Českotřebovský  deník 18/2019 (18.1.)
Rychlonabíjecí stojany pro elektromobily v kraji i v České Třebové

V Pardubickém kraji přibývají veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily. Na předním místě v tomto trendu bude, v poměru k počtu obyvatel, šestitisícový Letohrad díky místní společnosti OEZ. Ve spolupráci s městem plánuje instalaci stejnosměrné rychlonabíjecí stanice na letohradském náměstí. „Vedle toho je v plánu instalace dvou běžných dobíjecích stanic na firemním parkovišti,“ řekl ředitel závodu OEZ Letohrad Roman Schiffer. Firma už jeden elektromobil využívá, a to především pro pravidelné cesty mezi Letohradem a 30 kilometrů vzdáleným provozem v Králíkách. Letos by se měl vozový park rozšířit o další dva až pět vozů s elektrickým pohonem, které budou sloužit pro cesty do provozu Bruntál a dalších míst. Vloni byla poblíž akvaparku uvedena do provozu první nabíjecí stanice pro elektromobily v Moravské Třebové. Zaregistrovaní uživatelé si tam mohou dobít baterie bez časového omezení za cenu podle spotřebovaných kilowatthodin.
V Pardubicích je možné nabít baterie vozu například u prodejny Lidl u nádraží. Další stojany jsou před železničním nádražím a v areálu prodejce vozů Nissan v Poděbradské ulici. Jednu stanici má ČEZ na Cihelně. Ve Svitavách je dobíjecí stanice v provozu u multifunkčního centra Fabrika. Dobíjecí stanici má i Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí. V Chrudimi a Lanškrounu by měly časem vzniknout u nádraží.  Dobíjecí stanice pro elektromobily by se měla v budoucnu objevit i v Litomyšli. Vedení města v současné době jedná s několika firmami, které se specializují na jejich budování.
Text uvedený v MF DNES zcela vynechal Českou Třebovou, kde máme také svoji rychlonabíjecí stanici v areálu restaurace Vavřínovy lázně v Bezděkově. Můžete si zde nechat nabít elektromobil a zatím posedět v restauraci. Nabíjecí stojan najdeme na zdi budovy u parkoviště před restaurací. Pro neregistrovanmé uživatele je možnost připojení pomocí QR kódu, nejjednodušší platba je kartou. Rychlonabíjecí stojan je registrován v síti evmapa.cz, kde jsou pokyny pro využití, návod je také na samotném instalovaném stojanu.  Další nabíjecí stojan slíbila instalovat v našem  městě banka Moneta ve Smetanově  ulici.
 
Běh Zdejdovou stopou bude 24. února 

Běh na lyžích nebo pěšky na počest Zdejdy - Zdeňka Langa, skauta a starosty našeho města. Tuto akci pořádáme ke dni úmrtí 24.února 2001 už po 18., každoročně a nepřetržitě od roku 2002.
Pomníček jsme po jeho smrti usadili na místě kde v běžecké stopě ukončil svůj život a každoročně si zde Zdejdu připomínáme.
Zdejdovou stopou vzniklo jako skautský závod na běžkách pro všechny věkové kategorie. V posledních letech, kdy mnoho sněhu nebývá většina účastníků chodí pěšky. Sraz je v 9:30na Kohoutě, odbočka na Svinnou. Autobus nahoru jede v 9:14 ze zastávky U Pivovaru do zastávky Svinná rozcestí.
Startuje se vždy v neděli v10 hod od pomníčku po krátké vzpomínce na bratra Zdejdu.
Proto jsme pro ty co jdou pěšky je po cestě připraveno několik úkolů. Pro běžce na lyžích a na ty co splní všechny úkoly, čeká v cíli na Kozlovském kopci teplý čaj a sladká odměna. (Fotografie z loňského ročníku akce)
 
