Výstavní expozice obou regionů je v letošním roce tematicky zaměřena na cykloturistiku a aktivní trávení volného času. Společnou východočeskou expozici slavnostně otevřeli hejtmani obou krajů Martin Netolický a Jiří Štěpán společně s radními pro sport a cestovní ruch René Živným a Pavlem Hečkem.
„Spolupráce obou krajů v propagaci cestovního ruchu se nám v minulých třech letech osvědčila, proto s ní počítáme i v roce 2019. A nejde jen o spolupráci na veletrzích, ale i při tvorbě a distribuci propagačních materiálů, přípravě marketingových kampaní nebo organizování cest pro novináře a influencery v našich krajích,“ řekl hejtman Pardubického kraj Martin Netolický, který sám vyznává aktivní trávení volného času, a to jak na kole, tak v zimě na lyžích.
„Ačkoliv je Královéhradecký kraj mnohem více spjat se zimní turistikou díky Krkonoším a Orlickým horám, tak i v našem regionu jsou velmi dobrá lyžařská střediska, ale také množství běžeckých tras. Ač to na počátku zimy nevypadalo, tak sněhové podmínky na horách jsou nyní velmi dobré, což přímo vybízí k nazutí sjezdových nebo běžeckých lyží,“ uvedl hejtman Netolický.
„Nejvyšší české hory Krkonoše jistě není třeba představovat. Návštěvníky Královéhradeckého kraje ale také mohu pozvat do Orlických hor. Deštné v Orlických horách, Zdobnice, Říčky v Orlických horách a jiné zdejší lokality nabízejí v zimě i v létě prostředí vhodné nejen pro rodiny s dětmi a začínající sportovce. Milovníci klidu jistě ocení atmosféru v některém z menších horských středisek. Pozoruhodná je zdejší příroda a také četné kulturní památky. Divoká Orlice spojuje oboje. Na jejím toku v okruhu devíti kilometrů leží řada hradů a zámků. Orlici se právem přezdívá Česká Loira. Za návštěvu rozhodně stojí také kostel v Neratově či třebechovický betlém,“ potvrdil slova svého kolegy hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.
Expozice Východní Čechy se nachází na brněnském výstavišti v pavilonu P, stánek č. 032. Návštěvníci se zde mohou seznámit s nabídkou celkem jedenácti turistických oblastí obou krajů a mohou si odnést nejen praktické tipy na výlety nebo cyklovýlety, ale i tištěné propagační materiály a mapy. Stánek oživuje cyklotrenažér, na kterém si návštěvníci mohou ověřit svoji fyzickou zdatnost, a mezi další zpestření patří fotokoutek s historickým kolem.
Novinkou v rámci krajské prezentace je také účast zahraničního partnera z Ukrajiny. „Na základě naší spolupráce se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině jsme se domluvili s jejich agenturou cestovního ruchu, která se poprvé představí v Brně v rámci našeho stánku. Zakarpatská oblast se postupně dostává do povědomí prozatím především individuálních turistů, ale má skutečně co nabídnout,“ sdělil hejtman Netolický.
I Královéhradecký kraj aktivně propaguje své zahraniční partnery. Na březnovém veletrhu Infotour a cykloturistika v Hradci Králové se budou prezentovat naši přátelé z Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Arménie a Polska,“ doplnil Jiří Štěpán.
Obměnou pro letošní rok projde také tradiční letní turistická soutěž Cyklopecky, která se zrodila již před pěti lety a udržuje si zájem cyklistů z obou regionů. „Cykloturistika je u nás celorepublikově na vzestupu a náš kraj je pro ni jako stvořený, máme významnou síť značených cyklostezek, množství cyklotras jak pro rekreační cyklisty, tak pro náročné bikery. Proto jsme se v rámci debaty s Královéhradeckým krajem dohodli na to, že letošní Cyklopecky propojí oba kraje. Budeme tak mít pět čistě našich tras, pět z Královéhradeckého kraje a stejný počet cyklotras bude oba regiony spojovat. Slibujeme si od toho opět větší účast v soutěži a propagaci našich destinací v sousedním kraji a naopak,“ řekl René Živný, radní odpovědný za cestovní ruch a sport v Pardubickém kraji.
Během loňského léta navštívilo Královéhradecký kraj nejvíce turistů za celou dobu, bylo jich téměř 1,2 milionu. To je skvělá zpráva, která nás motivuje k další práci. Neustále se snažíme náš kraj propagovat a turisty k nám zvát. Máme se čím chlubit a nejsou to jen notoricky známé turistické cíle, jako je Kuks, královédvorská zoo či zámek Hrádek u Nechanic. Například v Kladském pomezí bude během léta probíhat Festival zážitků, věnovaný poznávání každodenního života ve středověkých i novověkých hradech a pevnostech,“ uvedl Pavel Hečko, radní pro dotace a cestovní ruch Královéhradeckého kraje, s tím, že na své si přijdou také milovníci umění.
„Letní hudební festival Za poklady Broumovska každoročně láká na deset výjimečných podvečerních koncertů českých i zahraničních umělců v unikátní atmosféře barokních kostelů. Genius loci broumovského regionu, benediktinská historie a architektura zasazená do nádherné krajiny, to vše ve spojení s klasickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru festivalu,“ dodal radní Hečko jeden z příkladů kulturního života v Královéhradeckém kraji.