Českotřebovský deník 25/2019 (25/1)  
Prodám rodinný dům v České Třebové, ihned k nastěhování.
Telefon 731 160 230

Tříkrálová sbírka 2019 ukončena a spočítána

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2019 poprvé v historii na Orlickoústecku překonal hranici tří milionů korun. Do 603 pokladniček bylo vybráno celkem 3.078.392 Kč.
Největší částka byla vybrána v Ústí nad Orlicí. 67 skupinek se podílelo na výsledku 251090 Kč. Druhý nejlepší výsledek byl dosažen v Letohradě (39 skupinek)  248857 Kč  a v České Třebové (50 skupinek) bylo letos vybráno 244 504 Kč, více než v roce předchozím. Loni  byl výsledek v České Třebové 238 326 Kč.
I tentokrát finanční prostředky  poslouží Charitě na provoz řady služeb a projektů. Dělat tak úspěšnou a rozsáhlou akci je možné jen díky spolupráci mnoha subjektů. Děkujeme obecním úřadům za pomoc s pečetěním a rozpečeťováním pokladniček. Děkujeme farnostem, v nichž  se dávají dohromady lidé, kteří se sbírkou prakticky pomáhají. Zvláštní poděkování patří všem našim  asistentům v jednotlivých obcích a městech, kteří si každoročně berou na starosti organizaci Tříkrálové sbírky, a samozřejmě koledníkům, kterých jsou v okrese téměř dvě tisícovky. Tříkrálová sbírka má dobrou prestiž u občanů, kteří svými příspěvky do pokladniček vyjadřují podporu a důvěru Charitě. Znova se ukázalo, že žijeme v krásném kraji s mnoha lidmi, kteří různými způsoby myslí na druhé. Podrobné výsledky za celý okres najdete na www.uo.charita.cz
Všichni koledníci a organizátoři (a nejen oni) jsou srdečně zváni 4.2.2019 na divadelní představení Vyprávění starého vlka v 18 h. v Orlovně Letohrad-Orlice.
Markéta Drmotová, tel. 734 769 713  Oblastní charita Ústí n.Orl., Na Kopečku 356, Letohrad
 
Nominací krajiny hřebčína v Kladrubech do UNESCO se zabývalo slyšení v Paříži

Rada Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na svém lednovém zasedání pokračovala v procesu nutném pro dokončení posuzování památky ze strany UNESCO. Aktuálně zpracovává doplnění požadavků, které vzešly ze slyšení se zástupci Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) v Paříži v závěru loňského roku.
„Z jednání v Paříži vyplynulo, že tuto nominaci posuzují mezinárodní experti ICOMOS jako zajímavou, protože kulturní krajiny tohoto typu nejsou na Seznamu světového dědictví zastoupeny. Nicméně si ještě vyžádali některé doplňky, které by vyzdvihly specifickou pozici chovu a výcviku kočárových koní jako zvláštního vztahu člověka a koně,“ uvedl předseda Rady památky a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Dále ICOMOS zajímal vztah plemene starokladrubského koně k ostatním plemenům a výskyt starokladrubského koně mimo Kladruby nad Labem. Diskuze se rozvinula také k budoucí návštěvnosti statku a tlaku na zařízení pro turisty i k postupu nových investic. Veškeré informace dodáme diplomatickou cestou do Paříže do konce února,“ dodal Línek
.
Mezinárodní rada památek a sídel, která je poradním orgánem UNESCO, by měla v první polovině letošního roku zveřejnit své stanovisko. Pokud by nominaci doporučila, projednal by ji výbor pro světové dědictví na zasedání na začátku července v ázerbajdžánském Baku.
Rada památky, kterou tvoří zástupci hřebčína, Pardubického kraje, Parlamentu ČR, ICOMOS, Národního památkového ústavu a ministerstev zemědělství, kultury a životního prostředí, chce do svého týmu přijmout i odborníka na cestovní ruch. „Je to oblast, která bude hrát zejména v budoucnu v Kladrubech nad Labem a v okolí velkou roli, a musíme být na ni dobře připraveni. Proto jsme se dohodli, že rozšíříme radu také o náměstka Ministerstva místního rozvoje, který má tuto problematiku na starosti,“ dodal Roman Línek.
V těchto plánech už nyní pomáhají Radě starostové a starostky okolních obcí, se kterými Rada konzultuje například možnosti záchytných parkovišť, rekonstrukci silnic a mostů nebo další rozvoj infrastruktury cestovního ruchu v širší oblasti.
Rada památky krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem vznikla z dohody tří ministrů v roce 2016.
Složení rady je nyní následující:
Předseda                Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje
Členové                  Jiří Havlíček, náměstek ministra zemědělství (MZE)        
                               Jiří Pondělíček, ředitel odboru MZE
                               Vlastimil Ouroda, náměstek ministra kultury (MK)
                               Zdeněk Novák, státní tajemník na MK
                               Vladimír Dolejský, náměstek ministra životního prostředí
                               Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu
                               Tomáš Drdácký, Český národní komitét ICOMOS
                               Miluše Horská, Zástupce Parlamentu České republiky
                               Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem                       Foto Jiří Machek
 
Pardubický kraj láká turisty ze Slovenska

Turistické atraktivity a možnosti trávení dovolené v Pardubickém kraji prezentuje Destinační společnost Východní Čechy v závěru tohoto týdne v Bratislavě. Mezinárodní veletrh cestovního ruchu ITF Slovakiatour se koná na bratislavském výstavišti Incheba Expo a stánek Východních Čech je umístěn v expozici České republiky.
„Prezentovat v Bratislavě je pro náš kraj velice důležité. Počet slovenských turistů, kteří přijíždějí do Pardubického kraje, se stále zvyšuje a jsou dokonce na první příčce v počtu přenocování v mezinárodním srovnání. Proto využíváme této příležitosti upozorňovat na nové možnosti trávení dovolené v našem kraji,“ řekl René Živný, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch a sport.
První den veletrhu uspořádala Destinační společnost Východní Čechy společně s Královéhradeckým krajem tiskovou konferenci na téma aktivní turistika a novinky v roce 2019 ve Východních Čechách. Novináři si odnesli informace o široké nabídce zimních aktivit v Pardubickém kraji, oblíbené tradiční soutěži Cyklopecky, kde letos nově soutěžící naleznou trasy nejen z Pardubického kraje, ale i z kraje Královéhradeckého. Další prezentovanou novinkou byl turistický produkt Po stopách koňských kopyt ve Východních Čechách, který je intenzivně připravován pro letní sezónu. Pardubický kraj je známý jako ráj koní a jejich milovníků, kteří se mohou těšit na tipy na výlety a akce spojené koňskou tématikou.
Návštěvníci veletrhu se zajímají především o cykloturistiku a turistiku, dotazují se i na možnosti ubytování v našem regionu. Slováci k nám jezdí často za poznáním, a proto sklízí velký úspěch čerstvě vydaná mapa hradů a zámků Východních Čech.