V Pardubickém kraji je propagace cestovního ruchu profesionální

Pardubický kraj letos uspěl hned ve dvou kategoriích prestižní soutěže Velká cena cestovního ruchu. Smyslem této soutěže je každoročně upozornit na výjimečné projekty turismu. Přihlášené projekty jsou hodnoceny odbornou porotou, která je složená z odborníků v cestovním ruchu.
V kategorii „Nejlepší elektronická komunikace“ dosáhl na metu nejvyšší oficiální turistický portál www.vychodnicechy.info.  „První cena pro náš krajský turistický portál je opravdu velký úspěch. Jsme si vědomi, že webové stránky jsou to první, kde si vyhledává informace návštěvník našeho kraje.  Elektronická komunikace se stává při propagaci regionů nejdůležitějším marketingovým nástrojem“, řekl René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch a sport.
Turistický portál získal již v minulosti mnoho ocenění. Je uživatelský komfortní, informačně obsáhlý, vizuálně atraktivní a k dispozici pro uživatele je v devíti jazykových mutacích.
V kategorii „Nejlepší turistický produkt“ se letos umístila oblíbená a roky prověřená cestovatelská soutěž Cyklopecky Pardubického kraje. Motivační soutěž organizuje letos už pátým rokem Destinační společnost Východní Čechy, která připravuje pro cyklisty trasy různých obtížností, tak aby mohli krajem projíždět jak rekreační cyklisti, tak zkušení bikeři. Trasy vedou nejen krásnou krajinou, ale i v dosahu významných turistických cílů. „Pro letošní rok soutěž rozšiřujeme přes hranice našeho kraje i do kraje Královéhradeckého“, řekla Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.
Vyhlašovatelem soutěže Velká cena cestovního ruchu je vydavatelství C.O.T. média a Veletrhy Brno. Ocenění byla předána během veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně.
 
JUDO Česká Třebová v roce 2018

Počet členů se za poslední roky ustálil a v loňském roce náš oddíl měl 123 aktivních judistů (100 dětí), a i to nás řadí mezi nejsilnější oddíly v ČR. Další velmi pozitivní věcí je stabilní trenérský tým, který již druhým rokem doplňují naši mladí odchovanci. V této době máme 15 aktivních trenérů, kteří pravidelně navštěvují tréninkové jednotky a jezdí s dětmi nejen po soutěžích, ale i po kempech a soustředěních. K nim musíme připočítat i několik cvičitelů, kteří je doplňují a pomáhají.
Co se týče sportovní přípravy dětí, tak se nám podařilo za podpory města dovybavit posilovnu pro naše závodníky. Pravidelně plánujeme a účastníme se  soutěží a kempů v zahraničí, jako např. Maďarsko, Polsko, Bosna a Hercegovina, Rusko, ….
V roce 2018 jsme se účastnili pěti Českých pohárů, kde jsme vybojovali celkem 5 medailí. Nejvíce sledovanými soutěžemi a vrcholem sezóny byly ale Přebory a Mistrovství ČR, na které se účastníci musí kvalifikovat právě na základě výsledků z Českých pohárů. Z našeho oddílu se to povedlo 11 závodníkům, kteří přivezli jednu bronzovou medaili, 2 pátá místa a 2 sedmá místa. Bronzovou medaili v kategorii juniorů ve váze do 73kg vybojoval VÍTEK ŠKRKOŇ, kdy se tímto výkonem zařadil do juniorské reprezentace ČR.
Největší úspěchy za rok 2018 :
VÍT ŠKRKOŇ                          – 3.místo na Mistrovství ČR juniorů ve váze do 73kg, 2.místo na MT ve Varšavě, 1.místo na MT v rakouském Gmundenu, 5.místo na Mistrovství ČR seniorů
KRISTÝNA ŠTUSÁKOVÁ    – 5. místo na Přeboru ČR starších žákyň ve váze do 44kg
PETRA VÁŽKOVÁ                 – 2.místo na ČP v Jablonci n. N.
MATĚJ ŘEZNÍČEK               – 3.místo na ČP v Jablonci n. N.
DAVID MARTINEC              – 7. místo na Přeboru ČR mladších žáků
KAREL GREGAR                   – 3.místo na ČP v Jablonci n. N.                                                                        JUDU ZDAR!!
 
Rok 2019 začal judistům kempem v Polsku 

První víkend tohoto roku jsme se již tradčně účastnili kempu v polském Elblagu. Letos se tam sjelo více než 1000 judistů z Polska, Ruska, Litvy, Lotyšska a ČR. Tréninkové jednotky vedl zkušený belgický trenér  náplní bylo randori a také výuka nových technik jak v postoji, tak i na zemi. Z našeho oddílu na kemp odjelo 12 dětí a všechny musíme pochválit za přístup a snahu.
 
