Českotřebovský deník 27/2019 (28/1) 
CZ LOKO vstupuje na železniční trh Slovinska

Uspěly ve Slovinsku u národního dopravce SŽ - Tovorni promet. CZ LOKO vstupuje na železniční trh Slovinska dodávkou své vlajkové lodě EffiShunter 1000 a tím potvrzuje svoji silnou pozici na evropském železničním trhu. Český exportér uspěl ve výběrovém řízení pro slovinského státního přepravce Slovenske železnice – Tovorni promet na dodávku čtyř posunovacích lokomotiv pro přístav Koper. EffiShunter 1000 obstál v konkurenci zavedených evropských a amerických výrobců a nejlépe splňuje náročná kritéria zákazníka, spojená také s provozem v přímořském prostředí.  Pro provoz ve Slovinsku se počítá s instalací zabezpečovacího systému INDUSI, což v konečném důsledku znamená rozšíření technického řešení i pro další země Balkánu.  CZ LOKO uspělo s Effishunterem 1000 také v dalším výběrovém řízení v Itálii. Akciová společnost TPER zakoupí dvě lokomotivy EffiShunter 1000 s opcí na další čtyři kusy. Využívat je bude dceřiná společnost Dinazzano PO, která je dlouhodobým zákazníkem CZ LOKO a provozuje již čtyři lokomotivy řady 741.7. U nových lokomotiv EffiShunter 1000 plánuje nasazení na traťové službě v regionu Emilia Romagna a na posunu v logistických centrech jako je například Reggio Emilia nebo Rubiera. Firma ročně přepraví přes tři a půl milionu tun zboží.
„Pro CZ LOKO je dobití slovinského a italského trhu velkým úspěchem, který potvrzuje, že výraz „český produkt“ je opětovně spojován s kvalitou a spokojeností klienta. Po posledních úspěších ve Finsku, Pobaltí, Itálii, Turecku, a Slovinsku hodlá CZ LOKO pokračovat v expanzi i do dalších zemí, ve kterých se české lokomotivy tradičně nikdy neprovozovaly,“ dodal ke kontraktu Jan Kutálek, ředitel prodeje CZ LOKO.
Proběhl týden hokeje - v České Třebové na tuto akci zavítalo 40 dětí    

V úterý 22. 1. 2019 od 15:00 hodin proběhla na zimním stadionu na Skalce v České Třebové náborová akce pořádaná mládežnickým hokejovým oddílem TJ Lokomotiva Česká Třebová ve spolupráci s ČSLH – "Týden hokeje". Tato celorepubliková akce byla naším oddílem propagována v místním tisku, na městských plakátnicích, ve všech školkách, na klubovém webu i na klubovém facebooku. Tím se nám podařilo přilákat na akci velký počet dětí. V celorepublikovém srovnání je 40 dětí velmi vysoké číslo. V pardubickém kraji vůbec nejvyšší. (v Pardubicích 22 dětí!!!)
Celá akce začala tak jako ve všech oddílech zapojených do projektu Pojď hrát hokej registrací účastníků ve vstupní hale zimního stadionu Na Skalce, kde příchozí děti obdržely dárky v podobě dresů národního týmu, placek a samolepek s logem českého hokeje a drobných dárků od sponzorů akce.
Po registraci se děti s rodiči přemístili do oddílové klubovny na zimním stadionu, kde předseda oddílu pan Stanislav Ruda představil náš mládežnický hokej formou prezentace všem zúčastněným. Po prezentaci se děti s rodiči přesunuli na střídačku u ledové plochy, kde jim naši malí hokejisté pod vedením trenéra Pavla Kučery předvedli trénink na čtyřech stanovištích a minihokej tak, aby rodiče měli představu o tom, jak se pracuje s dětmi na ledové ploše. Tento ukázkový trénink trval přibližně 15 minut a hned po něm se děti za pomocí rodičů a trenéru převlékly do oddílem zapůjčených bruslí a helem a konečně nastoupily na ledovou plochu.
Tam na ně už čekali trenéři a starší žáci našeho mládežnického oddílu, kteří pomohli zúčastněným dětem s prvními krůčky na ledové ploše. Pro děti bylo na stanovištích připraveno mnoho her a atrakcí. Na konec akce proběhlo společné focení a pak už se děti rozběhly plné dojmů s rozzářenýma očima za svými rodiči. Celá akce byla velmi povedená a máme velikou radost z toho, jakému zájmu se hokeji v našem městě dostává z řad veřejnosti a mládeže.  Velký dík za organizaci celé akce patří panu Rostislavu Teleckému.
 
Známe čtvrtfinálové dvojice fotbalového Poháru hejtmana

Čtvrtfinále fotbalového Poháru hejtmana dospělých, vylosoval dnes v sídle Krajského fotbalového svazu, za účasti předsedy STK KFS Karla Brauna a sekretáře KFS Martina Voženílka, radní Pardubického kraje pro sport René Živný.
Vylosované dvojice jsou:
SKP Slovan Moravská Třebová – Jiskra Litomyšl
Junior Skuteč – Sokol Dolní Újezd
FC Libišany – FK Letohrad
SK Starý Máteřov – Sokol Rosice nad Labem
Hracím dnem čtvrtfinále je středa 1. května od 18,00 hodin. Utkání hostí vždy první vylosované družstvo.
Vlastní finálové utkání se uskuteční za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického ve středu 5. června od 18,00 hodin v Semíně.  Radní René Živný k vylosovaným čtvrtfinálovým dvojicím řekl: „ Divácky bude velice atraktivní především souboj průběžně prvního a třetího celku Krajského přeboru (Moravská Třebová – Litomyšl), v dalších dvojicích jsou papírovými favority hosté. Jedná se ale o pohár a zde se vždy odehraje nějaké překvapení.“
V Litvě se kraj prezentoval jako region koní, zámků a aktivního odpočinku

O minulém víkendu se Pardubický kraj představil také ve Vilniusu na největším veletrhu cestovního ruchu v Litvě s názvem Adventur. Zájemci se mohli se zajímavostmi z našeho regionu setkat v expozici agentury CzechTourism.
„Zaznamenali jsme zájem o náš kraj ze strany litevských cestovek, a tak jsme se rozhodli veletrhu zúčastnit, abychom návštěvníkům i firmám připomněli, co je u nás k dispozici k trávení volného času, rekreaci, sportování a k poznávání,“ řekl René Živný, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch a sport.
Litevci navštěvují Východní Čechy většinou vlastním vozem nebo v autobusových skupinách. Velice se zajímají o aktivně-poznávací odpočinek.
Opravené školky a nemocnice. Kraj pokračuje v pomoci na Podkarpatské Rusi

V roce 2013 poprvé uvolnil Pardubický kraj finanční prostředky na pomoc Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Od té doby pravidelně každý rok pomáhá kraj v tomto nejzápadnějším ukrajinském regionu, který byl v prvorepublikových letech součástí Československa. Krajská rada na svém pondělním jednání schválila rozdělení částky dvou milionů korun na čtyři projekty v oblasti školství a zdravotnictví a věcné dary pro zakarpatské hasiče.
„Když jsem v roce 2013 viděl poprvé podmínky, ve kterých se děti na Zakarpatí učí, tak jsme se ihned s kolegy z tehdejší samosprávy rozhodli, že tomuto regionu chceme pomáhat. Od té doby se podařilo dokončit několik projektů především právě v oblasti školství, ale zaměřujeme se stále více také na zdravotnictví, jelikož místní medicína je co do technického vybavení několik desítek let za námi,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V letošním roce uvolníme 500 tisíc korun na pokračování rekonstrukce polikliniky na Koločavě, která je stále častějším cílem českých turistů. Po 400 tisících získají projekty na rekonstrukci základní školy v Perečíně a mateřských škol Korytňanech a Velkém Berezném. Všechno to jsou navíc obce, které mají v našem kraji partnery, což je pro nás samozřejmě také důležité,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V loňském roce ukrajinská strana za přispění kraje dokončila projekty na rekonstrukce kotelny první mateřské školy ve Velkém Berezném za 400 tisíc korun, rekonstrukci mateřské školy v Korytňanech za obdobnou částku, první etapu konstrukce nemocnice v Koločavě za půl milionu korun a modernizaci učebny českého jazyka spadající pod katedru bohemistiky na Filologické fakultě Užhorodské univerzitě včetně pořízení vybavení a prezentace Pardubického kraje za celkovou částku 300 tisíc korun.
Čerpadla a hadice pro zakarpatské hasiče
Kromě výše zmíněných projektů je velmi úspěšná také spolupráce v oblasti požární ochrany. Zde kraj v minulosti opakovaně pomohl nejen s nákupem GPS přístrojů či dronu, ale také prostřednictvím pravidelných školení a účastí příslušníků jednotek zakarpatských hasičů na taktických cvičeních, která kraj ve spolupráci se složkami IZS pořádá. „Pro letošní rok jsme hasičům vyčlenili částku 300 tisíc korun, která bude sloužit na nákup požárních hadic a čerpadel. Ačkoliv se nám toto vybavení může zdát v rámci profesionálních jednotek jako samozřejmé, na Zakarpatí tomu tak rozhodně není,“ řekl hejtman Netolický.  
Práce s mládeží či hasičské soutěže. Kraj podpoří krajské sdružení hasičů půlmilionovou dotací

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila poskytnutí individuální dotace Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajskému sdružení hasičů Pardubického kraje ve výši 500 tisíc korun. Finanční prostředky budou určeny nejen na činnost tohoto sdružení, ale také na práci s mládeží a na pořádání různých soutěží v požárním sportu.
„Podpora dobrovolných hasičů v našem kraji dlouhodobě narůstá a snažíme se zároveň reagovat na reálnou potřebu hasičů. V letošním roce tak znovu podporujeme pořízení požárních automobilů, stavbu či rekonstrukci hasičských zbrojnic, ale také nákup drobnějšího technického vybavení, jako jsou ponorná či kalová čerpadla. Kromě toho již počtvrté podpoříme částkou 500 tisíc korun krajské Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, protože jejich činnost v oblasti prevence, práce s dětmi a mládeží či rozvoji požárního sportu je velmi záslužná,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Se svými více než 22 tisíci členy patří dobrovolní hasiči mezi jednu z největších organizací na území kraje a navíc jsou přítomni i v těch nejmenších obcích a umožňují dětem zapojení do kolektivu a sportovní vyžití.