Roman Línek informoval o problémech i investicích ve stavebnictví účastníky valné hromady ČKAIT

Pardubice – V Domě techniky v Pardubicích se ve čtvrtek 17. ledna uskutečnila valná hromada České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Na valné hromadě vystoupil i Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje.
„Upozornil jsem na problémy ve stavebnictví a z pohledu Pardubického kraje jakými jsou centralizace operačních programů nebo o pochybeních v zadávacích dokumentacích způsobených projektanty. Dále o nedokonalých projektových a inženýrských přípravách projektu, které vedou k prodlevám. V neposlední řadě o nepříznivém růstu cen stavebního materiálu a práce,“ sdělil Roman Línek.
Pardubický kraj je velmi zajímavým investorem. Jenom v roce 2018 bylo dokončeno 54 staveb za necelých 900 000 tis. korun. „Pardubický kraj připravuje pro následující roky 200 investičních akcí v hodnotě 9,5 miliardy korun. Dále je připraveno 130 stavebních akcí za 4,7 miliardy korun, které připravuje Správa a údržba silnic,“ řekl náměstek hejtmana.
Roman Línek dále informoval o připravovaném bienále Stavba roku, kterou kraj s ČKAIT organizuje už 15 let. „Udílení cen se uskuteční letos v létě. Jedná se o ocenění staveb, které budou zkolaudovány do června 2019,“ dodal Roman Línek.
Valná hromada ČKAIT informovala o činnosti organizace a také ocenila studenty středních a vysokých škol z Pardubického kraje, kteří dosáhli mimořádných studijních úspěchů v oboru stavebnictví.

Novinky z Evropy očima europoslance  - leden 2019           


Starosta města Gdaňsk podlehl následkům útoku mladého Poláka
Starosta severopolského přístavního města Gdaňsku Pawel Adamowicz 14. ledna podlehl následkům útoku mladého Poláka, při kterém politik utrpěl vážná poranění srdce. Útočníkovi psychiatr diagnostikoval paranoidní schizofrenii, některá médiá ale mluví o tom, že měl politický motiv. Předseda Evropské rady Donald Tusk vydal prohlášení, ve kterém starostu označil za "muže svobody", byl totiž jedním ze zakladatelů polského protikomunistického hnutí Solidarita. Prezident Duda vyzval Poláky k národnímu pochodu proti násilí.

Začíná půlroční rumunské předsednictví v Radě EU
Předsednickou zemí Evropské unie se od 1. ledna na šest měsíců stává Rumunsko, pro které půjde o premiéru v této roli. Rumunské předsednictví jako své priority uvádí snahu překonávat regionální rozpory v Evropě, podporu konkurenceschopnosti EU, ale také lepší vnitřní i vnější bezpečnost bloku. Rumunsko může také výrazněji posunout diskuzi o spolupráci EU se zeměmi západního Balkánu, zejména s Makedonií a Albánií.

Většina Evropanů si poprvé myslí, že jejich hlas má v EU váhu
Počet Evropanů, kteří vnímají EU pozitivně, je nejvyšší za posledních 10 let. Vyplývá to z posledního průzkumu Eurobarometr, který byl zveřejněn 21. prosince 2018. Poprvé si podle něj také většina občanů EU myslí, že jejich hlas má váhu. Nejvyšší podíl těchto respondentů je v Dánsku (73 %), Švédsku (71 %) a Německu (70 %). Naopak nejvíce lidí je opačného názoru v Řecku (79 %), České republice a na Kypru (shodně 72 %).

Průzkum před volbami: Evropany nejvíce trápí migrace a bezpečnost
Podle průzkumu serveru Politico.eu se v souvislosti s blížícími se evropskými volbami voliči napříč EU shodují, je společná obava ze zranitelnosti před nadcházejícími volbami a nejistoty související s migrací. Češi také jako klíčové téma považují kontrolu vnějších hranic a terorismus.

Státy EU posílí spolupráci v boji s dezinformacemi před eurovolbami
Rychlé sdílení informací, a tedy rychlejší reakce, má státům EU pomoci čelit případné dezinformační kampani před květnovými volbami do europarlamentu. V Bruselu se na tom shodli ministři členských zemí Unie odpovědní za evropskou problematiku.

Společná měna euro slaví 20 let od svého vzniku
1. ledna 1999 se začala používat společná evropská měna, euro. Euro tak již dvě dekády usnadňuje cestování, obchod, finanční transakce a usnadňuje hospodářskou soutěž, a to nejen v zemích platících eurem, ale i mimo ni. Dnes má eurozóna 19 členů, další dva státy (Rumunsko, Bulharsko) budou přistupovat. Euro je měnou nejen eurozóny, ale – často neoficiálně – i jiných zemí, a to i mimo Evropu.

Tituly evropských měst kultury přebírají Plovdiv a Matera
Od 1. ledna 2019 jsou držiteli titulu Evropské hlavní město kultury jihoitalská Matera a bulharské město Plovdiv. Titul hlavní město kultury je každoročně udělován Evropskou komisí a Evropským parlamentem jednomu či dvěma evropským městům. Ty poté mají v příslušném roce možnost široké veřejnosti představit svůj kulturní život a kulturní rozvoj.